Adrenalin pomalu stoupá

Míša Sládková | 09.12.2004 | |

Adrenalin pomalu stoupá

Jde do tuhého! Kolem posledního postupového místa do play off se vytvořila atmosféra napětí. Čtvrté místo od devátého dělí pouze čtyři body. V každém zápase se tedy může tabulka zásadně změnit. Kadani jde o hodně. Podaří se jí udržet v elitní osmičce? Napoví sobotní zápas s Hradcem Králové. Na další důležité utkání se můžeme těšit od 17:00.

 

Historie klubu

Čím výše vystoupáš, o to bolestivější a delší bude pád. O pravdivosti rčení se přesvědčili během tvorby svých dějin i hráči Hradce Králové. První slova do kroniky zapsal Bruslařský klub založený roku 1926. Během krátké doby se v okolí vytvořilo devět hokejových týmů. Nejlepší výsledky vykazoval až později vzniklý Spartak. Roku 1958 se mu podařilo prolomit hranice vyšší ligy a postoupit do II. ligy.

Dlouhá léta patřil mezi tradiční účastníky. Až na přelomu roku 1962/63 se týmu přestalo dařit a hrozilo to nejhorší, sestup. Nakonec je zachránila špatná finanční situace jiného klubu, který účast vzdal. Sáhnutí až na dno mělo povzbuzující účinek. Zanedlouho Spartak bojoval o I. ligu. Od tohoto okamžiku byl Hradecký tým jako na houpačce. Střídavě sestupoval a postupoval do národních lig.

Výkony se ustálily až v osmdesátých letech, kdy Spartak začal patřit mezi kluby ČNHL. Tehdy začala zlatá éra hradeckého hokeje. Klub se dokonce podíval i do extraligy. Udržet se v nejvyšší soutěži bylo až příliš velkým soustem. Brzy se tým propadl do I. ligy. Tam se ale také nezastavil. Přišly finanční problémy a mužstvo rázem patřilo mezi účastníky II. ligy. Fanoušci nedávno extraligového týmu se zatajeným dechem sledovali další propad svých hrdinů až na dno tabulky II. ligy. V roce 2002 odešlo neštěstí Hradeckých o dům dál. Tým vystoupal do I. ligy.

Vzájemné zápasy

V první sezóně Hradce v I. lize prověřila Kadaň oprávněnost hradeckého postupu čtyřikrát. Hradec se chtěl ukázat v tom nejlepším světle a Severočechům pořádně zavařil. Po vyrovnaném utkání se o vítězi nerozhodlo. Po prodloužení 5:5. Ani na domácím ledě Kadaně se nerozhodovalo o šťastnějším týmu snadno. Nakonec domácí zvítězili 1:0. Venku se jim však nedařilo. Hradec zvítězil o dvě branky a poprvé Kadaň porazil 3:1. Severočeši si chtěli za každou cenu udržet ve vzájemných zápasech lepší skóre. Na hradeckém ledě jim však nebylo lehko. Po šedesáti minutách na světelné tabuli svítily dvě dvojky. Zkušenost Kadani pomohla přidat ještě jeden vítězný gól a zvítězit 3:2.

Ročník 2003/04 vyšel lépe pro Hradec. Ten doma pokaždé vyhrál. Poprvé 5:2, podruhé 5:7. Pod střechou domácího stadionu se Kadani dařilo lépe, ale na Hradec to nestačilo. Porazil domácí v prodloužení 3:2. Odveta vyšla střelecky pro Kadaň. Vyhrála 3:1.

Letos mají za sebou Hradec s Kadaní dva společné dýchánky. V obou případech rozhodovalo domácí prostředí. Doma Kadaň přestřílela soupeře 4:1. Venku začal s větší razantností Hradec. Po první třetině vedl již 2:0. Kadaň si to líbit rozhodně nenechala a brzy vyrovnala na 2:2. Závěrečné dějství však rozhodlo. Tři body po kadaňské prohře 2:5 zůstaly v Hradci.

Poslední utkání Hradce

Hradečtí za sebou mají skutečný boj. Posledním soupeřem jim byly České Budějovice. Do utkání vkročili lépe hokejisté z Hradce. Dokonce se po aktivním začátku ujali vedení. Dlouhou dobu vše vypadalo růžově. V polovině utkání využily Budějovice svou první přesilovou hru a srovnaly na 1:1. Pak už jihočeský tým šel jednoznačně za vítězstvím. Nejprve zvýšil na 2:1 a poté si výhru pojistil. Hradec sice bojoval jako lev, ale na tým, který se pohybuje v čele tabulky recept nenalezl. Budějovice vyhrály 3:1. Hradeckým může být malou náplastí, že na domácí utkání se přišel podívat rekordní počet fanoušků od dob extraligy.

Aktuální stav kádru Hradce

Hradec zatím obsazuje šestou příčku. Patří však také mezi týmy, které musí zuby nehty bojovat o své místo na slunci, tedy v elitní osmičce. Se svými 44 body si nemůžou být jisti ničím. V týmu se opírají hlavně o Tomáše Martince, který vede kanadské bodování v Hradci 27 (14+13), za ním následuje bodová propast a za ní teprve Patrik Fořt 19 (9+10) a Jaroslav Roubík 18 (5+13). Nejproduktivnějším obráncem je Petr Suchý 14 (5+9). Ten je zároveň také nejtrestanějším hráčem týmu. Na trestné lavici musel trnout již 68 minut. Radost kadaňskému soupeři dělá i prázdná marodka. S největší pravděpodobností v sobotu nastoupí v plné síle.

Soupisky z posledních utkání:

Hr.Králové: Hylák - Mečiar, Šeda, Suchý Petr, Pazdera, Táborský, Hendrich, Kolafa, Evan - Fořt, Roubík, Beck - Cetkovský, Martinec, Vondráček (navíc od 41. Potůček)- Jelínek, Domin, Suchý Pavel- (Zima, Šulc).

Kadaň: Hübl - Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Staněk, Vobořil, Meňhart - Tvrdek, Pech, Kajer - Bednařík, Kuchler, Polanský - Žák, Jabrocký, Postl - Stavenský, Hlusička, Derfler - Pelán.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM