Kadaň slaví první letošní triumf po uhašení dračích plamenů

Jakub Coufal, Martin Gahler | 26.09.2009 | |

Kadaň slaví první letošní triumf po uhašení dračích plamenů

K a d a ň - Po nevydařeném vstupu do ligové soutěže vstupovali Kadaňští k zápasu s navrátilcem 1. ligy ze Šumperka s jediným možným cílem v podobě vítězství. Severočeši na hosty doslova vlétli již od samého začátku a po zásluze se dočkali zaslouženého vedení. Když po 10 minutách hry vedli domácí 2:0, došlo dokonce k rychlému střídání brankářů na straně Draků. V dobré pohodě hrající hokejisté Kadaně postupně přidali další branky, až se v posledním dějství poprvé prosadili zástupci Salithu, na což zareagovali Kadaňští proměněným trestným střílením Charouska. To už na světelné tabuli svítilo skóre 5:1 a Kadaň se zaslouženě radovala z premiérového triumfu.

 
5.kolo, sobota 26.9.2009
Sportovní klub Kadaň - Salith Šumperk  5:1  (3:0, 0:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 4. Charousek (Balázs), 11. Hlubuček (Ťupa, Boušek), 16. Boušek (Szakal), 41. Balázs (Ťupa), 57. Charousek - 49. Podešva (Meluzín, Pekr). Rozhodčí: Vampola - Beneš, Štofa. Vyloučení: 7:7, navíc Malát (KAD) 10 minut za nesportovní chování. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely na branku: 30:47. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
Sportovní klub Kadaň: Jarina - Ťupa, Hlubuček, Višňák, Szakal, Schmidt, Knyazev, Zmeškal, Kuběna, Charousek, Balász, Gombár, Šíp, Boušek, Malát, Bauer, Fábry, Freiberg, Pražák, Indra, Polanský.
Salith Šumperk: Vojtek (11. Daneček) - Rimmel, Holík, Sedlák, Rangl, Ondráček, Vosátko, Pavelek, Barus, Hašek, Ambruz, Hulva, Antonovič, Meluzín, Podešva, Pekr, Noga, Orsava.

Komentář k zápasu

Brankář hostů vydržel v brance pouhých 10 minut

Nestihla se odehrát ani polovina 1. minuty a už zvonila konstrukce Vojtkovy branky po několika kličkách a střele domácího Kuběny. Utkání začali Kadaňští v rychlém tempu, když se i nadále vehementně tlačili do nadějných příležitostí. V čase 3:23 se aktivní přístup domácím vyplatil. Balázs se za vlastní brankou ujal kotouče, na půlce ho předal Charouskovi, který se bekhendovým nájezdem z levé strany nemýlil, 1:0.
Když si vyloženou příležitost nevytvořil Šumperk ani během přesilové hry, ujali se slova opět Severočeši. Ještě před ukončením úvodní desetiminutovky ujeli ve 2 na 1 Boušek se Šípem. Právě druhý jmenovaný nedokázal trefit puk v plné rychlosti před odkrytou klecí. Zvýšený tlak Kadaně přinesl posléze dvojnásobnou přesilovku, která měla trvat až 90 sekund. V čase 10:02 se však vrátil první potrestaný, když po přihrávkách Bouška a Ťupy vypálil od modré Hlubuček, 2:0. Ve stejném čase došlo k brzkému střídání Danečka za Vojtka.
Draci se dlouho nemohli vzpamatovat z rychlého nástupu domácích, důkazem rozpoložení sil na kluzišti byl fakt, že Kadaňští ve vlastním oslabení nedovolili jedinou střelu na Jarinu a na druhé straně vyslali černožlutí 4 jedovaté vizitky. Ihned po návratu hříšníka začal drtivý kolotoč v útočném pásmu, který vyvrcholil v čase 15:07. Po dělovce Szakala se dorážky chopil Boušek a s ledovým klidem zvýšil na 3:0.
Šumperk se poprvé k výraznějšímu tlaku dostal až v závěru třetiny, kdy si Jarina spolu s 3 spoluhráči na ledě nemohl stěžovat na nedostatek práce. Hostům se útočná snaha odepřít nemohla, přesto se šlo do kabin za jasného stavu pro Kadaň.

Drakům ani zvýšené úsilí k brance nepomohlo

Prostřední část začali hosté přeci jen aktivněji, což se projevovalo větším počtem zásahů Jariny do událostí na ledové ploše. V 26. minutě byli hosté blízko korekci stavu, kdy po několika dorážkách zakončoval Hulva, avšak na ležícího ochránce domácí svatyně nevyzrál. Z další akce se neprosadil dostatečným důrazem Pekr, aby si o minutu později zkusil dokonce samostatný únik. V tu chvíli Draci poznali jméno dnešního úhlavního nepřítele. Nebyl jím samozřejmě nikdo jiný, než Jarina.
Na vzestup hráčů Salithu reagovali Severočeši na začátku 29. minuty kličkami Ťupy, který vyslal puk z levé strany rovnoběžně s brankovou čarou. Když už běžela 2. půlka zápasu, prezentoval se nepovedenou snahou trefit puk mezi betony Pražák, na opačné straně opět předvedl několik pohotových zákroků hrdina Kadaňských. V 33. minutě bil domácí obraně na poplach Meluzín, když se po delší kombinaci hostů snažil prosadit švihem z levého kruhu. Po delší odmlce se Kadaňští dostali do výraznější útočné štace zásluhou Kuběny, jenž na Danečka nevyzrál. Domácí si nevydařený pokus mohli vynahradit v početní převaze, kdy se několikrát snažili v brankovišti tečovat nastřelované puky, které přilétávaly ze všech možných stran a koutů. Když se ve více mužích v poli neprosadil ani Šumperk, zůstala 2. třetina bez vstřelené branky.

Šumperk se čestného úspěchu přeci jen dočkal

Raketový nástup do třetiny předvedl Balázs už po 18 odehraných sekundách. Samostatný únik po přihrávce Ťupy proměnil golfovým úderem právě první jmenovaný, 4:0. Pokud vstupovali hosté do závěru klání s nějakým zbytkem odhodlání, po rychlém inkasování jej ztratili. Severočeši si v útočném pásmu začínali občas zkoušet kombinační akce, které viditelně nesvazovala žádná nervozita.
V čase 48:14 se z poklidné hry dočkali hosté čestného úspěchu. Po šmodrchanici v brankovišti se jako poslední dotkl kotouče Podešva. Na premiérový zásah Draků přihrávali Meluzín a Pekr, 4:1.
Ani snížení hostů nevzkřísilo již poklidné tempo hry, ve kterém měli i nadále o něco více ze hry hokejisté královského města. K výraznému vzrušení došlo 4 minuty před koncem kdy po samostatném úniku na Bauera bylo nařízeno trestní střílení. V čase 56:05 se potrestání ujal Charousek, který prostřelil Danečka pod vyrážečkou. Zbytek klání se udál ve smírném duchu, Kadaň si připsala první letošní triumf po výhře 5:1.
Jakub Coufal, Martin Gahler

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (trenér Šumperk): Vstoupili jsme do utkání jako lajdáci, udělali jsme 2 hrubky a Kadaň nás potrestala. Hráče jsme na to upozorňovali, že zde jsou hráči z Chomutova. Na Kadani pak byla vidět šikovnost a kreativita. Všichni co se dnes prosadili, jsou páni hokejisti. V předchozích zápasech se nemohli střelecky chytit a dneska se prosadili. My jsme začali trochu hrát ve 3. třetině, ale výborný Jarina chytil naprosto vše a nám se už nepodařilo utkání nijak otočit. Poslední třetinu jsme hráli už vabank, z čehož jsme inkasovali další branku. Utkání se musí hrát prostě celý zápas a ne až od 50. minuty.

Jiří Rech (trenér Kadaň): Po nevydařeném začátku ligy jsme věděli, že dnes musíme zabodovat. Pokoušeli jsme se připravit tak, abychom šli do utkání od začátku hodně aktivně, což se nám povedlo. První třetina pak skončila 3:0, což ovlivnilo celý zbytek utkání. Podali jsme výborný výkon, škoda jen zbytečných vyloučení.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM