Chceme hrát aktivní hokej pro diváky

Miroslav Lučan | 10.09.2007 | |

Chceme hrát aktivní hokej pro diváky

Napětí roste, adrenalin stoupá, první zápas jubilejní desáté sezóny v 1.lize se blíží. Hráči i trenéři nemohou dospat. V kadaňské Timber Aréně vrcholí veškeré přípravy ledové plochy. Kadaňský tým prochází řadou změn oproti minulým zvyklostem, hlavní kouč Miroslav Novák buduje nový tým, kříží zkušenosti s mládím, předsezónní příprava se povedla. Všichni věří, že v nadcházející sezóně uvidí SK Kadaň tam, kde chtějí - v play-off. A celý tým tvrdí: CHCEME HRÁT AKTIVNÍ HOKEJ PRO DIVÁKY, aby našli ztracenou cestu na stadion. Přinášíme vám rozhovor s hlavním koučem ...

 
Jak byste zhodnotil předsezónní přípravu týmu ?

Přípravu hodnotím velice kladně, jak postoj vedení klubu, tak samotné hráče. Měli jsme dobré zázemí, využívali jsme dvě tělocvičny, výborně zařízenou posilovnu. Hráči se připravovali dobře a plnili to, co jsem po nich chtěl. I následná srpnová příprava na ledě fungovala tak jak jsme chtěli. Přípravné zápasy byly kvalitní, jen škoda zápasů s Mladou Boleslaví, která to odřekla, mohli to být velice kvalitní zápasy. Na to konto jsme hráli v Děčíně a ten nás moc neprověřil.

Co se změnilo oproti předešlým letním přípravám ?

Podle mého názoru se hlavně změnilo to, že tady zůstalo tzv. to „zdravé jádro“. Hráči, kteří jsou v základní sestavě, kromě nejčerstvější posily Poživila, zde trénovali celé léto. To je hlavní rozdíl oproti minulým létům. Tady se prosazovalo to, že jsme měli v kádru 10 kluků a do letní přípravy se na zkoušku vzali hráči, které jsme prakticky ani neznali. V základu pak bylo jen pár hráčů, kteří zde letní přípravu absolvovali. Když máte mužstvo celou dobu po hromadě je v tom velká výhoda. Oni poznali nás a my jsme zase poznali je. Jestli mají dobrou či špatnou povahu, jak přistupují k tréninku. Je určitě lepší je pozorovat delší dobu než třeba čtrnáct dní, kde se dokáže každý vyhecovat, aby se ukázal. Když je tady hráč tři měsíce, tak je poznat jestli hráč v tréninku dělá maximum nebo ne. Jak jsem říkal, v tom je největší výhoda, když je mužstvo pohromadě celé léto.

Je někdo koho byste vyzdvihl nad ostatními ?

No, je to těžké, ale ano. Co se týče letní přípravy tak smekám klobouk před oběma gólmany. Většinou brankáři mají trochu úlevy, ale já nejsem typ trenéra, který by to dělal. Trénovali úplně stejně jako ostatní. Navíc měli své speciální tréninky. A také smekám před těmi staršími hráči jako je Petr Pospíšil, kterému je 34 let a makal stejně jako by mu bylo osmnáct, ať je to Martin Postl, Miloš Kajer nebo Petr Derfler, kteří pak jdou příkladem těm mladším hráčům, kteří se toho chytnou a dokáží se vyhecovat. Pak to opravdu funguje a fungovalo to.

Jaké chyby mužstva odhalily přípravné zápasy, co je třeba zlepšit ?

Chyby ukáží až mistrovská utkání. Přípravné zápasy jsme odehráli vcelku dobře, nemyslím si, že by byly špatné. Celkem jsme odehráli 12 zápasů, z toho jsme 4 zápasy prohráli, jeden remizovali a 7 vyhráli. V přípravě se nemůže jen vítězit, ale i prohrát, zase abychom nebyli moc nahoře. To se také stalo, takže si myslím, že je to tak jak to mělo být. Samozřejmě při hře chyby byly, je zde spousty mladých kluků, které musíme ještě pořádně zapracovat do mužstva. Nebyli na takové zápasy zvyklí, většinou přišli z juniorských lig. Výrazné chyby to však nebyly a myslím si, že tým jako celek jich mnoho nemá. Jsou to spíše takové malé individuální chyby, které řešíme s každým zvlášť.

Co je největší slabinou týmu ?

Tak to nebudu prozrazovat (smích). Ne vážně, o nějaké velké slabině nevím. Myslím si, že je mužstvo velice dobře kondičně připraveno a po herní stránce také slabiny nevidím.

V čem naopak tým vyniká ?

Určitě bude vynikat v kolektivním pojetí. Nejsou tady individuality, které budou rozhodovat zápasy. Já osobně jsem se snažil o to, aby v týmu zůstalo pět vyrovnaných formací. V týmu může kdykoli kohokoli každý nahradit. Je zde zdravá konkurence. Věřím tomu, že velká síla bude v kolektivu, kluci se vzájemně respektují a mají se svým způsobem navzájem rádi.

Před letní přípravou posílili tým Lukáš Duba, Patrik Fink a Filip Vaněček, jak zapadli do týmu ?

Než sem přišli tak jsme si o nich samozřejmě co nejvíce zjišťovali. Hráče jsem si vybral já jako trenér, moc jsem je chtěl do týmu. Byli vytipovaní, moc jsem tomu sice nevěřil, že by do týmu přišli, vzhledem k ekonomické situaci klubu, kdy nemáme takový rozpočet jako jiné kluby. Za to, že je máme v týmu hodně děkuji vedení, že je dokázali dostat do týmu. Do mužstva zapadli velice dobře, nejsou to konfliktní hráči.

Kdo bude patřit mezi největší tahouny týmu ?

Těžko říci, já doufám a chtěl bych, aby zápasy rozhodovali všichni. Když to jednomu nepůjde, tak aby ho zastoupil někdo jiný. Jinak bych nikoho nevyzdvihoval.

Jak se vedení SK Kadaň zamlouvá nový herní systém?

Mě by se nejvíce líbil systém o 14 týmech v jedné skupině, ať si to spravedlivě rozdá každý s každým. Vzhledem k počtu účastníků, je toto řešení nejlepší. Divák sice bude ochuzen o některé zápasy s moravskými týmy. Ale na druhou stranu je větší šance si zahrát play-off.

Po vyloučení Vsetína z extraligy se naskytla otázka zda by mohl hrát 1.ligu, jak by se vám to líbilo ?

Systém o 17 účastnících byl nereálný. Určitě by to bylo zajímavé, ale jednou ho podle nějakých regulí vyloučili, tak by měl hrát krajský přebor. Bral bych to, kdyby Chomutov vzali do extraligy, stejně počítali s 15 týmy a Vsetín ať dají do 1.ligy, zachoval by se počet účastníků. Toto také na zasedání padlo a myslím si, že logiku to má.

Jaký jste trenér, klidný, výbušný, trenér který pochválí či nadává a ukazuje chyby i po vítězném utkání ?

Dá se říci tak napůl. Nejsem trenér, který by pořád nadával, který by vynadal hráčům za neproměněnou šanci, vím, že to není jednoduché, naopak ho spíše ještě povzbudím. Určitě dokážu nadávat, když je potřeba. Nejsem žádný nervák, snažím se zachovat klidnou mysl, člověk pak v nervozitě přestává logicky přemýšlet. Určitě mne neuvidíte na lavičce rozhazovat rukama, nenechám se jen tak vytočit. Jsem spíše klidnější.

Patříte věkově mezi mladší trenéry, máte u starších hráčů autoritu ?

Myslím si, že to není o věku, když tomu člověk rozumí a hráči to cítí, rádi si poslechnou i mladého trenéra. Když vám bude 58 let a nebudete tomu rozumět, tak vás stejně hráči respektovat nebudou a naopak když vám bude 30 let a hráčům budete něco dávat, určitě si vás rádi vyslechnou. Myslím si, že to u nás takto je, necítím, že bych u některých hráčů neměl autoritu. Aspoň tedy doufám.

Je známo, že dáváte hodně příležitosti mladým hráčům, proč ?

Snažím se mít mužstvo věkově rozložené, starší i mladé. Chci mít takové starší hráče, kteří budou mít rádi vedle sebe mladé hráče. Mladí potřebují mít hodně velkou trpělivost, nejen mojí, ale i starších hráčů. Máme v týmu hodně hráčů střední generace (24, 25 let). 1.liga by měla být hlavně pro mladé hráče a sloužit vlastně jako přestup do extraligy. Je pro ně lepší hrát stabilně 1.ligu než vysedávat na lavičce v páté formaci a čekat na příležitost, kterou dostávají hodně málo.

Jaké jsou cíle a přání SK Kadaň v nové sezóně ?

Tak cíl vedení, můj i samotných hráčů je skončit do šestého mužstva a hrát play-off, vyhnout se baráži. Myslím si, že letos na to tým má. Kdyby to bylo lepší tak to bude jen a jen navíc.

Když koukám na tabulku západní skupiny je aspoň trochu reálné skončit do čtvrtého místa, nechat za sebou dva nováčky a dva týmy které dá se říci Kadaň přehrává ?

Myslím si, že je. Při troše štěstí, když se nám bude vyhýbat zranění, tak to reálné je. Máme zde dva vynikající gólmany, tým také špatný není.

Vzkaz pro fanoušky ?

Byl bych velice rád, aby chodili v co největším počtu. Jako trenér můžu slíbit, že pro ně budeme dělat maximum. Snažím se vštípit klukům do hlavy, aby každý zápas odvedli na 100%. Prohrát se může, to je normální, ale aby i za tou porážkou bylo vidět, že se makalo. Jako tým pro to uděláme maximum, počínaje mnou a náhradním gólmanem konče. Věřím, že budeme hrát tak, aby diváci ztracenou cestu na zimní stadion opět našli.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM