Martin Szakal: "Jsem rád, že můžu hrát v Kadani"

Jindřich Poledna | 21.06.2013 | |

Martin Szakal:

Pro mnohé fanoušky bylo velkým překvapením, že po zveřejnění hráčského kádru pro přípravu na novou sezónu nenašli jméno Martina Szakala. Martin se nadávno objevil na tréninku, polykal s hráči tréninkové dávky, a tak jsme se jej zeptali na detaily jeho neúčasti na začátku přípravy. Martin nám prozradil plány do budoucna, náhled na tým a prozradil o chuti hrát dál hokej.

 

Do začátku přípravy jste nenastoupil, co se stalo?
Po skončení sezóny mi bylo oznámeno, že se se mnou v Kadani již nepočítá, nevešel bych se do sestavy. Přiznávám, že to pro mě bylo velké zklamání. Začal jsem pracovat u táty v jeho firmě, byl jsem mimo hokejové dění. Sice proběhly námluvy s jinými kluby, měl jsem nějaké nabídky, ale moje srdce bije pro Chomutov, většinu svého hokejového života jsem strávil na severu Čech a musela by přijít opravdu lukrativní nabídka, aby na ní kývl. Než se stěhovat někam na druhou stranu republiky, radši bych s hokejem skončil. Ale po měsíci se mi ozval Standa Mikšovic, jestli bych se nechtěl připojit do přípravy. Nabídl zajímavou smlouvu, a tak jsme si plácli.

Jak vnímáte letní přípravu?
Pozitivně. Nikdy mi nedělala problém. Sám jsem cvičil, i když jsem neměl angažmá. Člověk je zvyklý se udržovat a pohyb prostě potřebuje. Když jsem se připojil do přípravy, neměl jsem vlastně žádné velké fyzické manko. Letní příprava je každý rok téměř stejná, ani ta letošní příliš nevybočuje. I přes svůj pokročilý věk nemám žádné zdravotní problémy. Je nás tu jen pár starších hráčů, zbytek jsou junioři. Z těch matadorů nyní navíc netrénují zranění Seman, Prošek a Charousek, takže vlastně vedle těch mladých kluků mládnu (smích).

Jak dlouho byste chtěl dělat hokej vrcholově?
Určitě dokud to zdraví dovolí. Doufám, že bych mohl hrát ještě třeba 4 roky. Zatím stíhám, s mladými to bude rok od roku těžší, ale musím zaklepat, zatím je všechno v nejlepším pořádku.

Máte nějaké plány po skončení kariéry?
Ano, chtěl bych pracovat v tátově firmě. Máme takové rodinné zámečnictví, ta práce mě baví a vím, že bych si mohl vydělat rozumné peníze. Být trenér je časově náročné, nemáte žádné volné víkendy, člověk se pak nemůže věnovat rodině tak, jak by chtěl. Navíc jako trenér nemáte žádnou jistotu zaměstnaní, jste takový kočovník, jdete tam, kde je o vás zájem. Tímhle směrem nechci jít, já mám o své budoucnosti jasno.

Jak vnímáte fakt, že je Kadaň farmou Chomutova?
Je to velké pozitivum. Kluci z Chomutova si můžou zahrát v Kadani, když se v Chomutově nevejdou do sestavy, mladí kluci mají motivaci, protože si kdykoliv můžou zahrát extraligu. Navíc je tu velká finanční jistota, Chomutov je po finanční stránce velmi stabilní, chodí nám pravidelně výplata, klub nikomu nedluží. Tuhle jistotu má v 1.lize málokterý klub. Spousta hráčů bere jinde v létě třeba jen 50% platu, protože některé kluby peníze opravdu nemají.

Jak trénujete v těchto vedrech?
Počasí je opravdu příšerné. Tréninky nám díky tomu začínají dříve, abychom nebyli zbytečně přehřátí. Ale včera jsme hráli proti Chomutovu od 16 hodin fotbalový zápas a asi nebudu přehánět, když to přirovnám hororu. Vedro bylo opravdu šílené. Chodíme hodně plavat, což je příjemné. Vedra se tak dají mnohem lépe přežít.

Co říkáte nově rodícímu se týmu?
Na můj vkus je tam opravdu hodně mladých hráčů. Kluky jsem sice ještě neviděl na ledě, ale jsou velice snaživí. Předpokládám, že se tu objeví ještě někdo z Chomutova a tým doplní, protože takhle mladý a nezkušený tým by asi neměl velkou šanci. Nevím, jestli bylo šťastné rozhodnutí svazu zapojit jednu juniorskou lajnu do extraligy. Spousta kluků na to opravdu nemá. Pár se jich chytí, ale mnohé neúspěchy odradí a s vrcholovým hokejem díky tomu skončí. Kdyby hráli v nižší lize, určitě se vyhrají, získají zkušenosti a u hokeje zůstanou. Takhle se bojím, že ta šance bude mít spíš pro některé mladé hráče negativní výsledek.

Na kom by měli trenéři stavět?
Určitě na hráčích, kteří budou mít chuť hrát. Pro trenéra není nic horšího než hráč, který zápas odklouže. Bez starších hráčů to nejde. Těm mladým dokáží poradit, když se nedaří, vyburcují kabinu. Bez takových hráčů nemůže tým nikdy fungovat. To se ukázalo třeba v Kadani minulý rok, uhráli jsme výborný výsledek i díky tomu, že trenéři sestavili výborný mix mladších a starších hráčů, kterým trenéři naordinovali ten správný styl. Všichni budeme makat, aby se nám v nové sezóně podařil minimálně stejně dobrý výsledek. Od toho jsme tu my starší, budeme muset v kritických chvílích mladším klukům poradit.

Děkuji za rozhovor.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM