Do ligy se vrací mužstvo s jedněmi z nejvěrnějších fanoušků

Jakub Coufal | 06.07.2011 | |

Do ligy se vrací mužstvo s jedněmi z nejvěrnějších fanoušků

Nová hokejová sezóna se polehoučku blíží, a ačkoli teprve nenápadně zvoní u vchodové branky, nebude ji trvat dlouho a zaklepe v plné síle i na bytové dveře všech hokejových příznivců. Po období náročných letních příprav mají hráči ve většině klubů zaslouženou dovolenou, aby nabrali síly před přípravnými a soutěžními duely. Nejinak tomu je i v týmu staronového účastníka 1. ligy ze Šumperka, do jehož kabiny zkusíme krátce nahlédnout.

 

Historie

Co se týče prvoligových dějin Šumperka, je nutné zmínit přelomovou sezónu 1998/99. Veleúspěšná sezóna zakončená postupem do 1. ligy patrně dnes již nikoho nezaujme. Za perličku však lze považovat výčet týmů, se kterými Šumperští bojovali v prolínací soutěži. Jednalo se o týmy Kometa Brno, Havlíčkův Brod a Ústí nad Labem, přičemž prvoligovou příslušnost si dokázala uhájit pouze Kometa.

Po několika statečných sezónách v 1. lize přišel šok na konci roku 2001. Draci tehdy museli přenechat licenci Hradci králové. V dalších letech se v Šumperku na dospělý hokej nechodilo. V sezóně 2003/04 se mužstvo přihlásilo do krajského přeboru, další rok se v tomto hokejovém slezském městě hrála 2. liga. Kýžený návrat do 1. ligy přišel v ročníku 2007/08, avšak ne na dlouho. V dalších létech se totiž v Šumperku pravidelně střídala druhá nejvyšší soutěž s třetí nejvyšší, přičemž na příští sezónu vyšla řada právě na boje prvoligové. Zda se celku Salith Šumperk podaří nastolenou tradici zlomit a ligu v nadcházející sezóně udržet, je určitě zajímavá otázka pro hokejové věštce.

Postup do 1. ligy

Jak vlastně probíhal návrat ztraceného syna do 1. ligy? Po dominantní sezóně v 2. lize sehráli Draci neméně impozantní představení v play-off, ve kterém prohráli pouze jediný duel na ledě Nového Jičína v druhém semifinále. Možná únava z oslav či nadměrná míra motivace způsobily, že Šumperk hned v 1. barážovém střetnutí podlehl Chrudimi. Tým se však nesložil, poučil se z nezdaru a vyhrál všechna zbylá utkání. Už tehdy, před započetím posezónního posilování, tak poslal Šumperk budoucím kolegům jasnou vizitku o své síle. Kdo by přesto pochyboval o nebezpečnosti Draků, pak by ho možná přesvědčila informace, že domácí doupě zůstalo po celou minulou sezónu nevypleněno.

Změny v kádru

Strategii přestupové politiky Šumperku lze poměrně snadno rozklíčovat. Cílem dozajista bylo, aby co nejvíce opor z postupového kádru zůstalo pohromadě a tým byl doplněn vhodnými posilami pro 1. ligu.

Příchody do klubu

Lukáš Žálčík       útočník (SPA) střídavý start
Michael Zacpálek   obránce (SPA) hostování
Aleš Křetínský	   obránce (KOM) hostování
Martin Bartoš	   útočník (TŘE) hostování
Karel Plášek       útočník (ZNO) hostování

Co od nováčka očekávat?

Jak již bylo zmíněno, rozhodně nemůžeme čekat roli odpadlíka, jehož jediným cílem by byl boj o državu Černého Petra. Draci v minulé sezóně jasně dominovali v 2. lize a nejinak tomu bylo v barážových duelech. S fantastickými výkony jde ruku v ruce i výrazná divácká podpora. Větší návštěvy než Draci v základní části druhé ligy měly ve stejném období prvoligových soutěží totiž jen tři celky. Hokej založený na ofenzivním pojetí prostřednictvím hráčů, kteří mají osobní vztah k městu a okolí, zajistil průměrnou návštěvu přes 1500 diváků na zápas. Pro příští sezónu se tak můžeme těšit na kvalitní duely s celkem z dalekého, ale přesto hokejového města, které si prvoligovou příslušnost opravdu zaslouží.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM