Projekt spolupráce hokejových klubů KLH Chomutov, SK Kadaň a HC Klášterec nad Ohří

Společně budeme silnější | 18.04.2006 | |

Projekt spolupráce hokejových klubů KLH Chomutov, SK Kadaň a HC Klášterec nad Ohří

K a d a ň - Dlouho připravovaný projekt o vzájemné spolupráci hokejových oddílů v chomutovském okrese je konečně na světě. Po složitých jednáních se nakonec trojice klubů dohodla na vzájemné spolupráci. Hlavním cílem projektu je pozvednout úroveň hokeje v našem okrese a postupně vybojovat mládežnické extraligy v kategoriích dorostu a juniorů. Následně pak i nejvyšší soutěž dospělých. O podrobnostech projektu, který v České republice téměř nemá obdoby, se dočtete v tomto článku.

 

Společně budeme silnější

Projekt spolupráce hokejových klubů KLH Chomutov, SK Kadaň a HC Klášterec n. O.

Ve čtvrtek 23. března 2006 proběhlo poslední jednání mezi zástupci hokejových klubů KLH Chomutov, SK Kadaň a HC Klášterec nad Ohří o vzájemné spolupráci.

Základem tohoto projektu je spolupracovat zejména v oblasti mládežnického hokeje, tedy významně zkvalitnit systém výchovy mladých hráčů ve všech zúčastněných oddílech. Talentovaní hráči by se od kategorie dorostu soustřeďovali v KLH Chomutov, aby se tak výrazně posílila šance vybojovat pro tento region extraligu dorostu a juniorů.

Cílem tohoto projektu je výchova a udržení vlastních odchovanců pro „A“ mužstva a tím dosažení lepší ekonomiky hospodaření při vytváření kvalitních kádrů jednotlivých „A“ týmů.

Sportovními cíly jsou v rozmezí příštích tří let:

  • Dosažení výrazného zvýšení počtů dětí při náborech do přípravky a 2. a 3. tříd a udržení jejich zájmu o tento sport.
  • Zvýšení počtu hráčů v jednotlivých mládežnických týmech.
  • Dosažení extraligy dorostu a juniorů v KLH Chomutov.
  • Udržení a účast v horní polovině tabulky pro ligy dorostu a juniorů v Kadani a Klášterci.
  • Výchova vlastních odchovanců pro „A“ týmy.
  • Extraliga dospělých pro KLH Chomutov.
  • 1. liga a play-off dospělých pro SK Kadaň.
  • Špička 2. ligy nebo 1. liga dospělých pro HC Klášterec nad Ohří.

Vzhledem k tomu, že v chomutovském okrese je velký výběr středních škol a učilišť, je obrovským kladem tohoto projektu skutečnost, že by chlapci nemuseli trávit dlouhé období na internátech a ubytovnách ve vzdálenějších městech, ale mohou zůstat ve svém rodinném prostředí a být tak pod dohledem a péčí rodičů, což je ve věku 15 – 18 let velmi důležité. Všechna zúčastněná města jsou od sebe vzdálena cca 5 – 15 minut jízdy autem, takže i nepříjemné a dlouhé dojíždění tím prakticky odpadá.

Zkvalitnění systému výchovy mládeže tak stojí zejména na těchto zásadách:

  • vzhledem k finanční náročnosti ledního hokeje chtějí uvedené kluby umožnit hrát hokej co nejvíce dětem, tedy snížit finanční náklady pro rodiče na minimum
    • u hráčů do 3. třídy zcela odbourat oddílové příspěvky a u hráčů starších ročníků tyto příspěvky podstatně snížit
    • začínajícím malým hokejistům zapůjčit brusle a pokud se rozhodnou věnovat se tomuto sportu nadále, poskytnout jim na jejich první sezóny kompletní hokejovou výstroj
  • nabídnout trenérům mládežnických týmů odpovídající podmínky, jelikož dosud většina z nich, zejména v Kadani a v Klášterci, vykonávala tuto práci buď zcela zdarma či za symbolickou odměnu
  • umožnit trenérům další sportovní vzdělávání, neboť kvalifikovaný trenér má větší možnosti realizovat vytýčené sportovní cíle
Další předností tohoto projektu je pohyb hráčů mezi těmito kluby bez vzájemné finanční zátěže. Vzhledem k tomu, že částky za přestupy či hostování nejsou rozhodně nízké, může opět v tomto ohledu výrazně pomoci KLH Chomutov oběma dalším klubům. Příklady bychom našli již v právě skončené sezóně, kdy například v Kadani někteří hráči z Chomutova výrazně pomohli k lepším výsledkům a to zejména v období, které zásadně rozhodovalo o udržení účasti v soutěži. Vzhledem k tomu, že cílem je vybojovat v horizontu několika let pro náš region extraligu dospělých, je nezbytně nutné, a je to i legislativní podmínkou, mít jedno družstvo buď v extralize dorostu či v extralize juniorů. I z tohoto důvodu tedy není jiné cesty.

Jelikož tento projekt ocenila řada významných sponzorů KLH Chomutov, je vůbec poprvé v historii hokeje v chomutovském okrese možnost získat výrazně větší finanční prostředky a tím pomoci i klubům SK Kadaň a HC Klášterec nad Ohří, kde by hokej na současné úrovni „A“ týmů buď zcela skončil (Kadaň) či dlouhodobě stagnoval (Klášterec).

Podstatné je, že všechny zúčastněné kluby a v nich i všichni funkcionáři a hlavní trenéři s touto myšlenkou i vnitřně souhlasí, což je pro budoucnost tohoto projektu zcela zásadní. Organizační podrobnosti projektu budou v nejbližší době vysvětleny na schůzkách s rodiči hráčů v jednotlivých oddílech.

Teprve čas ukáže, jestli je tato cesta správná. Pokud by však dále platila dosavadní praxe, stále bychom museli pouze přihlížet jak, vzhledem k přestupním podmínkám, nejtalentovanější hráči odcházejí do jiných klubů.

Závěrem lze snad jen podotknout, že máme historickou příležitost naplnit heslo:

Společně budeme silnější

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM