Šachovou partii vyhrál černožlutý král

Martin Gahler, Katka Hodková | 18.09.2004 | |

Šachovou partii vyhrál černožlutý král

Hradec Králové ve třetím kole nečekaně ve středu porazil favorita první ligy České Budějovice vysoko 5:0 a v sobotu přijel do Kadaně s velkou chutí na další tři body. Domácí se však nenechali nikterak zaskočit a svého soupeře od začátku drželi v šachu. První třetinu si Kadaň s Hradcem jen hrála, ve druhé otevřela skóre a v závěru utkání ukázala, kdo je na ledě pánem.

 
4.kolo, sobota 18.9.2004
Sportovní klub Kadaň - Královští lvi Hradec Králové  4:1  (0:0, 1:0, 3:1)
Branky: 23. Polák M.(Tvrdek, Klaus), 48. Klaus(Kreuzman), 52. Jabocký(Polák M., Polák J.), 57. Postl(Pech, Klaus) - 46. Martinec. Rozhodčí:Štěpán - Kebrle, Richter. Vyloučení:6:9. Využití:1:0. V oslabení:0:0. Diváci:500. Střely na branku:31:34.
Sportovní klub Kadaň: Jež, Pospíšil J. – Pospíšil P., Špelda, Klaus, Hlavatý, Kameš, Vobořil, Štelcich, Hubínek, Stavenský, Hlusička, Polanský, Postl, Pech, Kajer, Polák J., Jabrocký, Kreuzman, Tvrdek, Žák, Polák M.
Královští lvi Hradec Králové: Hylák, Dušek – Mečiar, Fejgl, Suchý, Táborský, Kolafa, Hendrich, Šeda, Linhart, Fořt, Cetkovský, Beck, Domin, Martinec, Šulc, Kubišta, Aleksejev, Suchý, Razingar, Rolínek, Pištek.

Komentář k zápasu

První třetina patřila suverénně domácím.


Hlusička si hned na začátku utkání troufl ve spolupráci se Stanislavem Stavenským pozlobit hradeckého brankáře Alexandra Hyláka. O chvilku později vypálil Martin Postl od modré, brankář hostí jeho střelu vyrazil, ale dorážející kadaňský útočník byl obranou včas odstaven. Hned od prvních vteřin Kadaň najela do zápasu jako rozjetý buldozer. V sedmé minutě znovu pálil Postl na Hyláka z pravé strany, jeho střela neprošla a neprošel ani faul, za který na trestnou lavici odkráčel Petr Domin za hákování.

První přesilovku domácí nevyužili a po jejím skončení hru ve středním pásmu lépe zvládli hradečtí a přes pět minut kontrolovali puk daleko od svého brankáře. Ke kadaňské jedničce Petru Ježovi se však také téměř nepodívali. Po dalším vhazování před hradeckou brankou se Polanský neprobojoval ke střele, ale podstrčil puk Stavenskému a ten okamžitě pálil na Hyláka. Byla to již několikátá střela z pravé strany, kterou brankář hostí bez problémů zlikvidoval.

Ve 13. minutě mohl Patrick Beck otevřít skóre zápasu, když ujel obraně domácích a v krásném sólovém nájezdu se pokusil přehodit Ježe z levé strany. Kadaňský brankář se hbitě přemístil a jeho střelu schoval mezi betony. Ve stejné minutě odešel na trestnou lavici Lukáš Špelda. Verdikt rozhodčího zněl: podražení. Kadaň se dvouminutové přesilovce hostí v pohodě ubránila a prozatím uhájila nerozhodný stav.

Rozmlsaný hradecký útok si zřejmě po přesvědčivém vítězství nad favorizovanými Českými Budějovicemi hodně věřil. V 16. minutě Stavenského útok prostřelil brankáře Hyláka, ale puk se zastavil kousíček před červenou čárou. Poté Kajer a Vobořil rozehráli před hradeckou brankou doslova kolotoč nepovedených šancí. Vobořil ukázkově pálil od modré, Hylák vyrazil, ale Kajer byl ve své dorážce zablokován. Přesto se pokusil pálit, ale puk postrádal razanci nutnou k tomu, aby propadl za Hylákova záda. Podobnou akci si po pár vteřinách zopakoval Pech znovu s Vobořilem.

Stanislav Stavenský pak držel Kadaň neustále v útočném pásmu, když si poradil se čtyřmi hráči a všechny ukázkově v otočkách přebruslil. Domácí se nechtěli jen tak vzdát svého postavení, a tak se až do konce první třetiny hrálo před Hylákem a hradecká obrana měla plné ruce práce. Až si na sebe půl minuty před závěrečnou sirénou vynutil Kamil Tvrdek faul a na trestnou lavici zamířil kvůli podražení Jiří Hendrich.

Ve druhé třetině vylučoval hlavní rozhodčí jako o život


V úvodu Kadaň dohrávala svou minutu a půl trvající přesilovku, která se nakonec bez úspěchu rozplynula jako pára nad hrncem. Několikrát se sice vhazovalo před Hylákem, ale nikdo se nedostal do slibné střelecké pozice. Hradec ve druhé minutě konečně založil akci, na jejímž konci Petr Suchý vypálil od modré. Petr Jež však pohotově schoval puk do lapačky. O stejný husarský kousek se vzápětí na druhé straně pokusil Jaroslav Polák jen s tím rozdílem, že Hylák schoval puk mezi betony.

Ve třetí minutě se Kadaň dočkala odměny za nápor předvedený v první dvacetiminutovce. Po chybě hostující obrany se k puku ve 23. minutě dostal Martin Klaus, vystřelil do brankáře a k dorážce se dostal Michal Polák. Kadaň otevřela skóre zápasu – 1:0. Hradci v tu chvíli povolili nervy a na trestnou lavici musel za krosček na dvě minuty Petr Suchý. Kadani se naskytla možnost již čtvrté přesilové hry, zatímco hosté odehráli jen jednu.

Kadaň znovu ukázala, kdo je dnes na ledě pánem a dvě minuty nepustila Hradec z jeho obraného pásma. Nestalo se tak ani v několika dalších minutách, kdy si domácí dokázali pohlídat puk a nepustili nikoho do své třetiny. V osmé minutě se k infarktové střele dostal Stanislav Stavenský, ale brankář hostí měl neuvěřitelné štěstí a skákavý puk skryl do své lapačky. Ve 30. minutě rozhodčí odpískal teprve druhé vyloučení domácího celku a na trestnou lavici musel kvůli hákování znovu Lukáš Špelda. Hradec se pokusil chopit nahozené šance a pustil se s vervou do útoku. Pavel Táborský vystřelil v nepřehledné situaci před kadaňskou brankou na Ježe, ale ten dokázal, že má chladnou hlavu a pohotové ruce.

V polovině utkání se hosté konečně probrali z letargie a Petr Jež měl najednou plné ruce práce. Ve 32. minutě se krátil trest za hrubost Martina Klause a trest za nesportovní chování Jana Šulce. Hra sice pokračovala v plném počtu hráčů, ale zanedlouho se vylučovalo znovu. Pavel Táborský z týmů hostí dostal dvě minuty za sekání. Nedlouho poté, co se Hradec objevil na ledě v plném počtu, oslabil Kadaň naopak Lukáš Špelda. Domácí se s přehledem ubránili, ale z plného počtu přešli okamžitě znovu do oslabení. Michal Polák musel ven na dvě minuty za sekání.

Po čtyřech minutách přesilové hry nebyl Hradec schopen ani jedinkrát překonat Petra Ježe. Ten neustále dokazoval, že štěstí je v tomto utkání na jeho straně. Jako by přesně dokázal vystihnout, kam bude útočník pálit… Ve druhé třetině tak Kadani udržel jednobrankové vedení a sobě čisté konto.

Ve třetí třetině se červené světlo rozsvítilo hned čtyřikrát


Do začátku poslední dvacetiminutovky vstoupili lépe hosté, ale jejich snaha vsítit Kadani vyrovnávací gól byla marná. Na každý útok z hokejek Hradce Králové odpovídala Kadaň odvetou. Ve 45. Minutě se domácí usídlili v pásmu hostí stejně, jako by měli přesilovku, ale celá akce skončila jen zlomenou hokejkou Lukáše Pecha.

O minutu později se Hradci konečně podařilo prosadit se nad kadaňskou obranou. Před Petra Ježe se protlačil Tomáš Martinec, a přestože si kadaňský brankář myslel, že má puk pod sebou, nadzvedl ho hradecký útočník za jeho záda – 1:1. V následujícím okamžiku Kadaň bohužel promarnila svou šanci na tutový gól, a tak bitva o body začala nanovo.

Ve 48. minutě domácí ukázali, že se z inkasovaného gólu nepoložili na lopatky. Martin Klaus po nenápadné asistenci od Jardy Kreuzmana naopak na lopatky položil Alexandra Hyláka – 2:1. Zbývalo deset minut do konce utkání a hra se přiostřila na obou stranách. Po neodpískaném faulu na domácího hráče se Tomáš Polanský dostal do přečíslení dva na jednoho, ale jeho střela skončila jen v Hylákově lapačce.

Hosté začali brát utkání osobně a diváci tak mohli sledovat vynikající zápas plný osobních střetů. Na ledě se děly neuvěřitelné věci, třeba když v 52. minutě Jaroslav Jabrocký zvýšil vedení domácích po skvělé kombinační hře mezi Michalem a Jaroslavem Polákem – 3:1. 56. minuta opět vyburcovala celý stadión. Martin Postl za asistence Martina Klause a Lukáše Pecha upravil konečný výsledek na 4:1. Hráčem utkání se zaslouženě na straně domácích stal Petr Jež.

Martin Gahler, Katka Hodková

Ohlasy trenérů

Miroslav Novák (trenér SK Kadaň): „Dnešní utkání pro nás bylo těžké, protože z posledních tří zápasů jsme dva měli již skoro vyhrané a nepovedlo se nám dotáhnout je do vítězného konce. Od začátku na nás byla vidět nervozita a to hlavně v závěrečné fázi akcí. Před mužstvem smekám klobouk, když se za stavu 1:1 nepoložili a dokázali se zvednout. Psychicky to zvládli úplně perfektně, věřili si a já jsem rád, že to tak dopadlo. Vítězství jsme již opravdu potřebovali.“

Ladislav Kolda (trenér HC VČE Hradec Králové): „Po vítězství 5:0 nad Českými Budějovicemi na domácí půdě jsme nedokázali zopakovat stejný výkon a to byla příčina toho, že jsme v Kadani nemohli pomýšlet na nějaké body. Sice ten dnešní zápas nebyl až tak špatně rozehraný, ale ta závěrečná třetina už nebyla dobrá. V pondělí doufáme ve zlepšení.“
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM