Derby rozhodla jediná branka

Míša Sládková, Jindřich Poledna | 14.11.2005 | |

Derby rozhodla jediná branka

K a d a ň - Jediná branka rozhodla ostře sledované derby mezi Kadaní a Chomutovem. Hosté byli před zápasem papírovým favoritem, jenže v 15.minutě se po Taušově přihrávce trefil Jiří Švejda a dostal tak domácí do vedení. Nikdo z fanoušků netušil, že více branek již nepadne, oba brankáři byli jednoznačnými oporami svých celků. Kadaň si připisuje veledůležité 3 body a posouvá se opět blíže osmému místu zajišťující účast v playoff.

 
23.kolo, pondělí 14.11.2005
Sportovní klub Kadaň - Piráti Chomutov  1:0  (1:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 15.Švejda (Tauš, Zika). Rozhodčí: Vlček - Zadražil, Žídek. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1420. Střely na branku: 32:37. Průběh utkání: 1:0.
Sportovní klub Kadaň: Hübl - Vobořil, Staněk, Zajíček, Plaček, Lašek, Hlavatý, Zaťovič, Tvrdek, Oliverius, Kajer, Žák, Hlusička, Zika, Švík, Hahn, Hubínek, Tauš, Švejda.
Piráti Chomutov: Horčička - Martínek, Šulc Jakub, Nosek, Trefný, Szakal, Ťupa, Chatrnúch, Černý, Boušek, Šíp, Polodna, Pražák, Kostourek, Malát, Jíra, Mikšovic, Polanský, Buchal, Charousek, Šulc Jan.

Komentář k zápasu

První třetina: Opatrný začátek vynahradila druhá půle dvacetiminutovky

Kadaňský zimní stadion se v pondělí po dlouhé době zaplnil. Již před úvodním vhazováním bylo zřetelně slyšet přiznivce obou celků. K první střele se dostal kadaňský Kajer, jeho první výjezd k bráně soupeře zastavil čárový rozhodčí a druhý atak skončil v lapačce betonového muže v modrobílém. Na druhé straně za chvilku prověřil pozornost Hübla Mikšovic. První minuty byly logicky ve znamení opatrného oťukávání. Zbrklý útok by zcela určitě nevedl k úspěchu.

V sedmé minutě se černožlutá pětka usadila před Horčičkovo svatyní. Pohyb kolem připomínal kroužení hladových supů. Slibně vypadající střelu z mezikruží ale chomutovský gólman vyrazil. Hrála se desátá minuta, když se znenadání kolem kadaňských obránců protlačil Charousek a namířil si to k domácí kleci. Ale ani jeho rána nenašla místo mezi tyčemi.

O pět minut později bylo v obranném pásmu Chomutovských vidět spíše dresy domácích. Dlouho se hra nemohla přesunout od mantinelu. O to větším překvapením bylo, když se Švejda vzápětí dostal i ke třetí dorážce, kterou otevřel skóre zápasu. Kadaň se ujala vedení 1:0. Kadaňským jakoby narostla křídla. Nečekalo se ani minutu a Horčička stál tváří v tvář Oliveriusovi. Ten svůj pokus sice zvedl, ale trefil pouze lapačku modrobílého strážce. Napodobit ho chtěl i Zika. Na jeho dělovku Horčička nestačil, poprvé zvonila tyč. Do konce třetiny se brankář hostí rozhodně nudit nemohl. Ostřelován byl ze všech možných pozic.

Druhá třetina: Beze změny stavu

Prvním střelcem druhého dějství byl chomutovský Boušek. Kadaň sice na druhé straně tlačila, ale mnohem nebezpečnější akce si vytvářeli hosté. Nejprve musela domácí obrana řešit přečíslení a následně schoval Hübl puk do výstroje po ráně Polanského.

Dvě minuty kadaňského nátlaku odstartoval výlet Tvrdka s Kajerem. Překážkou jim byl jediný obránce. Tvrdkova přihrávka k druhému kruhu sice prošla, Kajerovo napřáhnutí však minula. Ve 27. minutě otevírala prázdná kadaňská brána chřtán a jakoby volala po puku. Nikdo z Chomutovských ale nenašel odvahu vyrovnat. V následujících okamžicích se puku ujali hosté a kadaňské obraně připravili nejednu horkou chvilku. Po dělovce Jíry Hüblovy betony hlasitě zaduněly. Kadaňským se podařilo ukázkově "namazat" a domácí muž s maskou musel proti Bouškovi vytasit ze své sbírky jeden z vynikajících zákroků.

Na chvíli se chopili slova i domácí. Z krátkého nátlaku nevzešla nebezpečnější akce. Ve 37. minutě při hře čtyři na čtyři nebylo Kadaňským do smíchu. Za vrátky trestné lavice seděli domácí Staněk za nedovolené bránění a z týmu hostí Chatrnúch za podražení. Nejednomu domácímu fanouškovi se tajil dech v okamžiku, kdy se Hübl vydal na pomoc domácímu obránci stíhanému chomutovským útočníkem. Brána se tak znenadání ocitla nechráněna. Ale ani tento závěrečný pokus na stavu nic nezměnil.

Třetí třetina: Boj fyzických sil

Z táborů fanoušků obou týmů se před začátkem závěrečné dvacetiminutovky ozývala přesvědčení, že Chomutov do třetiny vlétne jako uragán. Realita byla úplně jiná než úvahy. Hra se přelévala z jedné strany na druhou. Střely vysílané směrem k brankářům končily pod těly obránců a chvílemi byla patrná i přicházející únava.

Za zmínku stojí akce Polanského ze 48. minuty. Po ráně od modré čáry se kotouč odrazil od ramene kadaňského gólmana. Polanský cítil možnost vyrovnat a okamžitě dorážel. Ale i tentorkát si vylámal zuby na Hüblovi, který chránil puk pod tělem. Chomutov dostal chuť na gól a motal se kolem brány jako mlsný kocour. Na druhé straně, dvě minuty před závěrečnou sirénou vybojobal na modré čáře puk Tvrdek a sám uháněl k Horčičkovi. Tyčka zvonila podruhé.

V závěru přišel i oddechový čas, po kterém Horčička zůstal na střídačce. Chomutovským se nepovedlo rozehrát přesně podle jejich představ a všichni s napětím sledovali únik hráče v černožlutém směrem ke svatyni hostí. Stačilo již pouze vystřelit. V rozhodujícím okamžiku byl domácí hráč sražen k zemi Śípem, který za tento zákrok obdržel dvě minuty. Horčička byl nucen se ještě vrátit. Hostím se srovnat nepodařilo a Kadaň si tak nechala tři body na svém ledě.

Míša Sládková, Martin Gahler, Marek Mikeš

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (KLH Chomutov): Vzhledem k tomu, že jsme prohráli, se mi utkání nehodnotí lehce. Bohužel rozhodla jedna velmi nešťastná branka a naše neschopnost dostat puk do branky. Měli jsme hodně šancí a jeli jsme snad třikrát sami na gólmana, ale branku jsme nedali. Bez ní vyhrát nelze a i remíza není moc pravděpodobná. Ocenit musím výkon brankáře soupeře. Byl pro svůj tým velkou oporou a měl i potřebné štěstí, které našemu brankáři dnes chybělo.

Ladislav Kubát (SK Kadaň): Musím kluky velmi pochválit! Hráli jsme velmi obětavě a odehráli jsme asi nejlepší utkání v letošním roce. Vyhráli jsme šťastnou brankou, ale mohli jsme jich dát daleko více, asi třikrát jsme byli sami před brankářem soupeře.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM