Jakub Trefný: „Prohry mě hrozně štvaly.“

Kateřina Kundertová | 31.03.2018 | |

Jakub Trefný: „Prohry mě hrozně štvaly.“

K a d a ň - Sezóna už je minulostí a pro hráče ani fanoušky nebude příjemnou vzpomínkou ne jenom kvůli nízkému počtu bodů. Změna majitelů, příchody i odchody trenérů a vysoká migrace hráčů. Jedno místo je však jisté – pozice kapitána. Jakub Trefný se představil s céčkem na prsou již třetí sezónu a byl mladým hráčům největším vzorem. Ve 37 letech překonal své gólové maximum mezi seniory, patřil k oporám a nikdy nepřestal s povzbuzováním. „Kapitána už nějaký pátek dělám,“ culí se.

 

Kadaňští skončili výroční sezónu v první lize s číslem dvacet na nelichotivém posledním místě, na kterém měli pouhých 27 bodů, čímž se dostali hluboko pod klubový průměr. „Sezóna se moc nepovedla,“ marně hledá slova Jakub Trefný. „Bylo to takové těžké. Moc jsme nevyhrávali a nikoho nebaví prohrávat. Teda alespoň mě ne. Prohry mě hrozně štvaly,“ stěží pokračuje.

Trhači během dvaapadesáti kol nastříleli 105 branek, na kterých se podíleli deseti góly Jaroslav Kůs, Nicolas Hlava a Jakub Chrpa. Ani jeden však neodehrál celou sezónu. „Chyběl nějaký individuální střelec, který by to vzal na sebe a gólově zakončil. Když přišel Jarda, zvedlo se to, protože to je zkušený hráč. Ale je to spíš nahrávač, umí připravit akci,“ chválí spoluhráče. „Mladí hráči ještě nejsou dost zkušení a vyhraní, aby jich tak hodně skočilo z juniorky rovnou do první ligy. Bylo prostě hodně mladých, kteří se mají co učit,“ připojuje.

Jakub Trefný: „Moc jsme nevyhrávali a nikoho
nebaví prohrávat. Teda alespoň mě ne.“

Nestálá byla také pozice v brance, ve které se vystřídala šestice gólmanů. Největší porci odchytal Tadeáš Dvořák, v závěsu byl Dominik Pavlát, jenž předváděl v brankovišti neskutečné věci. „Nebyl stálý gólman, což se na výsledku podepsalo. Domíno byl výborný, měl v Kadani zůstat a dochytat sezónu, aby se ještě více vychytal a byl připravený jít výše, třeba do extraligy. Měl tam možnost chytat, takže tam měl být. Dalo by mu to více než nechytat,“ má jasno zkušený obránce.

Letní přípravu vedli před sezónou
Robert Kaše s Kamilem Koláčkem,
které ale po pár kolech WSM Ligy nahradila dvojice Jiří Čelanský – Miroslav Buchal. Kolem Vánoc ale odešel i kouč Čelanský, takže u mužstva zůstal trenér Buchal, jehož doplnil kadaňský odchovanec se zkušenostmi z NHL Petr Klíma. „Nic příjemného to nebylo, ale když přišel pan Čelanský, tak to bylo hodně dobré. Tréninky měly úroveň a makalo se. Byla škoda, že odešel,“ smutní Jakub Trefný.

Přestože příchod Jiřího Čelanského nepřinesl výraznější bodové zisky, mužstvo krom dvou vysokých proher do posledních minut zápasů bojovalo o body. „Na ledě se to projevilo, protože jsme prohrávali třeba o gól a už jsme nedostali nějakou šišku,“ říká o drobném zlepšení.

Přestože se v Kadani otočilo mladých hráčů hodně a nepotvrdili kvalitu, která se od nich očekávala, Jakub Trefný jejich nasazení za chybu nepovažuje. „Určitě by to chtělo zkušenější hráče jako je například Kůsák. Prostě tu nastávající generaci po nás, aby jich tam bylo více a mohli se zapracovat s mladýma, kteří se od nich můžou hodně učit,“ myslí na dobro pro herně dospívající spoluhráče.

JAKUB TREFNÝ POHLEDEM ČÍSEL

    CELKEM VE WSM:
    848 Z – 240 (51+189), účast na ledě +162 (+577,-415), 1291 tr. minut
    Sezóna 2017/2018:
    51 Z – 20 (6+14), účast na ledě -13 (+28,-41), 84 tr. minut

    CELKEM V ELH: 49 Z – 1 (0+1), účast na ledě -3 (+17,-20), 47 tr. minut
    Sezóna 2017/2018: 5 Z – 0 bodů, účast na ledě +1 (+2,-1), 2 tr. minuty

V předminulé sezóně se Kadaň sice pohybovala na dně tabulky, ale přesto mohla ročník považovat za úspěšný, jelikož v souboji s Mostem uhájila první ligu. Letos už to tak slavné nebylo. „Loni tam byli šikovní hráči z Varů, kteří teď hrají baráž. Ti se trochu vyhráli a hráli, byli trochu zkušenější, což nám pomohlo,“ líčí.

Svěřenci Miroslava Buchala s Petrem Klímou prohrávali několik zápasů v řadě, nejdelší série trvala od 39. do 50. kola. Pouze devětkrát se šňůry červených čísel dostaly do zelených. „Já se na každý zápas koukám individuálně, chci každý vyhrát. Je mi jedno, jestli jsme poslední nebo ne. Vždycky hraju naplno,“ ujišťuje odhodlaně.

Jakub Trefný už třetím rokem odehrál za sezónu více než padesát zápasů, za to by se nemusel stydět ani obránce v mladších letech. „Co si odnesu,“ se smíchem se ptá sám sebe, „pochroumanost.“ Poté už pokračuje vážněji: „Jenom jsem se utvrdil, že mladí musí hodně zabrat a sklopit hlavu. Ne jenom, že si myslí, že můžou hrát jen tak, to bohužel. Měli by na sobě opravdu makat,“ radí mladíkům lounský odchovanec.

Jakub Trefný vynechal jediný zápas a překonal své gólové maximum

Při rozhovoru s nováčkem v týmu na otázku, kdo vás nejvíce podporoval, nepřišla jiná odpověď – Kuba Trefný, Trefňák nebo i pan Trefný. „Hecoval jsem je a snažil jsem se je povzbudit, aby ze sebe vydali co nejvíce,“ vypráví. „Evidentně se z juniorky moc nehecovali, nevím. Přišli a mysleli si, že to půjde samo. A ono to samo nešlo,“ klade jim na srdce dvojnásobný mistr extraligy dorostu z let 1997 a 1998, kdy většina jeho současných spoluhráčů teprve přicházela na svět.

„Za nejhorší zápas vyberu porážku ve Vsetíně. Teď už to můžu říct, když jsem viděl, jak nám tam začaly padat góly, říkal jsem, že dostaneme minimálně deset gólů. Nakonec se to bohužel vyplnilo,“ uvedl v hodnocení sezóny Jaroslav Kůs. „Nejhorší zápas byl určitě ve Vsetíně, když jsme dostali jedenáct. Kluci se potom báli hrát. Všechno jim tam napadalo, nám nesedl zápas a všechno se prostě špatně sešlo,“ shoduje se Jakub Trefný se spoluhráčem.

Všechna vítězství by se dala spočítat na prstech rukou, všechny bodové zisky se do deseti těsně nevešly, takže vybrat jedno nejlepší utkání není nic těžkého. „Nějaká výhra byla určitě nejlepší. Pro mě osobně vítězství se Slavií, když jsem dal nájezd a rozhodl. To bylo dobré,“ vzpomíná na klíčovou trefu střetnutí.

I legendární trestné střílení ve vyrovnaném utkání s pražskou Slavií pomohlo Jakubu Trefnému k překonání vlastního gólového maxima. Počet branek se zastavil na čísle šest, díky čemuž překonal počet přesných zásahů ze sezóny 2015/2016. „Dal jsem šest gólů, to je dobrý. Jaký byl nejhezčí, to nevím. Nájezd byl excelentní, jak mi to sjelo, to byla paráda. Byl jsem překvapený já i gólman, který mi to řekl, když jsem si s ním po zápase povídal,“ povídá.

Rozhovor po vítězném nájezdu
si můžete přečíst ZDE.

Jaroslav Roubík odehrál tisící zápas už v říjnu loňského roku, na stejný milník chce dosáhnout i Jakub Trefný. „Mám 848 zápasů. Hraje se nějakých 52 zápasů, takže jsou to ještě tři sezóny,“ pokyvuje a dodává, „uvidíme, jak to bude.“ Nejstarším hráčem, který do první ligy nastoupil je Jaromír Jágr, jenž v polovině února oslavil 46. narozeniny. Do toho už by obránce s devatenáctkou na zádech nešel. „Jako Jarda už bych to asi nedal,“ pozastavuje se.

Stejně jako česká legenda a vítěz z Nagana i Jakub Trefný vyrůstal na statku. Je právě to recept na dlouho sloužící zdraví? „Vyloženě na statku jsem nevyrůstal, ale jsem kluk z vesnice, takže jsem musel se všemi manuálními pracemi pomáhat. Měli jsme zvířata, dobytek, tam se dělá všechno. Umím dojit krávu i kozu. Všechno,“ směje se rodák z Chožova.

Jako minulé dvě sezóny, i letos si prodloužil herní část s Chomutovem. „Byl jsem překvapený a vůbec jsem to nečekal, přeci jenom už mám nějaký věk. V Kadani už jsme jenom dotrénovávali, takže už jsem se připravoval na léto,“ přibližuje. Jakub Trefný odehrál ve skupině o umístění pět duelů, odešel s účastí na ledě plus jedna a zařadil se mezi deset nejaktivnějších střelců týmu. „Bylo to super, zahrál jsem si. Paráda. Překvapilo mě, že jsem hodně hrál,“ poukazoval na jedenáctý nejvyšší ice-time mužstva.

V první lize už má hráč pohybující se převážně v severočeských klubech pořádnou řádku čárek, v extralize ale odehrál pouze 49 utkání. „Extraliga ve skupině o umístění a první liga se víceméně podobají, i když extraliga je přesnější. Když jsme v lize hráli s týmy z vršku tabulky, tak se to dalo srovnat,“ nachází podobnosti mezi dvěma nejvyšší tuzemskými soutěžemi. „Víc mi vyhovuje první liga, protože si můžu víc dovolit. Věřím si tam víc než v extralize,“ doplňuje Jakub Trefný.

České hokejové soutěže vrcholí na všech frontách. Byla rozehrána baráž i semifinále play-off extraligy, nic z toho zkušenému obránci neunikne. „Baráž sleduji, nekoukám jenom na výsledky ale i na hokej. Myslím, že se udrží Jihlava a postoupí Vary,“ odhaduje, „Myslím, že vyhraje Brno, Plzeň ne. V Brně všichni hodně chtějí a jsou zkušenější.“

Pro Kadaň je po Petru Klímovi mladý forvard Ondřej Kaše druhým zástupcem v nejslavnější hokejové soutěži. Není tedy divu, že mu v NHL všichni včetně trhačského kapitána drží palce. „Ondru sleduji. Koukám, jestli měl body. Držím mu palce, protože mu to jde. Ale ve dvě ráno nevstávám,“ přiznává.

Stejně jako Trhači i Piráti, s nimiž Jakub Trefný trénoval, pomalu končí poslední tréninky v sezóně a chystají se na odpočinek. „V nejbližších dnech už končíme. Jak dlouho budu mít volno vůbec nevím, ale rodinu bych chtěl vzít někam k moři, abychom si odpočinuli a se ženou si užili děti,“ uzavírá velký srdcař.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM