Udrží Kadaň zapálenou sirku až do konce?

Katka Hodková | 02.11.2004 | |

Udrží Kadaň zapálenou sirku až do konce?

Ve středu v 17 hodin a třicet minut se utkají dva kluby, které se ze všech sil rvou o každý bod. Písek se na domácím ledě bude jistě snažit odpoutat od prozatím nelichotivé třinácté příčky a černožlutí si budou hájit zlepšenou formu, možná již i pro play-off. Kadaň totiž v posledním vypjatém utkání položila Sarezu na lopatky. Zato Písek se v pondělí potrápil s Českými Budějovicemi a ani napodruhé se mu nezdařilo napravit vzájemnou reputaci, v jihočeském regionálním derby tak znovu podlehl - 1:5.

 

Historie klubu soupeře

Historie hokeje v Písku sahá do roku 1927, kdy ve městě vznikl první hokejový oddíl. Úvodní zápasy se hrály na přírodním ledě na rybníku na „Americe“. V Písku v té době působil vojenský oddíl s názvem Dukla Písek, později Dukla Jihlava „B“ a nakonec VTJ Písek. V roce 1990 se tyto kluby sloučily pod název VTJ JITEX Písek. Po zrušení vojenské části oddílu vznikl název HC JITEX Písek, který se později přetransformoval do dnešního IHC Písek. Klub za léta vychoval řadu špičkových hráčů, kteří působili nebo působí v NHL, extralize i v jiných klubech v cizině: Roman Turek, Stanislav Neckář, Jiří Lála, Václav Král a řada dalších.

Vzájemná historie zápasů

Před dvěma lety Písek s Kadaní zkřížil meče hned čtyřikrát. Tehdy bilance pro černožluté nevyšla nijak příznivě - Kadaň svému soupeři třikrát podlehla a jen jednou jedinkrát dokázala v prodloužení vsítit vítězný gól. V loňské sezóně se Kadaň s Pískem potkala již v prvním utkání sezóny, tehdy Písek na domácím ledě kapituloval 1:4. Odveta na sebe ale nenechala dlouho čekat a v následujícím zápasu se Jihočechům podařilo zdolat svého severočeského soupeře 5:4 v prodloužení. Dalšímu vzájemnému klání zabránil až herní systém, který určil párové dvojice sudý-lichý. Kadaň a Písek tehdy stáli na stejné straně barikády, a proto se mohli potkat jedině v play off. Ale i to se bez účasti obou celků muselo obejít, ambice klubů totiž ztroskotali pod postupovými příčkami. Letos se Kadani podařil husarský kousek, ačkoli v zápase s Pískem prohrávala od začátku utkání 0:1, dokázala na konec v poslední třetině sebrat všechny síly a otočit výsledek na 2:1 ve svůj prospěch.

Poslední utkání Písku

Písek naposledy vyhrál 23. října nad hostující Kometou Brno 4:2. Tehdy předvedl v průběhu celého utkání vyrovnaný hokej a tři body si právem zasloužil. V nadcházejícím kole však Písek vyjel na led Horácké Slavie a od té doby se mu lepí smůla na paty. V Třebíči sice ještě remizoval, ale v sedmnáctém kole již podlehl ústeckému Slovanu 1:3. Ačkoli Písek vsítil jako první branku svému soupeři, Ústí se z inkasované branky rychle oklepalo a poslední dvacetiminutovku mělo zcela ve svých rukách.

Aktuální stav kádru

Jednou z nejvýraznějších postav týmu a současně favoritem ankety o nejlepšího hráče Písku je Tomáš Nouza. Představuje jednoho z tahounů celého mužstva a na svém kontě má tento mladý písecký útočník již 11 kanadských bodů za sedm branek a čtyři asistence. Tím nebezpečně ohrožuje pozici nejproduktivnějšího hráče Jihočechů Jiřího Jelena. Ten o pět let mladšímu kolegovi uniká jen o jediný bod. Oba jsou však součástí první útočné trojice Zika - Nouza - Jelen, a tak se není čemu divit. Oporu zadních řad naopak představuje lotyšský brankář Edgars Masalskis zapůjčený z Karlových Varů. Trenér Písku pan Milan Mazanec si spolupráci se západočeskou extraligou náramně pochvaluje. Masalskis se do jižních Čech dostal možná také náhodou, protože Karlovy Vary mají v týmu příliš mnoho cizinců. Dobře své výkony hned od začátku našlápl i obránce Tomáš Burkoň. Dle slov trenéra začal doslova od nuly. Stupínek po stupínku se zlepšil v pohybu po hřišti, zjednodušil rozehrávku, zkvalitnil obranu modré obranné i útočné čáry a dnes je z něj drzý a útočný bek. Do kádru přibyl z Českých Budějovic také útočník Jiří Lála, ale zatím se mu u konkurence příliš nedaří. Nováčkem v píseckém dresu je také budějovickýMiroslav Hájek, který bude spolu s Lálou měsíc nastupovat v žlutomodrém dresu.

Sestavy z posledního zápasu

SK Kadaň: Jež - Pospíšil, Staněk, Špelda, Klaus, Kameš, Vobořil, Hlavatý - Bednařík, Pech, Kajer - Stavenský, Derfler, Polanský - Žák, Jabrocký, Postl - Pelán, Polák Jaroslav, Polák Michal – Kreuzman, Tvrdek.

IHC Písek: Masalskis - Burkoň, Neckář, Veselý, Svoboda, Malinský, Vyskočil Procházka, Peroutka - Zika, Nouza, Jelen - Hájek, Šimek, Míka - Lála, Filipi, Řehoř - Kašpar, Král, Kořánek

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM