„Rád bych si v Chomutově udržel místo do konce sezóny,“ přeje si mladý útočník Marek Račuk

Libor Kult | 11.01.2013 | |

„Rád bych si v Chomutově udržel místo do konce sezóny,“ přeje si mladý útočník Marek Račuk

C h o m u t o v - Narodil se v Teplicích, do Chomutova přišel před dvěma roky z Litvínova a hned v první sezóně dostal několik příležitostí v prvoligových zápasech Kadaně i Pirátů. Útočník Marek Račuk zahájil letošní ročník v partnerské Kadani, po změně letopočtu se v zápase s karlovarskou Energií dočkal extraligové premiéry a naskočil i do dalších dvou zápasů roku 2013. „Volali mi trenéři Chomutova, když jsem byl zrovna doma,“ popisuje, jak se radostnou novinu o připojení se k extraligovému týmu dozvěděl. „Nijak jsem to neslavil, ani přípitek nebyl. Možná přijde, až dám gól,“ culí se dvacetiletý forvard.

 

Jedním dechem pak Marek Račuk hovoří o tom, že nepředpokládal šanci v nejvyšší soutěži už nyní. „Ze začátku sezóny se mi v Kadani dařilo, pak ale přišlo zranění. Nečekal jsem, že se objevím v Chomutově tak brzy,“ přiznává autor šesti letošních prvoligových gólů a tří asistencí.

„Kolem Vánoc jsem odehrál dva zápasy v Kadani a jel jsem na trénink do Chomutova, kde mě trenéři zařadili do sestavy. Dá se říct, že start v extralize byl takový dodatečný vánoční dárek,“ usmívá se ještě.

Odchovanec severočeského hokeje tedy vstoupil do kabiny, kde řadu hráčů už znal. S některými se ovšem viděl poprvé. „Seznamování proběhlo vlastně až letos, kdy jsem tu trénoval během letní přípravy a některé kluky jsem poznal. Loni jsem naskočil jen na jednu třetinu v Jihlavě,“ přibližuje. „Od začátku sezóny se Kadaň a Chomutov prolínají, což taky usnadňuje, když člověk přijde sem. Je fajn, že všichni kluci jsou tu v pohodě,“ libuje si.

Jako nováček prý zatím zápisné neplatil, nicméně příspěvek do týmové pokladny už ho neminul. Důvod byl však jiný. „Platil jsem za ´dřeváka´,“ prozrazuje s úsměvem. „Rozhodil mě totiž první nájezd a potom se to se mnou táhlo,“ popisuje, kterak k tomu došlo.

Dva zápasy byly z mé strany docela dobré, Vítkovice se nepovedly

Před úvodním zápasem se Marku Račukovi podle vlastních slov kolena nerozklepala, i když mezi tuzemskou elitou nikdy nehrál. „Nervózní jsem býval loni, když jsem naskakoval v Kadani, teď už to bylo v tomhle směru docela v pohodě. Spíš jsem se těšil, že si zahraju v extralize a budu moct ukázat, co ve mně je,“ líčí s tím, že zkušenost z minulé sezóny se hodila.

„Řekl bych, že mi dost pomohlo, když jsem si seniorský hokej osahal už loni,“ míní. „Myslel jsem si, že ti hráči budou úplně někde jinde, ale dokázal jsem si, že se jim můžu vyrovnat,“ těší muže, který podle vlastních slov získal ještě větší motivaci do další práce.

„To víte, že chuť trénovat je ještě větší. Chodím si přidávat, abych se v extralize udržel co nejdéle. Ideálně do konce sezóny a příští rok už mít stálé místo,“ plánuje a hodnotí i své výkony. „Myslím, že doma s Energií a na Slavii jsem předvedl dobré výkony, hrálo se mi dobře. Proti Vítkovicím jsem se svezl s projevem celého týmu, který nebyl ideální. Já osobně jsem podal nejhorší výkon,“ ohlíží se.

Marek Račuk má celou kariéru v podstatě stále před sebou, přesto si dobře uvědomuje, v jak vážné situaci se Piráti nacházejí. Ani de facto nezatížená psychika není lékem. „Nejsem typ člověka, kterému by to bylo jedno. Beru si hodně osobně, že se tým pohybuje takhle dole,“ hlásí. „Přece jen v juniorce jsem si zvykl, že v Litvínově jsme byli nahoře a loni tady v Chomutově získali titul. I v Kadani jsme najeli na vítěznou vlnu,“ naznačuje, jakou změnou prošel.

Talentovaný útočník připouští, že klima v kabině týmů, jimiž letos prošel, se přece jen liší. „Ze začátku to bylo v Kadani špatné, ale když se daří, může si tým dovolit i srandičky,“ konstatuje. „Tady se každý musí soustředit na sebe a makat. Věřím, že se zvedneme,“ nevzdává se.

Jako malý jsem obdivoval Gretzkyho, postupně se mým vzorem stal Jágr

Derby proti Litvínovu pro něj bude mít vzhledem k minulosti pikantní nádech, on sám však vyhlížel ještě dva soupeře, když dostal příležitost v extraligovém kádru. „Chtěl jsem hrát i proti Slavii a Kladnu s Jágrem, ale to druhé už se nepovede,“ poukazuje na konec výluky v NHL. Proč zmiňuje právě pražský tým, prozradit nechce. „Slavii bych raději nerozebíral. Mám tam vroubek ještě z mládeže,“ culí se.

Hrajícího majitele Rytířů jmenoval Marek Račuk proto, že Jaromíra Jágra považuje za svůj vzor. „Jako malý jsem obdivoval Gretzkého, když ještě hrál. Postupem času se pro mě stal vzorem Jágr,“ nastiňuje vývoj své náklonnosti.

V úvodu sezóny vypomohl Marek Račuk ve dvou duelech rovněž juniorům Pirátů, za něž vstřelil tři góly a přidal stejný počet finálních přihrávek. I nyní má přehled o výsledcích. „Sleduju, jak se klukům daří, protože mám slíbeno, že bych jim pomohl v play off, kdyby to bylo možné,“ prozrazuje. „Nejlepší by bylo, kdybych až do konce sezóny hrál extraligu, udrželi jsme se a s juniorkou bychom zopakovali titul,“ uzavírá.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM