Písek se zvedá jen se silným větrem

Katka Hodková | 14.12.2004 | |

Písek se zvedá jen se silným větrem

Bezvětří již dlouho vládne nad jihočeským hokejovým klubem. V osmi zápasech se vichřice zvedla jen při utkání s Kometou. Tehdy si ale pořádně zařádila, protože Písek si domů z Brna přivezl ohromnou radost z tříbodového zisku a z jednoznačného výsledku 6:0. Ale jak rychle vítr rozfoukal plamínek naděje, tak rychle ho dokázal i uhasit, od 4. prosince si Jihočeši už ani neškrtli.

 

Historie klubu

Historie hokeje v Písku sahá do roku 1927, kdy v městě vznikl první hokejový oddíl. První zápasy se hrály na přírodním ledě na rybníku na Americe. V průběhu let měnil oddíl různé názvy až do konečné podoby JITEX Písek. V té době byl již v Písku vybudován zimní stadion. Zatím nezastřešený. Postupem času prošel několika změnami, včetně zastřešení, až do dnešní podoby.

V té době v Písku působil také vojenský oddíl s názvem Dukla Písek, později Dukla Jihlava "B" a nakonec VTJ Písek. V roce 1990 se tyto kluby sloučily pod název VTJ JITEX Písek. Po zrušení vojenské části oddílu vznikl název HC JITEX Písek. V současné dobe nese oddíl název IHC Písek. Za dobu existence hokeje v Písku zde vyrostla řada špičkových hráčů, kteří působili nebo působí v NHL, extralize i v jiných klubech v cizině (Roman Turek, Stanislav Neckář, Jiří Lála, Václav Král a řada dalších).

zdroj www.ihcpisek.cz

Vzájemná statistika zápasů Písek-Kadaň

Loni se Písek s Kadaní potkal hned v prvním kole. Severočeši si tenkrát přivezli domů plný bodový zisk za přesvědčivé vítězství 4:1. V dalším zápase si naopak Jihočeši řádně nabrousili zbraně a v lítém boji porazili svého soupeře v prodloužení 5:4.

V šestém kole letošní sezóny si Kadaň na domácím ledě uhájila těsné vítězství 2:1. Písek rozhořčen těsnou prohrou zmobilizoval v listopadu všechny své síly a na domácí půdě deklasoval Kadaň vysoko 5:2. Jak se říká, do třetice všeho dobrého a zlého...jenže nadílka v letošní sezóně byla prozatím stejně spravedlivá jako loni, kdy se odehrála jen dvě vzájemná utkání.

Poslední zápas Písku s Českými Budějovicemi

Stejně jako se všichni fanoušci Kadaně a Chomutova pravidelně těší na Severočeské derby, jsou na tom podobně i Jihočeši. Dokud setrvávaly České Budějovice v extralize, nepociťovaly mezi sebou oba kluby žádnou rivalitu. Od začátku letošní sezóny se ale situace změnila a blízcí sousedé se již třikrát střetly na kordy. Ani jednou jedinkrát Písek z vzájemného duelu nevyšel lichotivě. Hned v úvodu sezóny prohrál na domácím ledě o sedm branek (3:10), napodruhé si v Českých Budějovicích dopřál v závěru utkání jeden gól, ale konečný stav prohry zvrátit nedokázal a podlehl 1:5.

V pondělí 13. prosince nastoupil Písek do vzájemného klání s obrovským odhodláním, vědom si toho, že výhra je jen málo pravděpodobná, chtěl svého soupeře alespoň pořádně potrápit. V polovině utkání se dvojnásobnou zásluhou Jana Řehoře vyhoupl dokonce do vedení 2:1. Těsné vedení ale udržel domácí tým jen dvě minuty, nejprve vyrovnal kapitán Motoru Bělohlav a poté přidal svůj druhý a třetí gól Václav Prospal, který tak hattrickem ponechal Písek v hlubokých barážových vodách. V tomto zápase se poprvé na lavičce a-mužstva představila dvojice trenérů Václav Baďouček a Miroslav Šperl.

Aktuální stav kádru

Dlouholetý člen písecké obrany, drsný bijec s vizáží dobráka, bombarďák od modré. Tak znají všichni písečtí příznivci Marka Vokatého. Marek však ve svých 27 letech pověsil ze zdravotních důvodů brusle na hřebík. Letos odehrál 17 utkání a dlouho vedl s 51 trestnými minutami v tabulce zlých mužů nejenom Písku, ale i celé soutěže. O tom, že s hokejem se nekončí jenom dobrovolně, se přesvědčil hlavní trenér píseckého kádru Milan Mazanec. Ten byl po sérii neuspokojivých domácích výsledků odvolán po nedávném zápase s Třebíčí. Na lavičce Mazance dočasně nahradí asistent Václav Baďouček.

Z navrátilců se musíme zmínit již o pátém gólmanovi, který se objevil v píseckém dresu v letošní sezoně. Po zbrusu nových jménech Masalskise a Mensatora a dvou známých Špilera a Šmída se představil brankář s nejdelším vztahem k Písku, jeho odchovanec Michal Pinkas. Tento šestadvacetiletý gólman začal sezónu v druholigových Strakonicích, kde si svými výkony řekl o návrat do mateřského klubu a o nasazení do prvoligového zápasu.

Ze stávajícího osazenstva si nejlépe v obranných řadách vedou Ondřej Malinský a Tomáš Burkoň. Prvně jmenovaný je se svými sedmi asistencemi a žádným gólem důkazem, že se soustředí opravdu jen na práci obránce a nežene se vpřed. Druhý obránce si naopak s poměrem gólů a asistencí 4:3 drží titul ofenzivního beka.

Mezi útočnými řadami nemá trio Nouza, Zika, Jelen vůbec žádnou konkurenci. Prvenství v kanadském bodování si drží Tomáš Nouza (16+8), druhou pozici okupuje Jiří Jelen (5+14) a řadu uzavírá Lukáš Zika (10+6).

Sestavy z posledních utkání:

IHC Písek: Pinkas - Malinský, Svoboda, Neckář, Burkoň, Procházka, Veselý, Duben - Jelen, Nouza, Zika - Míka, Šimek, Lála - Kořánek, Hájek, Řehoř - Kašpar, Rambousek, Pošmourný.

SK Kadaň: Hübl – Pospíšil P., Hlavatý, Špelda, Staněk, Vobořil, Meňhart, Kreuzman, Tvrdek, Polák, Kajer, Pelán, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Stavenský, Hlusička, Derfler.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM