Pátý pokus o výhru v Hradci!

Marek Mikeš | 29.10.2004 | |

Pátý pokus o výhru v Hradci!

Zatím jakoby zakletý se jeví pro kadaňské hokejisty domácí led Hradce Králové. S východočeskými Energetiky si žluto-černí zatím nikdy neporadili. Vstříc pátému pokusu o import bodů nyní vzhlíží manšaft Aloise Chlustiny značně nabuzen poslední vysokou výhrou nad Opavou. Získá Kadaň konečně první výhru v Hradci Králové?

 

Historie klubu soupeře

Datum vzniku klubu v Hradci Králové se datuje do roku 1926. První krůčky v mistrovských zápasech mohli východočeští hokejisté získat o šest let později v přeboru Severovýchodočeské župy. Převrat v regionálním hokeji nastal v roce 1957, kdy město Hradec Králové otevřelo umělou ledovou plochu. Díky novým tréninkovým možnostem postoupil tým hned následující sezónu do 2.ligy. Dlouholetého účastníka druhé nejvyšší soutěže čekalo zklamání v sezóně 1972/73. Díky horším výsledkům spadl tým do nově vznikající 2. národní hokejové ligy. Jenomže ne na dlouho! Po krátkém váhání mezi druhou a třetí nejvyšší soutěží se klub TJ Stadion Hradec Králové trvale v roce 1978 usídluje v 1. národní hokejové lize.

Důležitým milníkem klubu se stala sezóna 1992/93. Klub získal v novém majiteli silnou finanční podporu a díky významným posilám postupuje do nově vznikající české extraligy ledního hokeje. Jenomže pouze na rok! Naprostý nedostatek financí způsobuje pád až do druhé ligy a jen stěží se v ní klub působící již pouze na amatérské bázi udržuje. V roce 2000 převzalo záštitu nad klubem město Hradec Králové a pod novým názvem HC Hradec Králové se tým opět profesionalizuje a v lednu 2002 postupuje zpět do první ligy odkoupením licence od Šumperka.

Od sezóny 2002/03 působí tým pod názvem HC VČE Hradec Králové a.s. a za silné podpory extraligových Pardubic začíná útočit na mety nejvyšší.

Poslední zápasy

Východočeši se s posledních zápasech dosti trápí. Ze čtyř zápasů dokázali vyhrát pouze jednou a to pouze proti relativně slabému, poslednímu celku tabulky – Třebíči (1:3). Vysokou prohru uštědřila Energetikům Kometa Brno (6:0), i Ústí nad Labem (7:1). Naopak zlepšeným výkonem se hráči prezentovali na ledě Českých Budějovic, ale i tak prohra 3:2 další body do tabulky nepřinesla.

Kadaň může mít značnou psychickou převahu. Domácí prostředí sice bude na straně Hradce Králové, jenomže střelecká probuzenost ze zápasu s Opavou (7:2) může být klíčovým okamžikem na cestě za dalšími třemi body!

Vzájemná historie zápasů

Ve vzájemných zápasech SK Kadaň – HC VČE Hradec Králové více než kdy jindy hraje důležitou roli domácí prostředí. Oba týmy jen velmi ztěžka importují body ze hřiště soupeře. Mezitím co na domácím ledě získala Kadaň z pěti zápasů již čtyři výhry (jedna v prodloužení) a pouze jednou prohrála a to až v prodloužení, na domácím stadionu Hradce je situace přesně opačná. Ze čtyřech odehraných zápasů prohrála Kadaň třikrát a zpět domů se s body vracela pouze jednou za remízu 5:5 ze sezóny 2002/03.

Vzájemná bilance SK Kadaň – HC VČE Hradec Králové a.s.

            Z   V  VP   R  PP   P     Skore
Doma:       5   3   1   0   1   0     13: 7
Venku:      4   0   0   1   0   3     10:20
Celkem:     9   3   1   1   1   3     23:27

(Legenda: Z - počet zápasů, V - výhra, VP - výhra v prodloužení, R - remíza, PP - prohra v prodloužení, P - prohra)

Do kanadském bodování hráčů se ve vzájemných zápasech zapsalo již 48 hráčů, 21 za stranu Kadaně, 27 za stranu Hradce Králové. Na obou stranách barikády se do statistik dokázal zapsat útočník Jaroslav Polák. V červeno-žluto-bílém dresu si připsal v jediné sezóně úctyhodnou bilanci dvou branek a pěti asistencí, čímž se katapultoval mezi nejlepší specialisty na Kadaň. V letošním roce si zatím v jednom utkání, již v černo-žlutém dresu, připsal jednu asistenci.

Vzájemná bilance SK Kadaň – HC VČE Hradec Králové a.s.

       SK Kadaň                    HC VČE Hradec Králové a.s.
                 G   A  KB                        G   A  KB
Klaus Martin     2   3   5        Roubík Jarosl.  5   5  10
Kreutzman Jar.   2   3   5        Polák Jaroslav  2   5   7
Kašík Jan        0   5   5        Beck Patrik     3   2   5
Polanský Tomáš   3   1   4        Mečiar Stan.    0   5   5
Tvrdek Kamil     0   4   4        Kolář Jan       2   1   3
Kuchler Jiří     2   1   3        Domin Petr      1   2   3

(Legenda: G - počet branek (gólů), A - počet asistencí, KB - celkem bodů v kanadském bodování) Silně zvýraznění hráči jsou aktivními hráči klubů!

Změny v kádrech

Hradec Králové se potýká se značnou marodkou. Do zápasu s Kadaní by neměli nastoupit útočníci Jaroslav Roubík, Patrik Fořt a Petr Domin. Všichni se potýkají s virózami. Navíc tým oslabil odchod útočníka Jana Šulce na měsíční hostování do Třebíče.

Ale nejenom ztráty připsal si soupeř! Energetici získali na hostování dvacetiletého talentovaného odchovance Sparty Praha Romana Vondráčka. Hráč s extraligovými zkušenostmi byl letos k vidění v extraligové Plzni.

Kadaň bude dle posledních zpráv oslabena o dva hráče. Důrazný křídelní útočník Kamil Tvrdek stále bojuje s nemocí a do zápasu se jistě nezapojí. Nicméně jeho zlepšený stav již napovídá možnému startu v pondělním zápase proti Mladé Boleslavi. Černo-žlutý dres si neoblékne ani obránce Radek Hlavatý. Ten obdržel v utkání s Opavou za faul kolenem pětiminutový trest s trestem do konce utkání a jelikož se jedná již o druhý takový prohřešek, má automaticky stop na jedno utkání.

Sestavy z posledního zápasu

SK Kadaň: Jež - Pospíšil P., Staněk, , Špelda, Klaus, Vobořil, Hlavatý, Štelcich - Bednařík, Pech, Kajer - Stavenský, Derfler, Polanský - Žák, Jabrocký, Postl - Pelán, Polák J., Polák M. - Kreuzman.

HC VČE Hradec Králové a.s.: Hylák - Mečiar, Fejgl, Petr Suchý, Šeda, Táborský, Hendrich, Kolafa - Beck, Kudrna, Martinec - Vondráček, Červenka, Kubišta - Pavel Suchý, Alexejev, Cetkovský - Potůček, Luštinec, Šulc.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM