První liga už zná obsazení pro následující ročník, do ligy přilétají Jestřábi z Prostějova

Marcel Holl | 24.04.2014 | |

První liga už zná obsazení pro následující ročník, do ligy přilétají Jestřábi z Prostějova

K a d a ň - Druhá nejvyšší hokejová soutěž v zemi, nebo-li první liga, již zná obsazení mužstev pro ročník 2014/2015! Z extraligy sestupuje Kladno a Chomutov. Naopak do extraligy postupuje Mladá Boleslav a Olomouc. Účast v první lize si díky zvládnuté baráži vybojovaly celky Prostějova a nedalekého Mostu, který prvoligovou příslušnost uhájil. Naopak z prvoligové mapy mizí Beroun, který padá o soutěž níž po dlouhých jednadvaceti sezónách. Pojďme si tedy představit nové přírůstky do prvoligové rodiny.

 

Rytíři Kladno

Tradiční hokejová bašta sestupuje z extraligy po dlouhých dvanácti letech. Klub, který vlastní Jaromír Jágr, prožil nepříliš povedený ročník. Před kterým jeho majitel s úsměvem vyhlašoval útok na ligový titul. Kladno získalo v dlouhodobé základní části 47 bodů, což ho zařadilo na předposlední místo. V play-outu přidali Rytíři dalších deset bodíků a i to bylo málo na to, aby se tým ze středních Čech vyhnul barážovým starostem. Baráž o udržení extraligové příslušnosti se kladenskému souboru příliš nepovedla, neboť v úvodních čtyřech kolech nedokázal tým vedený trenérem Čelanským vyhrát a pak už nabranou ztrátu těžko doháněl. „Hokej byl jediným sportem v Kladně na vrcholové úrovni. Teď jsme to pohřbili,“ uvědomoval si v rozhovoru pro hokej.cz obránce Libor Procházka.

Piráti Chomutov

Chomutovští Piráti spadli po dvou letech z nejvyšší soutěže. Tým, jehož je Kadaň farmou, prožil velice nepovedenou sezónu. V základní části si chomutovští připsali rekordní sérii 24 porážek v řadě. I to vedlo k tomu, že se Piráti po roce museli opět strachovat o extraligovou příslušnost. Do baráže měli svěřenci trenéra Jaroslava Becka skvělý start, když v prvních třech utkáních zvítězili. Poté ale následovalo pět proher a Chomutov se rázem ocitl mimo příčky zajišťující extraligu. Po pěti prohrách Piráti zabrali a dokázali získat pět bodů, čímž si vytvořili naději na záchranu. Všechno ale zhatila porážka v předposledním kole baráže s Kladnem a zároveň rozdělení bodů mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí. „Klíčová byla domácí porážka s Olomoucí,“ pravil zkušený David Hruška po té, co Piráti definitivně sestoupili z nejvyšší soutěže.

LHK Jestřábi Prostějov

Prostějov zažil před sezónou obrození, dokázal poskládat silný a velmi ambiciózní tým. Zkušené hráče okolo Černého, Duby či Stejskala doplnili další hráči včetně dravého mládí. K hokeji se vrátil znovuobjevený talent Matouš Venkrbec. Jestřábi vyhráli základní část východní skupiny druhé ligy a do play-off šli jako největší favorit, což dokázali naplnit. Nejprve přešli přes Frýdek-Místek, který porazili až v rozhodujícím pátém zápase. V následném semifinále si Jestřábi poradili se Vsetínem, který porazili jasně 3:0 na utkání. Ve finále východní skupiny čekal na Prostějovské hokejisty Přerov. Série Jestřábů proti Zubrům skončila poměrem 3:1. Účast v druhé nejvyšší tuzemské soutěži si Prostějov zajistil již kolo před koncem baráže, když porazili sestupivští Beroun vysoko 11:1. „Je to nádherné, že se Prostějov vrací do 1. ligy,“ prohlásil po zápase s Berounem prostějovský trenér Petr Zachar.

HC Most

Most musel, podruhé během tří let v první lize, do baráže o příslušnost k druhé nejvyšší tuzemské soutěži. A stejně jako v ročníku 2011/2012, tak i letos byly barážové boje pro tým z města pod Hněvínem úspěšné. Před sezónou byla dohodnuta spolupráce s Litvínovem a vypadalo to, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Avšak nestalo se. V dlouhodobé části sezony se farmě extraligové Vervy nedařilo a po většinu času byl Most přikován k poslední příčce a mohl tudíž ladit formu na baráž. A formu na rozhodující fázi sezóny se svěřencům trenéra Mrázka podařilo vyladit skvěle. Z prvních tří zápasů baráže vytěžili plný počet bodů. Poté si dvěma porážkami (v Prostějově 3:1 a v Sokolově 3:0) situaci mírně zkomplikovali, ale pořád měli vše ve svých rukách. Což potvrdili výhry nad Berounem, v Kolíně a v posledním kole doma, když se utkali s dalším postupujícím, s Prostějovem. „Jsem rád, že ten úkol, který jsme tady dostali, se nám podařilo splnit a 1. liga v Mostě zůstává. Celou baráž jsme měli ten postup ve svých rukách, nemuseli jsme se spoléhat na ničí zaváhání a zvládli jsme to,“ říkal spokojený Václav Baďouček těsně po skončení posledního kola baráže, ve kterém Most porazil Prostějov vysoko 7:2 a díky výhře nad Jestřábi si tedy mostečtí opět, minimálně na rok, zajistili právo startovat v první lize ČR.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM