Trenér Karel Soudek: "Kluci mají chuť bojovat o svou šanci"

Jindřich Poledna | 12.05.2013 | |

Trenér Karel Soudek:

V druhé polovině dubna začala v Kadani letní příprava, čehož využila redakce k rozhovoru s novým hlavním lodivodem Karlem Soudkem. Naše otázky směřovaly jak na jeho minulost, tak současnost kadaňského týmu a budoucí spolupráci mezi Kadaní a Chomutovem.

 
Můžete se, prosím, fanouškům představit?
Narodil jsem se ve středních Čechách, ale poměrně brzy jsme se přestěhovali do Tábora. Hokejově jsem se z Tábora přesunul do Sparty, pak do Českých Budějovic. Vojnu jsme odehrál v Jihlavě. Část mé hokejové kariéry (5 let, pozn. redakce) se odehrála v Rakousku a také v Německu. Jako trenér jsem působil v Českých Budějovicích (dorost a junioři) a ve Znojmě (A-tým). 1. rok jsme hráli 1. ligu, další rok už EBEL ligu.

Byl velký rozdíl mezi českou a rakouskou ligou?
Ano, bylo to rozhodně jiné. Předtím než jsem odešel do Rakouska jako hráč, u nás tehdy nebylo zvykem, že by tu působili hráči ze zahraničí. Rakouský hokej byl (a stále je) naopak ovlivněný Kanadou, hrála tam spousta Kanaďanů ale i Švédů. Díky tomu, že bylo v lize málo týmů a v každém z nich mohlo hrát 5 cizinců, byla mužstva velice kvalitní.
Když jsem působil ve Znojmě jako trenér, rozdíl mezi 1. ligou a EBEL ligou byl zřejmý. V týmu Znojma bylo hodně mladých kluků, fyzicky jsme na soupeře sice měli, hokejově jsme jim však nestačili. Když si vezmete takový tým Székesfehérváru, tam bylo 14 reprezentantů plus pár cizinců, s naším mladým týmem jim bylo hodně těžké konkurovat. Podobné to bylo i s ostatními soupeři.

Jakým způsobem jste se dostal do Kadaně?
Byl jsem osloven a nabídku jsem rád přijal. Věděl jsem do čeho jdu, Kadaň je farma Chomutova a tomu se musí vše podřídit. Navíc je tu veliká obnova týmu. Pozitivum je, že je tu spousta mladých kluků, kteří si chtějí říct o šanci, poprat se o místo v sestavě.

Svého asistenta jste si vybral sám?
Ano, Radka Šípa jsem si vybral sám. Kromě jiného zná velmi dobře místní prostředí.

Jak bude vypadat rozdělení rolí mezi Vámi a Radkem Šípem?
To uvidíme až v sezóně. Pro mě je důležité, že spolupráce mezi námi je bezproblémová a věřím, že to tak bude i během sezóny.

Jakým způsobem bude probíhat letní příprava?
Příprava začala 22.dubna a bude až do konce června. Trénujeme od pondělí do pátku, v pondělí, úterý a ve čtvrtek dvoufázově, ve středu a pátek máme jeden delší trénink. Ve středu máme navíc regeneraci, aby kluci zvládli nabrat síly na čtvrtek. Po víkendu míváme také individuální tréninky, kdy kluci jezdí na kole nebo chodí plavat.

Jak přípravu ovlivňuje spolupráce s Piráty?
Zatím nijak, protože Piráti ještě nezačali se suchou přípravou. My musíme být Chomutovu nápomocni, to oni jsou A-tým, naším cílem musí být bezproblémový přesun hráčů mezi týmy. Chomutovu vyjdeme se vším vstříc. Od 13. 5. se někteří hráči, kteří s námi trénovali, přesouvají do Chomutova.

Na jaké bázi funguje spolupráce mezi Vámi a Jiřím Čelanským?
Spolupráce na přesunu hráčů mezi týmy bude na potřebách především Pirátů a také na tom, jak se hráči budou snažit. Kadaň funguje jako záloha pro Chomutov, jsme farma, a tak je to správně. My můžeme hráče doporučit, vybírat bude Chomutov podle toho, kdo se bude hodit. Pokud bude Kadaň potřebovat, měla by dostat hráče z juniorky. V Kadani by se mohli rozehrávat hráči Chomutova, kteří budou po zranění nebo Ti, kteří se v týmu Pirátů nevejdou do základní sestavy nebo budou málo v zápasech vytížení. Budou tak v zápasovém rytmu aby byli připravení kdykoliv naskočit do A-týmu a plnit si své úkoly.

Jsou už známy přípravné zápasy?
Zatím ještě není vše kompletní. Tím, že jsme začali s přípravou později, máme trochu problém. Extraliga má již přípravu domluvenou, nikomu se nechce moc cestovat, jde přeci jen o peníze. Předpokládáme, že přípravu odehrajeme především s týmy, které máme poblíž.

Jaký bude cíl Kadaně pro příští sezónu?
Osobně jsem se s vedením o žádných cílech zatím nebavil, ale určitě se budeme snažit o playoff. Je to trochu neznámá při změnách o povinném nasazování mladých hráčů do utkání. Sílu soupeřů poznáme později.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM