Ústí rozhodlo v přesilovkách

Miroslav Janíček, Jindřich Poledna | 15.11.2004 | |

Ústí rozhodlo v přesilovkách

Ústečtí Lvi rozhodli utkání během čtyř minut, kdy v přesilových hrách vsítili 3 branky a strhli tak vítězství jednoznačně na svou stranu. Navíc po třetí brance musel do šaten brankář Petr Jež, a tak se i v Ústí představil Jaroslav Hübl. Ten již inkasoval jen jediný gól. Čestný úspěch Kadaně zaznamenal ve 38. minutě Martin Postl.

 
23.kolo, pondělí 15.11.2004
HC Slovan Ústí nad Labem - Sportovní klub Kadaň  4:1  (3:0, 1:1, 0:0)
Branky: 13. Pazourek (Fink, Jan Kudrna), 14. Pavlas (Koudelka, Přeučil), 17. Hodek (Přeučil, Koudelka), 31. Mazanec (Hodek, Koudelka) – 38. Postl (Žák, Jabrocký). Rozhodčí: Vlach – Frühauf, Marek . Vyloučení: 11:9, navíc Vobořil (KAD) 10 min. Přeučil (UST) a Polák (KAD) 5min.+DKU, Jež (KAD) OK. Využití: 3:0. Diváci: 2800. Průběh utkání: 4:0, 4:1. Střely na branku: 42:17.
HC Slovan Ústí nad Labem: Zikmund - Pavlas, Mazanec, Kočí, Kudrna Jan, Pavlas, Vála, Drábek, Kubeš, Kříž - Hodek, Koudelka, Přeučil - Šaffer, Pazourek, Fink - Jankových, Sýkora, Kudrna Jiří - Buďa, Lipina, Dragoun.
Sportovní klub Kadaň: Jež (17. Hübl) - Pospíšil, Hlavatý, Klaus, Staněk, Špelda, Vobořil, Pelán - Tvrdek, Pech, Kajer - Bednařík, Kuchler, Polanský - Žák, Jabrocký, Postl - Polák, Defler, Kreuzman.

Komentář k zápasu

Na ústeckém zimním stadionu bylo na pořadu další severočeské derby, tentokrát s Kadaní. Hosté zprvu překvapili aktivní hrou, ale již během první třetiny doplatili na svou nedisciplinovanost. Dvakrát za sebou hráli v oslabení 3 proti 5 a dvakrát inkasovali. Když Lvi přidali brzy i třetí gól, bylo o osudu utkání rozhodnuto. O jasné převaze Lvů vypovídá i poměr střel v první třetině 24:4.

V úvodu zápasu se minutou ticha uctila památka tragicky zesnulého Jana Jandery, ke kterému měly přímý vztah oba dva týmy. Hokej se od začátku hrál ve velmi svižném tempu. Pozornost Ježe prověřil okamžitě Šaffer a hned po něm Jankových. Vzápětí sevřely hosty před jejich brankářem řady vedené Koudelkou a Pazourkem. Teprve v 5. minutě zasáhl poprvé do hry i Zikmund v domácí svatyni. V 6. minutě si Jankových efektně obhodil Klause, ale Jež jeho bekhendový pokus kryl. První přesilovku v zápase hráli hosté, ale byli to domácí hokejisté, kdo při ní udával tempo. Další velká šance se zrodila v 10. minutě, když se před hostující brankou vytvořil závar a byla u toho opět Pazourkova formace. Stupňující se tlak hokejistů Slovanu nakonec přinutil kadaňské hokejisty faulovat. Mezi 11. a 14. minutou postupně usedli na trestnou lavici tři hostující hráči a domácí tak měli možnost dvou přesilovek 5 proti 3. V té první se po akci na jeden dotek trefil za Ježe Pazourek a o minutu později Pavlas. Poté se na hostujícího brankáře valily útoky jak lavina. V 17. minutě si před Ježe nabruslili hned čtyři hráči Slovanu a Hodek propasíroval puk za jeho záda. To už nervy hostujícího brankáře nevydržely a po ostré slovní výměně s hlavním rozhodčím putoval Jež rovnou pod sprchy. Jeho místo zaujal Hübl.

Rychlým hokejem začala i druhá třetina. Ve 23. minutě se po nečekaném odrazu zpět před Zikmundovu branku dostal ke kotouči Pech, ale nakonec na něj nedosáhl, protože ho Drábek poslal nekompromisně k ledu. Za nedovolený zákrok putoval za katr a Kadaň měla možnost hrát přesilovou hru. Necelou půlminutu před jeho návratem ho doplnil Mazanec, a tak hosté měli výhodu dvou mužů v poli, kterou ale nedokázali zúročit. Vzápětí měli domácí štěstí, když rozhodčí přehlédli hůl v obličeji kadaňského útočníka. Těsně po svém návratu z trestné lavice nedostatečně Mazanec pokryl Jabrockého, ale jeho pokus skončil jen na boční konstrukci. Postupem času se hra začala více přiostřovat. Ve 29. minutě ujeli Pech a Tvrdek. Proti nim stál osamocený Vála, jemuž se ale podařilo na poslední chvíli vložit do střely hůl. Když se zápas lámal do své druhé poloviny, hráli domácí opět přesilovku. Od modré se do střely opřel Mazanec a byl div, že nepřerazil horní brankovou konstrukci za Hüblovými zády - 4:0. Vzápětí poté si domácí hokejisti vytvořili v útočné třetině i ve hře 5 proti 5 doslova přesilovkový zámek. Obrovskou šanci zkorigovat nepříznivý stav měli hosté ve 34. minutě. Na trestnou lavici usedli hned dva domácí hráči a hosté měli možnost hrát tři čtvrti minuty přesilovku 5 proti 3. Navíc Pazourek zlomil hůl, ale ani tato situace ke gólu nevedla. Stav se měnil až při hře s plným počtem hráčů. Ve 38. minutě nejprve rozhodčí signalizoval hostům postavení mimo hru, ale po chvíli si to zřejmě rozmyslel. Zmatku využil bleskově Postl a puk dovezl až do branky - 4:1.

Do třetího dějství vstoupili domácí dost ležérně. Ve 43. minutě mohl pohnout ukazatelem skóre opět Postl, když obešel dva domácí hráče, ale skvěle proti němu zasáhl Zikmund. Ve 47. minutě se odrazil kotouč přesně na kruh k Tvrdkovi, ale jeho pohotová rána z otočky domácího brankáře nepřekvapila. Domácí se sice snažili držet kotouč co nejdál od své svatyně, ale hosté se nevzdali, dostávali se až před branku a stále nepříjemně kousali. V 56. minutě Lvi opět zaúřadovali, ale z rychlé akce jen vykrystalizovalo rohovnické klání domácího Přeučila a kadaňského Poláka. Ten sice skončil s přetaženým dresem, ale rozhodčí boj ukončili dříve, než mohl mít jasného vítěze. I ocenění pro oba aktéry bylo bez rozdílu, jen do sprch zamířili každý na jinou stranu chodby. Zbytek utkání už žádné zdramatizování nepřinesl.

Miroslav Janíček

Ohlasy trenérů

Alois Chlustina (SK Kadaň): "Začali jsme, bohužel, s přílišným respektem. Ústí je mužstvo, které letos hraje výborný hokej. Myslím, že rozhodly ty dvě přesilovky pět na tři v první třetině a ten třetí gól. Ten byl náš. Po první třetině to bylo 3:0 a bylo prakticky rozhodnuto. Pak jsme se snažili tu hru trochu vyrovnat. Pokud bychom snížili na 3:1, mohlo se to vyvíjet trochu jinak, ale dostali jsme na 4:0 a bylo po zápase. Snížili jsme na 4:1 a ve třetí třetině, když domácí pod dojmem vysokého rozdílu ve skóre už trochu polevili, jsme dostali trochu prostor a měli jsme řadu šancí, kdy jsme chtěli aspoň zkorigovat výsledek. Chtěl bych ústeckým popřát vše nejlepší, aby se jim podařil ten jejich sen, dostat se do baráže. Dnes jsme hráli na čtyři útoky a tím jsme se trochu snažili ušetřit síly, protože hned v následujícím kole nás čekají Budějovice. U nich se nám jako prvním podařilo vyhrát v prodloužení, a tak na nás budou jistě nažhaveni. Ve středu by měl už nastoupit i Standa Stavenský."
Vít Borůvka (HC Slovan Ústečtí Lvi): "Utkání jsme rozehráli parádně. O výsledku zápasu jsme rozhodli už v první třetině. Na druhou stranu mě ale trochu mrzí, že se postupně na naší straně vytrácel pohyb a tím se i zhoršoval celkový výkon mužstva. Místo abychom lepším bruslením šetřili síly, tak tím, že jsme soupeře nepřebruslili, ztráceli jsme zbytečně síly v osobních soubojích. To bylo naprosto zbytečné. Ze špatného pohybu vyplývala i ta spousta zbytečných vyloučení. Když je hráč někde pozdě, tak mu nezbude nic jiného, než akci soupeře zastavit faulem. Ve středu jedeme do Chomutova. Určitě na nás budou nažhaveni a budou nám chtít oplatit porážku odtud. Vyhrát ale budeme, samozřejmě, chtít i my. Ze sestavy vypadl pro zranění Švík. Na jeho místo máme Přeučila a Jelínka, ale ten se dnes nakonec do sestavy neprosadil. Přeučila, ale i Jelínka, jsme zkusili v prvním útoku, protože tam už oba hráli a zdálo se nám, že to bude tak vyhovovat. Dnes odpočíval i Lukáš Sáblík, protože Jirka Zikmund je také velice kvalitní brankář a potřebujeme, aby chytal. Nikdy nikdo neví, co se může přihodit a musí být proto dokonale připraven."

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM