Petr Rosol: „Trénování v Kadani mě baví.“

Sabina Nováková | 16.01.2020 | |

Petr Rosol: „Trénování v Kadani mě baví.“

K a d a ň - U Trhačů už nějaký čas působí nová posila v realizačním týmu - trenér Petr Rosol. Na A-týmu Kadaně s ním spolupracuje i trenér Tomáš Hamara. Doposud byl trenérem i Petr Klíma, který se momentálně více bude věnovat funkci generálního manažera SK Trhači Kadaň.

 

Jak hodnotíte poslední zápasy, ve kterých se černožlutý tým postupně zvedá ve svých výkonech?

Start do sezóny nebyl úplně takový, jaký by měl být, ale teď postupně si to všechno sedá. Je vidět, že veškerými tréninky a přípravou se to dává do kupy. Výsledky začínají být lepší a myslím, že to začíná být na hře vidět.

Doma se Trhačům daří výrazně lépe než na venkovní půdě…

Je to logické a takovou českou náturou. Zkrátka míra výher na domácí půdě je podstatně vyšší než třeba v NHL. Většinou každé mužstvo hraje lépe na vlastním ledě než na ledě soupeře.

Denis Zeman měl původně do 14. ledna hostování v Kadani. Jak to s ním vypadá dále?

S Denisem Zemanem jsme se domluvili na pokračování. Kadaňský dres bude oblékat až do konce sezóny.

Tomáš Koblížek z dlouhodobě zraněných je již zpět. Jak to vypadá s Erikem Čermákem a Patrikem Prymulou?

S Erikem Čermákem to stále ještě vypadá na delší dobu. Nepřipravuje se s námi ani na ledě, takže to ještě nějaký čas potrvá. Co se Patrika Prymuly týče, ten už byl ze zranění venku, ovšem před pár dny mu koleno nateklo. Nicméně v neděli by se měl u nás v Kadani ukázat a uvidíme, jak se bude cítit.

Nějaký čas zde působil i Matěj Morong, který reprezentoval český výběr do devatenácti let...

O jeho působení jsme jednali s Hradcem Králové, avšak právě v rámci reprezentačního programu svaz rozhodl o jeho přesunutí do prvoligových Litoměřic.

Doposud jste působil ve švýcarském týmu. Proč jste se rozhodl vrátit do České republiky?

Poté, co se klub dostal do finančních problémů, jsme se domluvili na rozvázání kontraktu, a tak jsem se vrátil zpět domů do České republiky.

Jaká to pro vás byla zkušenost?

Za své aktivní hráčské činnosti jsem ve Švýcarsku hrával, takže to pro mě úplně nová zkušenost nebyla. Ale samozřejmě v rámci trénování je to trochu rozdíl. Nebylo to teda na takové profesionální úrovni jako je to tady, ale hokej je všude stejný.

Jak se seběhlo vaše působení u Trhačů?

Po ukončení trénování švýcarského týmu jsem neměl práci. Přijel jsem se podívat do Kadaně na utkání proti Jihlavě, kdy se zrovna i vyhrálo. To tady ještě působil jako konzultant Vladimír Růžička a nezávazně jsme se tak nějak bavili. Poté, co pan Růžička odešel do Hradce Králové, se mi ozval Petr Klíma, jestli se nechci nezávazně zapojit a převzít to po Vláďovi Růžičkovi s tím, že bych byl i na střídačce. Následně jsme se domluvili, že to v Kadani zkusím měsíc. Po uplynutí této doby jsme se domluvili, že v Kadani zůstanu do konce sezóny.

Přemýšlíte už o nadcházející sezóně?

Trénování v Kadani se mi začíná líbit, začíná se i dařit, takže mě to baví. Nezávazně jsme se už tak nějak bavili - kdyby byla šance tady i nadále působit, rád bych v Kadani zůstal i příští rok.

Jak máte rozdělené role s trenérem Tomášem Hamarou? Jak se vám s ním spolupracuje?

Určitě se mi s ním pracuje dobře, je to také zkušený trenér. Na vedení tréninků se střídáme, říkáme si, co na nich budeme dělat. Při zápase máme taktéž rozdělené pozice – já střídám útočníky a Tomáš (Tomáš Hamara) střídá obránce.

Tomáš Hamara

„Spolupráce s Petrem Rosolem je úplně bez problémů. Navázali jsme na práci, kterou jsme začali a myslím, že to funguje. Výkony se až na výjimky zvedají, i když jsme čekali, že to přijde trochu dřív, ale přišly a je to zasloužená odměna za dřinu kluků. Velkou oporou nám je v zápasech Jakub Neužil, což není nic proti mladým gólmanům Oliveru Štěpánkovi nebo Adamu Wolfovi, kteří přišli z juniorky – to pro ně také není jednoduché hned vychytávat zápasy na postu číslo jedna. Musíme se odrazit a makat jako například proti Prostějovu nebo Jihlavě. A-týmem od začátku sezóny prošla kádrem spousta hráčů. Velký dík a klobouk před klukama, ale musíme pokračovat dál ve stoprocentní dřině.“

Co říkáte na to, že se příští rok v Chance lize bude již sestupovat?

Pro mě je nesestupová liga novinkou. Jako hráč i trenér jsem byl zvyklý, že se sestupuje. Pro naší náturu si myslím, že to zkrátka není dobré. Soutěž musí mít náboj, je třeba o něco hrát a beru to jako dobrou věc, že se bude opět sestupovat.

Dalším tématem je i uzavření extraligy…

To by bylo asi na delší rozpravu, hodně se to teď řeší a debatuje se o tom. Navazuje to i na to, co jsem řekl k Chance lize. Za sebe mohu říci, že jsem jednoznačně proti uzavření extraligové soutěže. Český hráč potřebuje o něco hrát a pokud by se nesestupovalo, tak ta liga ztratí veškerý svůj náboj a bude nezajímavá jak pro fanoušky, tak pro sponzory, poněvadž nebudou chodit lidi.

Jak jste vaše angažmá v Kadani vyřešil skrze dojíždění, případně ubytování?

Mám to do Kadaně pětatřicet minut, takže dojíždím.

Znal jste někoho z hráčů osobně?

Jelikož jsem byl teď tři roky mimo, tak z mladších hráčů ani moc ne. Samozřejmě ale znám Kubu Trefného, který léta hrál první ligu. Hrával proti mně a navíc nastupoval za juniorku v Litvínově, kde jsem trénoval v dorostu i Jardu Kůse. Romana Chloubu, který dlouhodobě působí v prvoligové soutěži, také znám. Takže samozřejmě ty starší a zkušené hráče jsem znal.

Foto: Dalibor Kachlík

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM