Do první ligy Jihlava a Poruba, Energie zpět k elitě

Marek Douda | 27.04.2018 | |

Do první ligy Jihlava a Poruba, Energie zpět k elitě

K a d a ň - Ligová sezóna v České republice je u konce a vstupenky mezi extraligovou smetánku jsou definitivně rozdány. Barážová skupina byla v letošním ročníku velice vyrovnaná a o účast v Tipsport extralize se bojovalo až do posledního kola. WSM Ligu po roce opouští karlovarská Energie, která ovládla základní část a úspěšný ročník završila postupem do nejvyšší soutěže. Opačný příběh se odehrál v Jihlavě, která do posledního barážového kola živila šanci na setrvání mezi elitou, ale osud se přiklonil na stranu Litvínova. Postup ze druhé ligy si zajistil klub HC RT TORAX Poruba.

 

KARLOVY VARY PO ROCE ZNOVU MEZI ELITOU

Karlovarská Energie se po roční pauze vrací na extraligový led. Finalista z roku 2008 a vítěz Masarykova poháru z roku 2009 kraloval WSM Lize s nejnižším počtem inkasovaných branek, čímž předčil i Rytíře Kladno, Motor České Budějovice nebo pražskou Slavii. Tedy kluby, které si shodně dělaly velké naděje na návrat do Tipsport extraligy.

Ve ve čtvrtfinále play-off vyřadil klub z lázeňského města Přerov 4:0 na zápasy, v semifinále zdolal stejným poměrem pražskou Slavii, kterou tak odsoudil k další sezóně ve druhé nejvyšší soutěži. Samotnou baráž zakončili Západočeši rovněž na první příčce a jako první ze čtveřice klubů si zajistili vstupenku mezi českou hokejovou elitu.

Největší hvězdou v karlovarském dresu byl pro letošní ročník brankář Filip Novotný. Šestadvacetiletý rodák z Jihlavy zamířil do Karlovarského kraje před startem sezóny z pražské Sparty a Energie si může za tuto akvizici pogratulovat. Novotný odchytal v základní části WSM Ligy osmatřicet utkání s bilancí 1,28 gólu na zápas a úspěšností zákroků téměř 95 procent. V baráži inkasoval karlovarský klub nejméně branek ze všech týmů zásluhou Novotného i druhého brankáře Tomáše Závorky, který odchytal sedm barážových klání a mohl se pyšnit s úspěšností 96,5 procent.

Filip Novotný se po příchodu okamžitě usadil v brankovišti Energie (foto: Jan Čech)

JIHLAVA PADÁ O PATRO NÍŽE

Trhači Kadaň narazí v příštím ligovém ročníku na „staré známé“, jelikož se Dukla Jihlava po jediné sezóně v Tipsport extralize vrací zpět do WSM Ligy. Jihlavští drtivou většinu sezóny strávili u dna tabulky, když si pozici na poslední příčce střídali s Vervou Litvínov. Vzhledem ke ztrátě na příčky zajišťující setrvání mezi extraligovými kluby bylo patrné, že si Dukla prodlouží sezónu v bojích o umístění a případně v následné baráži.

Do skupiny o umístění nastoupil celek z Vysočiny s jedenáctibodovou ztrátou na Mladou Boleslav, která hájila druhou příčku zajišťující setrvání v extralize. Dukla ve skupině získala pouhých osm bodů z osmnácti možných, a tak mířila vstříc baráži společně s Vervou Litvínov. V prolínací soutěži se pak střetla s Kladnem a Karlovými Vary.

Vojenský klub zaznamenal skvělý vstup do závěrečné fáze sezóny, když v úvodních třech kláních získal sedm bodů. V následujících kolech se však Jihlavským přestalo dařit a časté ztráty bodů se jim staly osudnými. V posledním kole skupiny se Dukla na dálku utkala s Vervou o extraligovou příslušnost a po závěrečném součtu byl o bod úspěšnější klub ze severu Čech.

„Budeme muset vytvořit nový tým. Čeká nás spousta práce, začneme znovu,“ pravil jihlavský trenér Petr Vlk po sestupu Dukly.

Hráči Dukly se po sestupu loučí s fanoušky (foto: Tomáš Lysý)

PORUBA SE VRACÍ DO WSM LIGY PO DEVÍTI LETECH

Kromě Jihlavy si v příštím roce zahraje WSM ligu další nováček – tým HC RT TORAX Poruba. Ostravský celek opouští druhou ligu po dlouhých devíti letech, kdy se marně snažil o návrat o patro výš. Poruba sestoupila v sezóně 2008/2009, kdy z důvodu finanční krize zaniklo A-mužstvo moravskoslezského celku a čekala jej rozsáhlá přestavba. V roce 2012 odkoupila Poruba druholigovou licenci od HC Roudnice nad Labem a po bojích o záchranu v úvodním ročníku směřovaly ambice Porubských o něco výše.

Tým sídlící v jedné z ostravských částí se od roku 2013 pravidelně pohyboval mezi třetí a čtvrtou příčkou, přičemž ročník 2016/2017 završil na druhé pozici a následně došel až do finálové série, kde však podlehl celku VHK Vsetín 3:0 na zápasy a oslavy postupu byly přeloženy. V letošní sezóně se Poruba poučila z předešlých chyb, když v ligovém finále rozdrtila Draky ze Šumperka 3:0 a zamířila do kvalifikační skupiny o WSM Ligu.

V kvalifikační skupině se ostravský klub střetl s dvojicí HC Vlci Jablonec nad Nisou a BK Havlíčkův Brod. Právě s druhým jmenovaným celkem svedla Poruba rozhodující bitvu. Oba týmy se střetly proti sobě v posledním kole, před kterým měli Porubští na soupeře tříbodový náskok a postup by jim zajistila mimo jiné i prohra o jedinou branku. Havlíčkův Brod v utkání neudržel postupové skóre 3:1 a Poruba stvrdila gólem na 3:2 postup.

Hráči Poruby slaví postup (foto: Lukáš Bajgar)
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM