Radost ze hry je pro Chrudim hnacím motorem i slabinou

Katka Hodková | 11.09.2008 | |

Radost ze hry je pro Chrudim hnacím motorem i slabinou

K a d a ň - V sobotu 13. září Kadaň zavítá na led prvoligového nováčka HC Chrudim. Svůj první zápas Chrudim odehrála na ledě Benátek, se kterými se utkala v minulé sezóně v postupových bojích do I. ligy. Přestože chrudimští zápas prohráli 2:5, nelze je podceňovat. Pojďme se podívat na informace, které o Chrudimi zatím víme.

 

Pohled do historie

Hokej se v Chrudimi začal hrát již v roce 1931. Až do konce 90. let se však mužstvo pohybovalo v nižších, převážně krajských a okresních soutěžích. Zlom nastal v sezóně 2000/2001, kdy tým mužů s přehledem vyhrál Východočeskou ligu a v kvalifikaci vybojoval postup do druhé ligy. Začala tak nová kapitola chrudimského hokeje, která s sebou přinesla největší úspěchy klubu. V sezóně 2004/2005 se museli chrudimští hokejisté spokojit s desátým místem, přestože ještě po dvanácti kolech vedli tabulku. V následující sezóně se tým doplňoval zkušenými hráči zvučných jmen jako Lubina, Pospíšil, Zadina, Mečiar. Celosezónní snažení vyneslo hráče HC Chrudim až k účasti ve finále II. ligy, kde se museli sklonit před svým sokem z Vrchlabí. V sezóně 2007/2008 pak Chrudim svůj cíl splnila a postoupila do I. ligy. Zda zůstane jejím členem i v budoucnu, se teprve ukáže.

Zajímavosti

Věkový průměr chrudimského kádru je 29 let, nejstarším hráčem je osmatřicetiletý útočník David Pospíšil, benjamínkem týmu je taktéž útočník, devatenáctiletý Tomáš Bláha. Výškový průměr mužstva je 182 cm a průměrná váha hráčů 85 kg.

Trenér

Hlavním trenérem HC Chrudim je Martin Hosták, který je bývalým středním útočníkem. Ve své kariéře prošel několika kluby. Byl mezi nimi třeba Hradec Králové a pražská Sparta, kromě NHL si zahrál i ve švédské nejvyšší hokejové soutěži. Všude načerpal cenné zkušenosti. Kromě trénování se Martin Hosták od roku 2001 věnuje komentování hokejových utkání v České televizi. Společně s Robertem Zárubou vytváří bezkonkurenční dvojici.

Přípravné zápasy

Během přípravy se HC Chrudim utkala především s týmy ze svého blízkého okolí. Přesto měly tréninkové zápasy dobrou úroveň, kromě extraligových Pardubic se Chrudim střetla i s několika prvoligovými tými. Z celkového počtu jedenácti přípravných utkání čtyři zápasy vyhrála, v jednom remizovala a jedno propásla až na samostatné nájezdy.
Chrudim  -  Vrchlabí          4:2
Havlíčkův Brod  -  Chrudim    3:1
Chrudim  -  Havířov           2:4
Jihlava  -  Chrudim           3:5
Chrudim  -  Jihlava           5:1
Chrudim  -  Hradec Králové    6:2
Chrudim  -  Pardubice         2:7
Havířov  -  Chrudim           2:1sn
Vrchlabí  -  Chrudim          3:3
Hradec Králové  -  Chrudim    5:4
Chrudim  -  Havlíčkův Brod    4:6

Pohled sportovního ředitele HC Chrudim Davida Pospíšila

Kdybyste měl stručně charakterizovat současné mužstvo, jaké jsou jeho přednosti a naopak v čem má ještě rezervy?

Předností mužstva je, že je velice hokejové. Umí si vyhovět, umí hrát hokej, to znamená, že umí využívat přihrávky, že umí využívat kombinace, že i dokáže v určitých fázích přitvrdit. A největší nemoc týmu je právě v tom, co jsem tady vyjmenoval. Že chce hrát hokej, že se u toho chce bavit a zatím nedokáže akceptovat to, že někdy přijdu na hokej, šedesát minut tam odbruslím, pomalu nepotkám puk, ale vyhrajeme. No a to je asi největší bolístka. Jsou tady i individuální chyby, jsou tady chyby kolektivní, ale to jsou drobnosti, které se dají odstraňovat. Jinak si myslím, že mužstvo je velice dobře složené, i když by mohlo být mladší. Když se podívám na svůj rodný list a několika dalších hráčů, tak prostě přesluhujeme, ale je to, jak už jsem říkal, z nutnosti. Hokejistů ubývá a ta mladší generace zatím nedorůstá, takže doufám, že se s tím popasujeme a náš největší nešvar dokážeme odstranit.

Sestava z posledního utkání

Růžička (32. Šrámek) - Toužimský, Kolář, Vyskočil, Kuncl, Suchý, Šafařík, Daňo, Fejgl - Stavenský, Semorád, Šeda, Martinec, Král, Žák, Zadina, Beránek, Pospíšil, Zohorna, Bělohlávek, Bláha.

Informace byly převzaty z oficiálních stránek HC Chrudim.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM