Soustředění ve Špindlu? Pro některé asi utrpení, směje se Mikuláš Antonik

Martin Voltr, Michal Slavík | 29.06.2011 | |

Soustředění ve Špindlu? Pro některé asi utrpení, směje se Mikuláš Antonik

Poslední červnový den má jistě ve svém kalendáři řada kadaňských hokejistů červeně zakroužkovaný a možná u něj nechybí ani malé srdíčko. Právě ve čtvrtek jim totiž po dlouhé letní přípravě začíná vytoužená třítýdenní dovolená. Závěr suché přípravy se nesl ve znamení soustředění v Krkonoších a nejen jako ohlédnutí za ním jsme pojali rozhovor s hlavním trenérem Mikulášem Antonikem.

 

Minulý týden jste absolvovali pětidenní soustředění ve Špindlerově Mlýně. Jaký jste pro hráče připravili program?
Jednak jsme je chtěli dostat pod určitý tlak a do větší fyzické zátěže, a také poznat jejich morálně-volní vlastnosti. To si myslím dobře zvládli a prokázali, že v nich ta síla je. Na programu byly výběhy sjezdovek, výjezd na kole na Špindlerovku, výšlap na Medvědín... Také jsme chodili do posilovny a když pršelo, využili jsme sportovní halu.

Pro zajímavost, komu se v té zmiňované cyklistické etapě vedlo nejlépe?
Máme v týmu spoustu dobrých cyklistů, ale kdybych měl vybrat jednoho, tak to byl asi Jan Stehlík. My vlastně celý rok na kole nejezdíme a spíš používáme spinningová kola. Ale samozřejmě by byla škoda jet do hor a nevyjet si na kole. Právě v úterý při výletu na Špindlerovku nás potkala docela velká průtrž mračen, ale kluci to spokli výborně a s těžkými podmínkami se popasovali.

Předpokládám, že hráči brali soustředění jako určité zpestření přípravy a vypadnutí ze stereotypu.
No, tak nevím, jestli to pro některé bylo zpěstření... (směje se) Pro některé to bylo možná utrpení a nutné zlo. Samozřejmě tým byl nějaký čas pohromadě a v jiném prostředí, přece jenom ve Špindlerově Mlýně je nádherné prostředí, jiný vzduch... Tak uvidíme, jaký to bude mít důsledek pro sezónu a jestli nám to pomůže.

Žádné nachlazení či zranění vás během týdne nepotkalo?
Akorát jeden kluk měl střevní potíže, ale to nesouviselo s tréninkem, protože někde chytnul virózu.

Celkově jste byl s přístupem hráčů spokojen? Splnilo soustředění cíl, který jste si kladli?
Hráči k tomu přistupovali výborně, tam nebyl jediný problém. Všichni při tréninku dřou a snaží se, samozřejmě někdy trošku remcají, ale to k tomu patří.

V minulosti jste trénoval i Karlovy Vary. Cítíte nějaký rozdíl v přístupu hráčů v první lize a extralize?
To se těžko srovnává. I tady k tomu přistupují na maximálně profesionální úrovni. Může být rozdíl v tom, že někteří extraligoví hráči už mají vybudovanou kariéru, už ví, že se v týmu chtějí udržet a vydělat nějaké peníze. Kdežto tady je spousta mladých kluků, kteří o své místo pořád bojují. Ale i my máme spoustu borců, kteří toho mají hodně za sebou a od nich by se ti mladí měli učit.

To je vlastně obecně specifikum vašeho týmu, že v něm máte třeba oproti Chomutovu nebo Ústí hodně mladých kluků. Vyhovuje Vám to?
Já myslím, že je to takhle v pořádku. Máme tady pár zkušených borců, kteří by skutečně měli být pro ostatní příkladem, ukázat jim správný směr a předat jim zkušenosti. Mladí to do sebe musí nacpat a pokusit se posunout zase výš. Když se jim to nepovede, tak je to jejich smůla... Ale uvidíme, jak to půjde do budoucna. Myslím, že mladí kluci takhle čekají na svou přležitost i ve spoustě dalších manšaftů, že to není jen u nás. Právě ta hladovost by měla u mladých v každém týmu být.

Jaký bude mít Váš tým program v nebližších týdnech?
Zítra (ve čtvrtek, pozn. red.) končíme a pak následuje dovolená. Jednadvacátého kluci absolvují vyšetření na fakultě v Praze, abychom viděli, jestli se přes ty tři neděle neflákali. Samozřejmě každý bude mít nějaký všeobecný udržovací plán na dovolenou, nějakou šablonku na to, aby se udržoval v kondici.

Potom plánujete zahájit přípravu na ledě?
Ano, v neděli 24. července máme sraz, kluci nafasují výstroj a uděláme lehký individuální trénink. Od pondělí 25. už to spustíme naplno. Po dalších třech nebo čtyřech týdnech, kdy budeme ještě nabírat kondici, mužstvo nějakým způsobem zúžíme. Na soustředění nás bylo celkem osmadvacet.

Proběhla ve vašem kádru v posledních dnech nějaká změna, nebo vše zůstává při starém?
Je to pořád stejné. Naposledy jsme se domluvili na spolupráci se Zdeňkem Skořepou, ale to už bylo nějakou dobu avizováno.

Nedávno vás posílil obránce Ondřej Malinský, což by také měl být jeden ze zkušenějších borců, od kterého se ostatní budou učit...
Určitě. Malinda měl loni dobrou sezónu a navíc je pořád hráčem Chomutova, takže je důležité ho v naší organizaci využít.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně štěstí.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM