"Zvládli jsme i kanadský styl," hodnotí turnaj trenér Jäger

Jindřich Poledna | 03.09.2012 | |



Ve dnech 30.8. – 1.9. byl pozván celek Pirátů Chomutov na mezinárodní turnaj do Švýcarska. Vzhledem k jejich velkému vytížení v European Trophy byli pověřeni kadaňští trenéři k sestavení celku, který bude Piráty reprezentovat. Trenéři dostali z Chomutova jednu kompletní pětku, zbytek týmu tak tvořili hráči Kadaně.

 
Do Švýcarska tak odjeli brankáři Hanuljak s Kaššákem, obránci Lučka, Opalek, Mazanec, Szakal, Kolář, Pavlas, Kolčava, Schmidt a Trefný. V útoku se představili Seman, Charousek, Andres, Ondřej, Kůs, Procházka, Stoklasa, Tvrdek, Bursík, Škorík, Hanták, Hofmeister, Račuk a Deveri.

Po 12ti hodinové cestě se tým ubytoval ve městě Yverdon, kde odehrál následující den zápas s Ladou Togliatti. Tento celek hraje nejvyšší ruskou soutěž a na turnaj přijel s tím nejlepším, co právě má. Ruský tým se ujal vedení hned v 2.minutě zápasu a vyrovnanou první třetinu dovedl do přestávky za tohoto stavu. Od druhé třetiny byl ale lepší český celek, který měl mraky šancí, ale vyrovnal až v přesilovce 5 na 3, střelcem branky byl Zdeněk Ondřej. Za tohoto stavu skončila i druhá třetina. V té třetí měla Kadaň veliký nápor, jenže jí zlomila vaz chyba ve středním pásmu a ruský tým se dostal do vedení 2:1. Český celek zužitkoval svůj tlak až 3 minuty před koncem základní hrací doby, na 2:2 vyrovnal Tomáš Bursík. V prodloužení branka nepadla, a tak o osudu zápasu rozhodly až samostatné nájezdy. Lada proměnila všechny 3, za Kadaň se trefili jen Charousek a Ondřej. Český celek tak prohrál 2:3 po samostatných nájezdech, ačkoliv byl dvě třetiny jasně lepším týmem. “Nedůraz a smůla.” Těmito slovy charakterizoval první zápas na turnaji trenér Jäger.

SK Kadaň - Lada Togliatti 2:3sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0 - 0:1) branky Kadaně: 38. Ondřej (Lučka, Pavlas), 55. Bursík (Tvrdek), proměněné nájezdy: Charousek, Ondřej. Neproměněné nájezdy: Procházka, Bursík.

Servette Ženeva Další den turnaje byl v plánu zápas v Ženevě s domácím týmem Servette. Vedení švýcarského celku sáhlo po loňské nevydařené sezóně k velkým změnám, angažovalo kanadského trenéra, který si s sebou přivedl 9 bijců, z české ligy tým angažoval Radka Dudu. “Kluci věděli co je čeká, postavit se proti devíti Kanaďanům, navíc s Radkem Dudou, doplněných o několik domácích hráčů, věstilo tvrdý styl hry plný osobních soubojů,” rozplýval se při hodnocení český lodivod. Kadaň se ujala rychle vedení 2:0, avšak od 10.minuty začínali pomalu přebírat otěže utkání švýcarští hráči. Přešli na “svůj kanadský” styl hokeje plný hitů, což dělalo českému týmu ze začátku problémy. Po první dvacetiminutovce však vedla Kadaň 2:1.

“O přestávce jsme hráčům přesně naordinovali co hrát a hned jsme byli jasně lepší. Připravovali jsme si šance a Ženeva nevěděla kam dřív skočit. Sice jsme ve hře dominovali, ale spálili jsme, co se dalo!,” popisoval zápas trenér Jäger. A I zde se prokázalo staré známé nedáš – dostaneš. Domácí tým dokázal vstřelit 3 branky a zcela otočit vývoj utkání. Český tým sice korigoval na 4:3, víckrát však domácího brankáře v této třetině neprostřelil.

I do poslední třetiny vstoupil český celek s náporem, ale Švýcaři trestali v přesilové hře. Na 5:4 snížil při trestném střílení Milan Procházka, víc branek však Kadaň nevsítila. I přes powerplay v závěrečných minutách prohrála o jeden gól. “Kvalitou utkání to byl jednoznačně nejlepší zápas. Hrál se úžasný hokej, který se líbil i divákům, tým výborně kombinoval. S herním projevem a výkonem jsme byli maximálně spokojení, jen ta koncovka pokulhávala,” shrnul zápas Jäger, který navíc dodal: “Stínem utkání byla 4 zranění. S problémy odešli Kolář, Seman, Pavlas a Kaššák. Náš gólman dopadl ze všech nejhůř, po srážce s domácím útočníkem musel do nemocnice, kde strávil celou noc s podezřením na otřes mozku.”

Servette - SK Kadaň 5:4 (1:2, 3:1, 1:1) branky Kadaně: 2. Stoklasa (Kolčava, Račuk), 9. Deveri (Szakal, Seman), 31. Tvrdek, 60. Procházka (TS). Brankář Kaššák chytal do 40.minutu, pak pro zranění byl odvezen do nemocnice. Zbytek zápasu odchytal Hanuljak.

HC Lausanne Ze Ženevy se tým vrátil až ve 2 ráno, a měl minimum času na regeneraci. Ráno se brzy vstávalo, protože odpoledne byl zápas proti dalšímu domácímu celku - HC Lausanne. "Těch 17 hodin mezi zápasy se projevilo. kluci měli stuhlé nohy, ke konci zápasu nemohli ani Ti, o kterých jsme si mysleli, že mají výborný fyzický fond," řekl Jäger. "Navíc jsme měli dojem, že hrajeme hokej na fotbalovém stadioně, takhle velkou ledovou plochu jsem snad ještě neviděl," dodal kouč. Kadaň sice vedla po náhodné brance 1:0, jenže soupeř skóre čtyřmi góly v řadě otočil. Český tým korigoval na 2:4, celkově turnaj zakončil porážkou 2:5.

Lausanne - SK Kadaň 5:2 (2:1, 2:0, 1:1) branky Kadaně: 14. Škorik (Charousek), 57. Stoklasa (Tvrdek, Pavlas).

A jak turnaj hodnotil trenér Michal Jäger? "Po hokejové stránce úžasné! Měli jsme možnost porovnat se s různými hokejovými styly včetně toho kanadského a musím říct, že jsme uspěli. Musíme ještě zapracovat hlavně na koncovce, ale pokud bychom hráli v této sezóně jako na tomto turnaji, ostudu si určitě neuděláme. To bychom byli určitě spokojení. Ale po organizační stránce jsme byli dost zklamaní, v ČR organizujeme turnaje mnohem lépe, tady jsme se museli starat i o stravování. Hráči všichni dřeli jak nejlépe mohli, zahráli si i náhradníci a všichni odehráli zápasy v rámci svých možnosti. Moc se mi líbilo nasazení některých hráčů, kteří nám dokázali, že je hokej opravdu baví."

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM