Kdo potřebuje zabodovat více?

Míša Sládková | 12.11.2004 | |

Kdo potřebuje zabodovat více?

Na domácí led vyjedou kadanští hokejisté k dalšímu mistrovskému zápasu v sobotu od 17:00. Protivníkem jim budou hráči Třebíče. Ti se již dlouhou dobu trápí a došlo to tak daleko, že dnes obsazují poslední příčku tabulky a na předposlední celek ztrácejí 7 bodů. Kadaň je na tom o poznání lépe, ale také ona potřebuje každý bod pro účast v play-off. Můžeme se tedy těšit na skutečný boj.

 

Historie klubu

Z dějin třebíčského hokeje je téměř cítit chuť a odhodlanost lidí, aby hokej ve městě vydržel. Prvním spolkem, který měl co dočinění s ledovou plochou byl Bruslařský klub, založený v roce 1884. Roku 1928 mimo DSK Třebíč vznikla i Horácká Slávie. Oběma klubům to výrazně prospělo a odrazilo se na výsledcích. V ročníku 1930/1931 se jim podařilo stát se mistrem Západomoravské Župy. Úspěch byl o to větší, že utkání hrála Třebíč ve fotbalové výstroji. O devět let později vybojovala Horácká Slávie I. ligu. Nešla ve šlépějích ostatních mužstev a ligu udržela. Dokonce se umístila na čtvrtém místě, nejlepší z moravských týmů. Stále bylo co vylepšovat, což připomněla osudná prohra s Českými Budějovicemi 1:2, která je odsoudila k sestupu. Po osvobození ČR netrvalo dlouho a Třebíč opět patřila mezi účastníky I. ligy. Dosud poměrně „růžovou“ historii narušila doba, kdy byl hokej v Třebíči téměř zapomenut. K opětovnému semknutí kolem hokeje došlo roku 1955 – Spartak Třebíč. Mužstvo s novou chutí do hry suverénně vyhrálo postup do II. ligy. Za touto sezónou bylo mnoho práce. Nedostavěný stadion znamenal přítěž ve formě půlnočních tréninků v Brně a Jihlavě. Od těchto časů šla Třebíč pouze nahoru. Vytouženou první ligu vybojovali v roce 1996/1997, kdy město nežilo ničím jiným, než hokejem.

Statistika vzájemných utkání

Na svém kluzišti je Kadaň pro Třebíč neporazitelným soupeřem již šest let. Venku severočeský tým umí použít tu správnou zbraň pro vítězství, ale i přesto dokáže Třebíč Kadani pěkně zavařit. V sezóně 2002/3 se kluby na jednom ledě sešly pouze dvakrát. Doma Kadaň přesvědčivě vyhrála 4:1, ale na domácí půdě Třebíče nedokázala vstřelit ani gól a byla doslova rozmetena – 0:5. Když zajdeme ještě o jeden ročník zpátky, statistiky nám určí za vítěze vzájemných zápasů této sezóny Kadaň. Na svém zimním stadionu si udržela vždy náskok dvou gólů, poprvé 3:1 a podruhé 5:3. Výhru si Kadanští odvezli i s Třebíče po „vydřeném“ vítězství 3:2. Zklamání fanoušků se v dalším duelu na ledě Třebíče neopakovalo. Jedna branka navíc rozhodla. Moravský tým zvítězil 3:2. Letos proti sobě týmy z opačných stran republiky stály jen jednou. Třebíč se v tu dobu trápila a Kadani nebyla příliš nebezpečným soupeřem. Kadaňským stačily k vítězství dvě branky a také fakt, že Třebíč nedokázala proměnit ani jednu ze svých šancí. Kadaň – Třebíč 2:0. A kdo na Třebíč skutečně umí? Nejlíp si s dalším soupeřem Kadaně dokáže poradit Tomáš Polanský a Jiří Kuchler.

Poslední zápas Třebíče

Byl to boj prvního s posledním. Bylo stále znát, proč je Třebíč na nejnižším bodě tabulky. Největší aktivitu ze strany Moravanů bylo vidět na začátku utkání. Snaha a trocha převahy jim vydržela jen krátce. Pak se ke slovu na zbytek zápasu dostaly Budějovice. Luňák ze sítě lovil puk hned třikrát, ale přesto patřil mezi hlavní opory týmu. Třebíč sice několikrát zahrozila, ale zůstalo čistě u toho. Několik vteřin před závěrečným hvizdem byl stav stále 3:0 pro Budějovice. K nelibosti Třebíče takovým zůstal i po šedesáti minutách. Tento zápas bez tří bodů Třebíči příliš nepomohl. I po 21. kole obsazují poslední příčku s deseti body.

Aktuální stav kádru Třebíče

Nejvíce kanadských bodů prozatím nasbíral Miroslav Fišer 8 (4+4)(nyní již barvy Třebíče nehájí), na paty mu šlape kolega z útoku Jakub Žiška 7 (4+3). Druhý jmenovaný si udržuje ještě jeden prim. Dohnat Miroslava Fišera se snaží tak vehementně, že je nejtrestanějším hráčem. Na své spoluhráče se díval z lavičky již 37 minut. Třetím nejtrestanějším hráčem je paradoxně brankář Jan Koťátko. Ten obdržel trestných minut 30. Ani v Třebíči není marodka prázdná. Mimo hru jsou obránci Ondřej Dvořák, díky své zlomenině klíční kosti a Zdeněk Sedláček, který má poraněné kolení vazy.

Sestavy z posledních utkání

Kadaň: Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Kameš, Klaus, Staněk O., Vobořil, Špelda - Bednařík, Pech, Kajer - Polanský, Derfler, Stavenský - Jabrocký, Postl, Žák - Pelán, Kuchler, Kreuzman - Tvrdek.

Třebíč: Luňák - Míka, Kališ - Kučný (41. Čížek), Hrbáček - Horák, Svačina - Fryauf, Žiška, Škoda - Beroun, Oliva, Valko - Wolf, Sobotka, Caha - Topol, Čech, Šulc

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM