Vyhrajeme venku i potřetí?

Jindřich Poledna | 17.12.2004 | |



Kadani se daří, boduje doma i venku. Po 32 kolech se dostala na čtvrtou příčku tabulky, což se jí nikdy dříve během rozehranné soutěže nepodařilo. V sobotu na sebe narazí sebevědomé celky, toužící po třech bodech, protože střed tabulky je velice vyrovnaný. Mladá Boleslav prohrála v Českých Budějovicích po dlouhých deseti kolech, spadla až na devátou příčku, se kterou se před domácím publikem jiste nebude chtít smířit. Toto utkání Vám jako předvánoční dárek přineseme v podrobném onlinu.

 

Historie klubu

První bruslaři se na zatopených lukách u Klenice a Jizery objevovali již od šedesátých let 19.století, roku 1878 pak byl v Mladé Boleslavi založen Bruslařský a veslařský klub. O dva roky později se bruslaři osamostatnili a ustanovili Bruslařský klub Mladá Boleslav, jeden z nejstarších českých sportovních oddílů vůbec.
Popudem k tomu, aby se členstvo začalo vedle rychlobruslení věnovat také novému druhu sportu, lednímu hokeji, se stal článek Roberta Drbala uveřejněný v prosincovém čísle časopisu Sportovní obzor roku 1894, nazvaný Míč ledový čili hockey, v němž autor popsal své zážitky s touto hrou ze svého pobytu v Kanadě.
První skutečný zápas v bandy-hockeyi, tedy hokeji s míčkem, se ovšem odehrál až o deset let později. 8.listopadu 1908 byl ustaven Český hokejový svaz a Mladoboleslavští byli mezi 12 zakládajícími členy. Téhož roku se na kluzišti na Štěpánce uskutečnilo hokejové mistrovství Čech za účasti Mladé Boleslavi, Sparty Praha, PKC Ruch a vítězné Slavie, kterou však Boleslav porazila 7:5. Na živobytí si hokejisté tehdy vydělávali pořádáním koncertů a maškarních karnevalů. Již před 1.světovou válkou existovalo v Mladé Boleslavi umělé osvětlení pro večerní programy.
Po přerušení způsobeném světovou válkou se hokejisté znovu vrátili na led, od roku 1922 však namísto tenisového míčku začali prohánět po ledě gumový puk. Poprvé předvedla v Mladé Boleslavi kanadský hokej pražská Sparta. Kluziště získalo moderní elektrické osvětlení a v záři reflektorů se boleslavským borcům znovu dařilo. Ing. Šmelhaus roku 1928 dokonce reprezentoval ČSR na turnaji v Paříži. Mladoboleslavský SK, jak se klub dočasně nazýval, působil v době vzniku československé hokejové ligy v Severočeské župě, kterou v sezóně 1936/37 vyhrál a dočkal se dosud největšího úspěchu v dějinách klubu - postupu do první ligy.
V nejvyšší soutěži ČSR strávila Boleslav dvě sezóny. Za soupeře měla Spartu, Slavii, LTC Praha, Č.Budějovice, Vítkovice, Troppauer SV a HC Vysoké Tatry, tedy na rozdíl od Boleslavských vesměs profesionální kluby. První rok byl proto velmi těžký a Mladoboleslavský SK skončil poslední bez bodu a s pasivním skóre 6:54.
Po válce měli boleslavští hokejisté znovu dobrou výkonnost, postoupit znovu do prvníligy se jim již nepodařilo. Zatímco dvanáct měst v republice se již pyšnilo zimním stadionem, v Mladé Boleslavi se stále hrálo na zamrzlé Klenici, což s sebou přinášelo řadu těžkostí. Sezóna 1951/52 trvala například jen tři týdny, následující rok vybojoval oddíl, jehož název tehdy zněl Sokol AZNP Mladá Boleslav, baráž, která se však pro oblevu vůbec neuskutečnila. Totéž se stalo roku 1954, kdy Sokol podlehl v baráži Pardubicím dvakrát 4:6, přičemž obě utkání se hrála venku, neboť na Klenici mezitím roztál led. Zimní stadion byl v Mladé Boleslavi otevřen až roku 1956.
V roce 1959 potkal mužstvo, hrající tentokrát pod názvem Spartak Mladá Boleslav, sestup do divize. Paradoxně nejlepší roky byly odstartovány již zmíněným sestupem. V nižší soutěži se však mužstvo znovu sebralo a suverénně ji vyhrálo. V témže roce hostila Mladá Boleslav jednu ze skupin Mistrovství světa, což pomohlo hokej ještě více zpopularizovat. Po návratu do druhé ligy překonávala návštěvnost všechny rekordy. Na derby s Kolínem si našlo cestu dokonce přes 7000 diváků.
V několika dalších letech se tým umisťoval pravidelně v popředí tabulky a v roce 1962 přišel až v posledním kole o šanci na přímý postup mezi elitu. Přímé přenosy ze zápasů byly vysílány rozhlasem po drátě a hokejem žilo doslova celé město. Úspěšnou éru završila další účast v baráži o nejvyšší soutěž na jaře 1969. Ze čtyř zápasů získali Středočeši tři body při skóre 19:19.
Na počátku 70.let Autoškoda ještě chvíli žila z minulé slávy, jenže následovalo pomalé, ale zato neúprosné vyklízení pozic. V sezóně 1972/73 vše vyvrcholilo sestupem do II. NHL. Na boleslavský hokej přišlo po tučných letech příslovečných sedm let hubených.
Jaro 1977 přineslo dokonce starosti o záchranu, když pádu do krajského přeboru unikla Autoškoda o pouhé dva body. O dva roky později už ale vše vypadalo jinak a lépe - Mladá Boleslav opustila II. NHL opačným směrem, vzhůru. Právě v této nelehké době vychovala mládežnická základna Mladé Boleslavi dosud nejslavnějšího odchovance oddílu, mistra světa a vítěze Stanleyova poháru Jiřího Hrdinu, který roku 1978 odešel do Sparty Praha.
První rok hokejisté Autoškody úspěšně bojovali o bytí a nebytí. To následující ročník byl již mnohem úspěšnější. Na jeho začátku se slavnostně otevíral nově zrekonstruovaný a zastřešený zimní stadión a na konci byla radost ze solidního pátého místa.
Ve druhé polovině osmdesátých a na začátku devadesátých let se Mladá Boleslav pohybovala spíše v dolních patrech tabulky I. NHL, několikrát absolvovala úspěšně soutěž o udržení, avšak v roce 1993 se již sestupu nedalo zabránit. Od sezóny 1993/94 působí Mladá Boleslav ve třetí nejvyšší soutěži České republiky, tedy ve druhé lize. Po sestupu se hlavní úsilí soustředilo na samo zachování existence mladoboleslavského hokeje, jemuž hrozil úplný zánik. Splnění tohoto základního úkolu a další modernizace haly otevřela možnosti k návratu na ztracené pozice.
Dvakrát za sebou bylo mužstvo složené téměř výhradně z vlastních odchovanců krůček od postupu, v play-off 1997 však Boleslav podlehla jen těsně pozdějšímu suverénu první ligy Znojmu a o rok později znovu až v prodloužení rozhodujícího zápasu Šumperku. V létě 2000 bylo poprvé v dějinách Mladé Boleslavi vytvořeno profesionální mužstvo a opět působí ve druhé nejvyšší soutěži.
Zdroj: www.hokej.cz.

Současnost

Hráči Mladé Boleslavi byli před začátkem sezony označováni za možného černého koně první ligy. Jenže ambicióznímu týmu se nevyvedlo prvních pár utkání a tým se dlouho pohyboval ve spodních patrech tabulky.
Změna přišla až po odchodu trenéra Miloslava Hořavy do Znojma. Hlavním trenérem se stal Petr Haken a mužstvu se začalo dařil o něco lépe. Příchodem Petra Přikryla se v Boleslavi stabilizoval post brankářské jedničky a velkou roli sehrál i příchod zkušeného zadáka Petra Mainera, který působebil mimo jiné také v Českých Budějovicích.

Poslední zápasy Mladé Boleslavi

Mladá Boleslav se mohla pyšnit bilancí deseti neprohraných zápasů po 60ti minutách. V předposledním zápase navíc doma Středočeši otočili nepříznivě se vyvíjející zápas s Ústím nad Labem a díky famóznímu závěru mu připravili teprve třetí prohru v celém ročníku. V posledním utkání vkročili Boleslavští pod dojmem předchozího vítězství nad Ústím na českobudějovický led zcela bez bázně. A lídr soutěže je zlomil až v polovině utkání, kdy v rozpětí šesti minut nasázeli čtyři góly. Při třetím inkasovaném gólu z Hřebejkovy hole se brankář Přikryl musel hodně červenat a nechal se vystřídat Hynkem. Hosté kontrovali ve vlastním oslabení po fatální chybě gólmana Chábery, ale Budějovičtí měli zápas pevně v rukou. Jednou asistencí a především spolehlivou prací v defenzivě na sebe upozornila domácí posila z NHL Stanislav Neckář. Dvacet sedm sekund před koncem mohl šestibrankový účet svého týmu rozšířit Kropáče, ale při trestném střílení Hynka nepřekonal.

Aktuální stav kádru

V kádru středočechů se za 32 kol první ligy vystřídalo 36 hráčů v poli, v brance se ukázalo 5 ochránců svatyň. Kanadské bodování týmu vede Tomáš Hradecký se 27 body (13+14). Na druhém místě mu zdárně sekunduje Jiři Kadlec (11+13) se 24 body. Na čtvrtém místě klubového kanadského bodování je Michal Oliverius, známý kadaňským fanouškům z působení v našem celku. Nejlepším obráncem týmu je Zdeněk Toužimský (2+12) se 14 body.
Tým Mladé Boleslavi trápí marodka. Jiří Kameš má zlomenou ruku, Zdeněk Toužimský natažené vazy v rameni, Petr Štrach natažený sval na ruce a Tomáš Hradecký má zraněnou čalist. Navíc je Milan Hluchý s reprezentačním výběrem do 20ti let a Michal Oliverius má disciplinární trest.

Sestavy z posledních utkání:

Kadaň: Jež - Hlavatý, Klaus, Meňhart, Pospíšil, Staněk, Vobořil - Bernařík, Derfler, Hlusička, Jabrocký, Kajer, Kuchler, Pech, Polanský, Postl, Stavenský, Tvrdek, Žák.

Mladá Boleslav: Přikryl (31. Hynek) - Morava, Holý, Derner, Mainer, Jareš, Kivoň, Drtina - David Nedorost, Kostourek, Kadlec - Martin Krupka, Vladimír Říha, Metlička - Weissl, Jaroš, Lukáš Krupka.
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM