Kadaň rozdrásala fanouškům nervy

Martin Gahler, Katka Hodková, Marek Mikeš | 10.09.2005 | |

Kadaň rozdrásala fanouškům nervy

Po debaklu 5:1, který si Kadaň přivezla z Havířova, všichni s napětím očekávali, jaké výkony předvedou hokejisté doma. Nad městem se před začátkem strhla průtrž mračen, a tak utkání chvíli doprovázely i světelné efekty. A protože Kadaň proti Hradci Králové zahajovala sezónu 2005/2006, přišel se na stadion podívat také Maxipes Fík. Maskot města Kadaně asistoval při představování všech domácích hráčů. Sestava Hradce Králové se tak na modré čáře seřadila takřka bez povšimnutí.

 
2.kolo, sobota 10.9.2005
Sportovní klub Kadaň - Královští lvi Hradec Králové  4:3  (1:2, 2:1, 1:0)
Branky: 20.Oliverius (Vobořil, Kajer), 30.Žák (Postl), 31.Kajer (Zika), 41.Zika - 1.Roubík (Fořt), 8.Mocek (Valko, Koudelka), 39.Valko (Koudelka, Mocek).
Rozhodčí: Wutherle - Hauser, Bertlík. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 350. Střely na branku: 35:32. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 4:3 .
Sportovní klub Kadaň: Hubl - Meňhart, Vobořil, Hlubuček, Hlavatý, Zajíček, Plaček, Čuj, Lašek, Zika, Oliverius, Kajer, Žák, Švík, Postl, Tvrdek, Hlusička, Švejda, Hahn, Derfler, Zaťovič.
Královští lvi Hradec Králové: Dušek - Blanár, Šeda, Suchý Petr, Mocek, Hendrich, Kolář, Černý, Fořt, Roubík, Diviš, Valko, Koudelka, Vondráček, Přeučil, Volráb, Suchý Pavel, Kašík, Domin, Potůček.

Komentář k zápasu

Hradec Králové sršel energií

Za stadionem padaly v sobotu po sedmnácté hodině provazy deště. Hráči i diváci však byli relativně v suchu a v teple. Jenže domácím pohoda dlouho nevydržela. Kadaň totiž dostala hned zkraje nepříjemně studenou sprchu, kterou nezařídilo počasí, ale první hradecký útok. Domácí bek Marián Meňhart vypomáhal statečně svému gólmanovi, ale v té nejdůležitější chvíli zklamal, když mu ujely nohy a rozplácl se na ledě. Jeho chybu okamžitě využil hradecký útočník Jaroslav Roubík. Roubík si počkal až se brankář Hübl pohne k pravé tyči, aby vykryl prázdné místo. Jenže takhle uvolnil prostor u levé tyče, kam Roubík bez zaváhání zavěsil. Asistenci si připsal Patrik Fořt. Světelná tabule tak zaznamenala první změnu skóre v čase 0:38. Hradec Králové se v Kadani ujal vedení 0:1. Už ve třetí minutě se schylovalo k první bitce poté, co se hosté odvážili dotknout kadaňské jedničky Hübla. V dalších minutách si Hradec Králové s domácím celkem doslova pohrával. Východočeši procházeli přes kadaňské zadní řady stejně lehce jako myš děravým ementálem. Hokejisté obou týmů se rychlou hrou brzy rozehřáli a po pěti minutách se z nich začalo kouřit. Nad ledem se vytvořila lehká mlha, která hlavně domácím ztěžovala orientaci. Bílé dresy na bílém pozadí špatně vynikaly, zato oranžovo-červené dresy hostí byly vidět úplně všude. Hradec Králové se neustále tlačil do ofenzívy a snažili se Kadaň rozhodit. Severočeši se před svatyni Tomáše Duška téměř nedostali a hradecký gólman jen znuděně postával uprostřed a sledoval dění na opačné straně kluziště.

Po chybě kadaňského beka Vobořila se před Hüblem jako blesk z čistého nebe objevil obránce hostí Petr Mocek a po asistenci Lukáše Valka a druhé asistenci Martina Koudelky zvýšil vedení Východočechů na 2:0. Domácí sice poctivě stáli frontu na útok, ale ne a ne se dostat na řadu. V 10. minutě si hradecký gólman Dušek stále nesáhl na puk, pouze se několikrát natáhl po střelách, které ho však minuly s dostatečným odstupem. Zato Hübl byl pod plnou palbou. Jaroslav Roubík se spojil s Richardem Divišem a řádně kadaňského gólmana potrápili. Naděje Severočechům svitla až v momentě, kdy Zdeněk Žák dostal puk do brány. Fanoušci už se radovali, ale hlavní rozhodčí hru přerušil pro posunutí branky a gól tím pádem neuznal. Ve 13. minutě se domácí pustili do své první přesilovky. Hradecký obránce Jiří Hendrich totiž oslabil svůj celek na dvě minuty za podražení. Kadaň strávila přesilovku kroužením okolo brankáře Duška. Snad nejblíže ke změně skóre byl právě obránce Marián Meňhart, který byl u prvního inkasovaného gólu. Meňhart se během přesilovky neustále držel před brankářem a v poslední chvíli se nestihl natáhnout po puku, který mu od pravého mantinelu prolétl pod nohama a těsně minul brankovou konstrukci.

V 17. minutě mohl domácí gólman Jarda Hübl dostat titul krále skokanů, protože dokázal zpacifikovat hned dvě střely hostí, které k němu nepříjemně doskákaly. Třiapadesát vteřin před koncem první třetiny se opět neudržel Jiří Hendrich a tentokrát si na trestnou dřepl kvůli držení. Domácí si druhou šanci už nenechali proklouznout mezi prsty a přesilovku řádně zužitkovali. V čase 19: 47 Marián Meňhart zavezl puk do pásma, přihrál na modrou čáru Milanu Vobořilovi, který vystřelil na bránu. Střela prošla Duškovi mezi betony a na brankové čáře puk doklepl Michal Oliverius. Kadaň snížila vedení Hradce na 1:2.

Kdo si počká, ten se dočká

Mlha i ve druhé třetině postupně houstla, možná i proto, že větráky nad ledem se rozeběhly až ve 23. minutě. Počasí přehlednému hokeji opravdu nepřálo. Přesto se asistent domácího kapitána Petr Derfler odvážil prokličkovat mezi obrannou dvojicí Mocek – Blanár. Ve chvíli, kdy se Derfler chystal vystřelit na Duška, stáhl ho obličejem k zemi právě bek Petr Mocek. Za podražení nařídil hlavní rozhodčí trestné střílení. Petr Derfler se v něm za mohutného povzbuzování publika pokusil o bekhendovou kličku. Gólman Dušek však jeho záměr vystihl a puk schoval v lapačce. Ve 26. minutě se otevřela vrátka na trestnou lavici domácích, Lukáš Zika vyfasoval dvě minuty za držení. Ale ani vlastní oslabení nezabránilo Robertu Plačkovi, aby si vyjel po levém křídle do útočného pásma a přihrál najíždějícímu Martinu Zaťovičovi přímo před branku. Jenže Zatovič už nestihl kotouč řádně zpracovat a vyšel naprázdno.

Ve 30. minutě chytila Kadaň druhý dech. Martin Postl se prosadil u mantinelu, odkud přihrál Zdeňku Žákovi. Žák se ukázal jako ostřílený bourák. Jediné, co hradecký gólman z jeho akce viděl, byla černá šmouha podél pravého betonu. Kotouč rozvlnil síť a v mlžném oparu následně ostře zasvítilo červené světlo. Ochozy fanoušků najednou přestaly na domácí hráče pokřikovat a spontánně prožívaly nečekaný návrat na scénu. Kadaň srovnala na 2:2. Ale remíza neměla dlouho vydržet… Kadaňský kapitán Miloš Kajer po přihrávce Lukáše Ziky upláchl obraně hostí a sám se elegantně přiřítil před Tomáše Duška. Východočeské jedničce se postavil tváří v tvář, s kotoučem nevymýšlel žádné psí kusy a jednoduše ho poslal Duškovi mezi betony. Stav utkání rázem rozbouřil celé domácí publikum. Kadaň v krátké době dokázala vyrovnat a navíc se chopila vedoucích opratí – 3:2.

Ve 34. minutě se Severočeši ukázali jako tým válečných nájezdníků. Karlovarský přivandrovalec Kamil Tvrdek se nejprve pokusil o samostatný nájezd, ale hradecký strážce svatyně měl zrovna plnou pohotovost. Vzápětí se do skvělé kombinace pustilo domácí trio Oliverius – Kajer – Zika. Útočná trojice měla dobré postavení a hosté jejich kombinaci vůbec nestíhali. Oliverius na Kajera, Kajer na Ziku a Zika zavěsil puk přesně mezi sevřené betony hradeckého gólmana. Dušek se naštěstí pro Východočechy stihl přemístit. Hradec Králové se sice ke slovu nedostal tak často jako v první třetině, ale když už byli hosté u puku, stálo to za to. Třeba ve 36. minutě útočník Jaroslav Roubík projevil hudební sklony a rozezvonil tyč kadaňské branky. O pár minut později už Hübla ani tyč nezachránila. Severočeši se připravili o vedení sami, když za sekání na trestnou lavici dosedl Kamil Tvrdek. Přesilovku Východočeši využili na jedničku. Lukáš Valko si připsal další bod po asistenci Martina Koudelky. Po čtyřiceti minutách hry svítil na tabuli nerozhodný stav 3:3.

Místo hokeje se na ledě vařila bramboračka

První minuta třetí třetiny přinesla domácím nadílku v podobě vedení 4:3. Lukáš Zika zavezl puk do pásma a po kombinaci s Milošem Kajerem zakončil nad pravý beton bezmocného Duška. Tím však parádní podívaná skončila, mlha nad ledem opět nebezpečně zhoustla a fanoušci situaci komentovali slovy: „To je ale hustá bramboračka!“

Deset minut před koncem zápasu si domácí vzali oddechový čas. Třicet vteřin zmizelo jako pára nad hrncem a všichni s napětím očekávali, zda se Kadaň na radu trenéra stáhne do defenzívy nebo zda se Severočeši pokusí zvýšit svůj náskok. Pět minut před koncem celého zápasu byla znát nervozita na obou stranách. Hradec Králové se až křečovitě tlačil do útoku a Kadaň vůbec nehrála to, co bychom jinak nazvali důslednou obranou. Severočeši si totiž puk nikterak nehýčkali a bez přemýšlení ho neustále vyhazovali z pásma. Půl minuty před závěrečným hvizdem se Východočeši připravili o možnost bojovat. Tým hostí totiž dostal menší trest za příliš mnoho hráčů na ledě. Ačkoli to tak v první dvacetiminutovce nevypadalo, Kadaň se přesto dočkala zaslouženého vítězství 4:3.

Katka Hodková, Marek Mikeš

Ohlasy trenérů

Ladislav Kolda (HC VČE Hradec Králové): Utkání jsme si velice dobře rozehráli. Dostali jsme se do dvoubrankového vedení, bohužel jsme první třetinu nedokázali dokončit dle našich představ. Chybami jsme pustili soupeře do hry. Ve druhé třetině za podmínek na hranici regulérnosti jsme obdrželi dvě branky, ale obě strany souhlasili s dohráním zápasu! Prohráli jsme si utkání sami na začátku zápasu, kdy jsme nedokázali udržet vedení.

Ladislav Kubát (SK Kadaň): Vstup do utkání se nám příliš nevydařil. Po naší chybě jsme rychle inkasovali první branku a v oslabení poté druhou. Začali jsme špatně jako v Havířově, ale tentokrát jsme se dokázali vrátit do zápasu snížením na konci první třetiny. Ve druhé třetině již hra vypadala lépe. Výsledek jsme otočili, jenomže nedisciplinovaností Kamila Tvrdka jsme v oslabení opět inkasovali na 3:3. Poslední třetina již byla kdo z koho. Na ledě bylo hodně mlhy, hráčům se špatně dýchalo, všichni šli na doraz. Soupeř byl velmi dobrý, měl silné protiútoky, kde nás podržel brankář Hubl. Vyhrál šťastnější.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM