Musíme udělat všechno pro to, abychom se odlepili ode dna, burcuje nový kouč Mikuláš Antonik

Ondřej Kubát | 09.11.2009 | |

Musíme udělat všechno pro to, abychom se odlepili ode dna, burcuje nový kouč Mikuláš Antonik

K a d a ň – Hodně narychlo muselo vedení prvoligové Kadaně shánět nového trenéra. Po odvolaném Leo Gudasovi měl nastoupit Václav Baďouček, jenomže ten na poslední chvíli změnil své rozhodnutí a zamířil trénovat do extraligových Karlových Varů. Ve středu však už měli na severu Čech jasno. Mužstvo převzal bývalý asistent trenéra Palečka z Karlových Varů Mikuláš Antonik. Ten za měsíc oslaví šestatřicáté narozeniny. Premiéru v roli hlavního kouče si odbyl v sobotu v Třebíči. Jeho mužstvo však na body nedosáhlo.

 

Pane Antoniku, minulý týden ve středu jste převzal první mužstvo Kadaně. Můžete nějak popsat, jak k tomu došlo a jakým způsobem probíhala jednání?
V pondělí jsem byl odvolán z funkce asistenta trenéra v Karlových Varech. Mezitím vedení Kadaně kontaktovalo Karlovy Vary a nějak takto k tomu došlo. Poprvé jsem se na tréninku objevil ve čtvrtek. Takže od čtvrtka jsem to mužstvo vlastně převzal.

Z Karlových Varů jste udělal krok o soutěž níž. Na druhou stranu jste ale hlavním trenérem, nikoliv asistentem jako v Energii. Je právě toto pro vás klíčové?
Určitě je to něco jiného než být asistentem. Ale neřekl bych, že by krok do Kadaně byl krokem zpátky. Tady v Kadani je to velká výzva, i když ta situace v současnosti není moc dobrá.

Na jak dlouho máte podepsanou smlouvu?
To ještě není dořešené, teprve to budeme probírat. Mám pořád ještě smlouvu v Karlových Varech ještě na rok a půl, takže tohle všechno se ještě řeší.

Kadaň na tom není vůbec dobře. V současné době je poslední v 1. lize. Je to pro vás výzva pozvednout tento klub?
Samozřejmě, určitě. Už jsem to říkal, je to pro mě určitá zkušenost, výzva. My musíme udělat všechno pro to, abychom se od toho dna odlepili, uhráli nějaké body a zlepšilo se to.

V Kadani jste sice teprve krátce, přesto – myslíte si, že je v silách současného mančaftu hrát v první lize důstojnější roli. Je pravda, že na dvanácté místo máte ztrátu pouhé čtyři body...
Určitě. Sedneme si s vedením a musíme se domluvit, co a jak. Protože samozřejmě nějaké drobné hráčské úpravy nastanou. Je potřeba se na tohle všechno zaměřit a věřím tomu, že to mužstvo má momentálně na to, aby hrálo výš, než se nachází.

Asi to pro vás bude těžké – najednou v půlce rozjeté sezóny převzít mužstvo. Jak se s tím vypořádáte?
Vždycky je to těžké. Protože ti předchozí trenéři měli nějakou představu a já mám také nějakou představu. Ať už o systému hry nebo o trénování. Já se budu snažit v trénincích i zápasech udělat všechno pro to, abychom tu hru zlepšili. Myslím tím jak výsledky, tak i předváděnou hru.

Sledoval jste první ligu, i když jste působil v Karlových Varech?
Sledoval jsem. Viděl jsem i několik zápasů.

Ve středu jste při utkání s Ústím byl zatím jen na tribuně. Zápas skončil 0:6, takže asi nic příjemného. Co jste si z tohoto duelu odnesl?
Já jsem se díval hlavně na to, jak se ti hráči projevují, jakým hrají systémem, abych na to mohl navázat. Takže to byla cenná zkušenost, i když se to v tom následujícím zápase zatím neprojevilo.

Tam právě mířím. V sobotu jste hráli v Třebíči, kde jste se poprvé postavil na střídačku, ale zase to nevyšlo. Kde byla chyba?
Špatný nástup do utkání. Udělali jsme spoustu zbytečných chyb, jak kolektivních, tak i individuálních. Do toho stavu 3:1 v první třetině to nebylo moc příjemné. Ale musím říct, že potom to bylo lepší. Měli jsme nějaké šance a mohli jsme vstřelit i gól. Potom na začátku třetí třetiny se nám podařilo snížit, nicméně jsme udělali spoustu zbytečných faulů a soupeř nás potrestal. Určitě mě ale hrozně mrzí tři nevyužité přesilovky pět na tři. Myslím, že jsou tady dost zkušení hráči, kteří by tyto situace měli využít.

Teď ve středu máte doma Hradec Králové, tedy soupeře z vrchních pater tabulky. To asi bude hodně složité...
Tak složité... Jestliže se chceme vyškrábat trochu výš, tak se nesmíme dívat na to, jestli to je Hradec Králové nebo někdo z nižších pater tabulky. Je vidět, že tento tým dokázal vyhrát třeba v Chomutově 2:1. Takže musíme zabojovat.

Kdo je Mikuláš Antonik?

Mikuláš Antonik se narodil 6.12.1973 v Karlových Varech, kde také nastupoval v žákovských soutěžích. Čtyři roky v dorostenecké a juniorské kategorii odehrál na Kladně, poslední pátý rok nastupoval za Spartu. Poté si odskočil do zámoří, v Kanadě hrál juniorskou soutěž. Po třech letech se vrátil do „mateřské“ Slavie Karlovy Vary, která se začínala probírat z hokejového temna. Mikuláš Antonik byl u postupu do první ligy v sezoně 1994/95. Před ukončením hráčské kariéry v roce 1996 ze zdravotních důvodů ještě nastupoval za Kometu Brno a Kadaň.

S hokejem však neskončil a opět doma v Karlových Varech se začal věnovat práci s mládeží. Trenérskou premiéru si odbyl na lavičce dorostu jako asistent Martina Pešouta, pokračoval u žákovských kategorií, s deváťáky se probojoval na mistrovství republiky. K dorostu se později vrátil už jako hlavní trenér. Největších úspěchů však dosáhl jako kouč mužstva juniorů, se kterým v sezoně 2006/07 vybojoval třetí místo a o rok později dokonce dosáhl na mistrovský titul. Ve stejné sezoně si vyzkoušel práci u reprezentace jako asistent trenéra výběru do 20 let. Dalším posunem vzhůru bylo první angažmá u extraligového týmu Energie a na jaře 2009 také první mistrovský titul u kategorie dospělých. Letos v listopadu však byl z lavičky lázeňského týmu kvůli neuspokojivým výsledkům odvolán a zamířil do Kadaně.

ZDROJ: www.hokejkv.cz.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM