Chci se probojovat do A-týmu Pirátů

Jindřich Poledna | 25.10.2012 | |

Chci se probojovat do A-týmu Pirátů

Po patnácti odehraných kolech se na čele kadaňského kanadského bodování usadil Nikola Gajovský. Doma proti Šumperku vsítil hattrick, jednu branku přidal v Benátkách a jednu také v posledním utkání proti Lvům. Možná i díky zranění Jiřího Charouska zatím okupuje trůn Sportovního klubu. Nás zajímal jeho náhled na tým, výměnu trenéra a jeho sportovní cíle. A tak jsme se ho na vše zeptali...

 

Bylo pro Vás zklamání, že nehrajete v Chomutově?
Před sezónou jsem si dělal ambice, že budu hrát v Chomutově. Na druhou stranu je pro mě lepší odehrát 25 minut v zápase za Kadaň než 4 střídání v extralize. Já se snažím za vším hledat jen to dobré, to pozitivní. Takže nemůžu říct, že jsem zklamaný. Jsem spokojený, že hraju a jsem plně vytížený.

Proč jste odešel po 5ti letech z Mladé Boleslavi do Chomutova?
V Mladé Boleslavi jsem byl dlouho. Chtělo to už změnu, trochu to oživit. V Boleslavi jsem byl zaškatulkovaný jako mladý hráč, takže když bylo potřeba udělat nějakou změnu, odnesl jsem to většinou i já. Těch důvodů pro změnu dresu tedy bylo víc a vůbec toho nelituji. Změna k hokeji patří, alespoň poznávám jiná prostředí, nově zjišťuji, že je spousta další věcí, na které se musím soustředit a poznávám, čeho si mám vážit.

Jste odchovanec Písku. Sledujete písecký hokej?
Ano, sleduji dění v hokeji všeobecně. Písku docela fandím, vyrostl jsem tam. Nevím jaká je tam přesně teď situace, spolupracují více s extraligovým Kladnem, ale po včerejšku spadli na poslední příčku. Moc jim to poslední dobou nešlape, ale věřím, že se to zlomí a půjde jim to líp. Jsem neznalý současné situace v klubu, už neznám ani nikoho ve vedení. Na druhou stranu jsou to soupeři, ve vzájemných zápasech jim nic nedaruji. Ale sleduji, kdo za ně střílí góly.

Kadaň čeká zápas v Mladé Boleslavi. Berete ho prestižně?
Asi ani ne. Já bral v minulé sezóně prestižně baráž. S Chomutovem jsme bojovali o postup do extraligy a měl jsem velikou radost, že jsme z té série vyšli vítězně. Já všechny zápasy základní části beru jeden jako druhý. Ale přiznávám, že duel s Boleslaví beru přeci jen jinak než duel třeba se Šumperkem. Každopádně budu bojovat naplno, rádi bychom si odvezli nějaký ten bodík.

Po 15ti kolech vedete kanadské bodování Kadaně (5+6). Jste spokojený?
Osobně jsem své statistiky nikdy extra nesledoval, ale i kvůli Chomutovu je pro mě důležité vyhrávat. Jsem rád, že jsem týmu pomohl k několika bodům, ale je vedlejší, že jsem se v jednom zápase trefil třikrát.Hra pro tým je základ úspěchu, rozhodně by mě těšilo mnohem víc, kdybych dával míň branek a tým šel od vítězství k vítězství, než abych nasbíral 29 bodů a Kadaň seděla na dně tabulky. Jsem moc rád, že v zápasech bodují všechny naše pětky. Tým chce bojovat a vyhrávat.

Jaké máte hokejové cíle?
Chci se probojovat do A-týmu v Chomutově. Dlouhodobé cíle si nedávám. Většinou se lidem stává, že se pak trápí kvůli tomu, že svého cíle nedosáhli a to ovlivňuje jejich psychiku. Já si svůj životní cíl už splnil. Od mládí jsem si chtěl zahrát ligu a tu hraju. Hokejový život je různorodý, a tak opravdu nemám žádné dlouhodobé cíle a dávat si je nechci.

Tým se po nevydařeném startu rozjel. Co se změnilo?
Se 100%ní jistotou mohu říci, že je to změnou trenéra. Nový trenér dal naší hře řád a impulz. Udělaly se tu radikální změny, všichni si uvědomili, že takhle to dál určitě nepůjde. Pan Čelanský nám naordinoval nový herní systém, který nám vyhovuje. Je to profík, dává hokeji opravdu všechno. A chce po nás, abychom i my hráči tomu dávali všechno. Takže po změně přístupu většiny hráčů se to zlomilo a naše hra vypadá úplně jinak.

V čem vidíte sílu Kadaně?
Základ je v tom, že máme výborného gólmana. Míra Hanuljak chytá skvěle a tým vždycky podrží. Mohli bychom hrát jako Bozi, ale když nás nepodrží gólman, nemáme šanci na úspěch. Další silnou stránkou týmu je nový herní systém, který nám naordinoval trenér. Ten nám vyhovuje a díky němu přišly výsledky. A pak je tu bojovnost – tu předvádí především mladí hráči. Když se chytí, šlape to celému týmu. A v neposlední řadě je tu v Kadani dobrá Parta. Všichni táhneme za jeden provaz. Starší hráči radí mladým, Ti naslouchají, a tak to opravdu skvěle šlape.

Je pro český hokej přínosem působení hráčů z NHL v naší lize?
Má to svoje plusy a mínusy. Pro diváky je to určitě přínos. Pro mladé hráče taky, mají co okoukávat. Znám to podle sebe, když si vezmete takového Aleše Hemského. Rád sleduji jeho pohyb na ledě, mám tak co napodobovat, být jako on! Tím mínusem je větší konkurence, hromada hráčů se tak nedostane do extraligových kádrů a hrají nižší soutěž. Ale musím přiznat, že ta pozitiva stávky NHL pro naši ligu převažují.

Máte neoblíbený stadion?
Nerad hraju na Spartě. A taky ve Vítkovicích. Oba týmy mají moc veliká kluziště. Navíc hrají bruslivý náročný hokej, což nevyhovuje ostatním týmům s menším kluzištěm. Osobně hraju na velkých kluzištích opravdu nerad.

Je velký rozdíl mezi extraligou a 1. ligou?
Samozřejmě, je veliký. V extralize je všechno rychlejší, hráč si tam nesmí dovolit žádnou individuální chybu, soupeř jde pak hned do přečíslení a často je tak potrestaný celý tým. Díky tomu je těžší se prosadit. Hráč tam má mnohem větší respekt k soupeři a často si nedovolí nějakou individuální akci, na rozdíl od 1. ligy.

Bylo správné rozhodnutí rozšířit baráž o extraligu?
Rozhodně ano. Vítěz 1. ligy to má vždy těžké. Teď budou mít celky z 1. ligy větší šanci, nebude se hrát jen s jedním soupeřem, což bude atraktivní i pro diváky. Prvoligový celek měl vždy méně času na přípravu pro baráž, na rozdíl od toho extraligového. A to teď odpadne. Nový systém bude spravedlivější. Pro hokej je to krok dopředu.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM