Jakub Neužil: „Na čistém kontě nezáleží.“

Sabina Nováková | 15.02.2020 | |

Jakub Neužil: „Na čistém kontě nezáleží.“

K a d a ň / S o k o l o v - Proti Baníku Sokolov se dlouho čekalo na vstřelení branky. Věc do vlastních rukou vzal ve třicáté minutě Michael Foltýn, když dělovkou propálil Jakuba Kašpara. Druhý Jakub, tedy kadaňský Neužil také dlouho odolával. Mezitím Jan Müller v závěru utkání navýšil skóre na rozdíl dvou branek a už to vypadalo, že trhačský gólman odejde z ledu s čistým kontem. Sokolovu se ale v posledních vteřinách podařilo Jakuba Neužila přece jen překonat. Trhači i tak berou tři body za domácí vítězství!

 

Začneme netradičně, a to gratulací k vašemu bakalářskému titulu. Máte po státnicích. Jak vše probíhalo?

Ano, musím říct, že nervy to byly velké. Člověk tu školu studoval vlastně i déle než bylo řádné studium, takže se mi to trochu protáhlo, ale o to ten tlak, v uvozovkách, byl větší - toho všeho dosáhnout. Obětoval jsem tomu poměrně dost času a to zadostiučinění je pak velké. Jsem rád, že jsem tohoto cíle dosáhl a povedlo se mi to.

Jak jste to zvládal spolu s hokejem?

Bylo to hodně náročné to skloubit. Na státnice se toho učení pak navalilo více, takže jsem musel využít každé volné chvíle a učit se.

Co konkrétně jste studoval?

Studoval jsem bakalářský obor podnikové ekonomiky a managementu na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Tak teď přejdeme ke klasické otázce. Co říkáte na odchytané střetnutí?

Byl to docela dobrý zápas. Dlouho se tedy stav neměnil, což je pro gólmana dobré. Párkrát mě to trefilo, párkrát jsem měl štěstí. Kluci i dost blokovali střely. Škoda je akorát toho, že jsme si více nepohlídali závěr duelu – ani ne tak už kvůli tomu, že už jsem neměl nulu, to je jedno – ale spíš kvůli tomu, že to bylo takové hektické. Mohlo to být klidnější.

Vzpomenete si na případ, kdy jste takhle v posledních vteřinách přišel o čisté konto?

Ano, párkrát se mi to už stalo. To ale k hokeji prostě patří.

Věřil jste, že už střetnutí dotáhnete do vítězného konce?

Určitě jsem věřil. Zbývalo asi zhruba třicet vteřin, vhazovalo se ve středním pásmu a už jsem tak nějak věřil, že bychom to měli zvládnout. Pak se ještě vhazovalo v našem obranném pásmu, takže to bylo složitější, ale naštěstí Jarda (Jaroslav Kůs) to vyhrál pokaždé.

Nechyběly závary a ani zvoníci nastřelené tyčky sokolovskými hráči…

Jedna tyčka byla ve druhé a druhá ve třetí třetině. I proto říkám, že mi tak nejde o tu nulu, měl jsem proti Baníku štěstí, takže to tak beru.

V zápase nepadlo moc branek. Bylo to tedy spíše o defenzivě a gólmanech?

Celou první dvacetiminutovku jsme se nedokázali dostat k nim do pásma a vytvořit si nějaké šance. Možná i proto se delší dobu hrálo 0:0, ale čím více se blížil konec, tím hra byla otevřenější.

Díky kadaňské výhře jste se dostali na čtrnácté místo před Ústí nad Labem. Bylo i tohle pro vás motivací Baník porazit?

Určitě. Je to super, že už nejsme předposlední a jsme třetí od konce. Rozhodně je dobře, že sbíráme takhle body a snad nějaké ještě přidáme.

Od úterý probíhá charitativní akce O kapku lepší hokej. Co na to říkáte?

Myslím, že je to dobře. V rámci venkovního dvojutkání ve Frýdku-Místku jsme se setkali s chlapečkem, který se potýkal s leukémií. To si pak člověk uvědomil jisté věci a je dobře, že se to tímto způsobem podporuje.

V neděli budete aspirovat na sparťanské soupisce jako brankářská dvojka. Jak se těšíte?

Ano, jedu jako náhradní gólman. Dominik Machovský se potýká se zraněním. Těším se, byl jsem tam vlastně celou mládež, takže určitě bude hezké se tam zase jako Sparťan vrátit.

Duel bude provázet akce Sparta vzdává hold…

Jedná se o podporu policistů, hasičů, záchranných zdravotnických služeb a vojáků a hraje se i ve speciálních dresech. Přijde zřejmě i dost lidí, takže atmosféra bude určitě dobrá.

První z dvojutkání ve Frýdku-Místku vám úplně nevyšel, druhý už byl o něco lepší. Jaké máte z výjezdu pocity?

V tom prvním utkání jsem dostal pět gólů, šestý padl do prázdný brány. Byl to poněkud těžký start po reprezentační pauze pro nás všechny a zápas se nám moc nepovedl. Druhý už probíhal o něco lépe. Oliver (Oliver Štěpánek) chytal hodně slušně a podržel to. I díky němu to bylo poměrně vyrovnané střetnutí.

Následuje souboj v Třebíči. Co od soupeře očekáváte?

Každý venkovní zápas je pro nás složitější než ten domácí a myslím, že to bude záležet na obraně. Musíme co nejdéle udržet nulu a neinkasovat.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM