"Příprava na suchu byla hodně pestrá," shodují se bratři Novákové

Marcel Holl | 23.07.2013 | |



K a d a ň - Krátce po konci první části letní přípravy jsme vyzpovídali bratrskou dvojici Jakuba a Lukáše Novákových. Pro oba bratry jsme si připravili stejné otázky, takže i odpovědi jsou dosti podobné. Nyní už oba sourozenci polykají tréninkové dávky na ledě společně s ostatními hráči A týmů Kadaně.

 

„K hokeji nás přivedl táta asi ve třech letech. On totiž v té době dělal trenéra v Hradci Králové,“ shodují se oba bratři u času kdy se poprvé postavili na brusle. Nikdy jsme o jiném sportu neuvažovali, neboť jsme byli od mala vedeni, díky tátovi, k hokeji. dodávají.

Jak již bylo zmíněno, tak se oba bratři učili prvním hokejovým krůčkům v Hradci Králové. Avšak od dorostu už působili v Chomutově. “Dostali jsme s bráchou před čtyřmi lety nabídku od chomutovského trenéra Táborského, který v té době vedl dorost. I díky referencím od hráčů, kteří v Chomutově tehdy působili, jsme se rozhodli, že bychom to v Chomutově chtěli zkusit,“ objasnil Lukáš přesun obou bratrů do Chomutova.

„Hrajeme spolu od mala, takže máme výhodu v tom, že se najdeme kdekoliv na hřišti a nemusíme si na sebe zvykat, neboť víme, co od sebe můžeme očekávat v různých herních situacích,“ prozrazují výhodu bratrské spolupráce v jednom celku.

Bratři se shodují v přezdívce, kterou mají mezi spoluhráči.“Říkají nám buďto Novas nebo Novka.“

V uplynulé sezóně okusili oba bratři i seniorský hokej. Nejprve naskočili v dresu Pirátů do zápasu European Trophy ve Vídni s místními Capitals a poté okusili ve třízápasové anabázi i třetí nejvyšší českou soutěž, tedy druhou ligu v dresu Klášterce n/O. “ Bylo to v době kdy juniorka měla reprezentační pauzu a trenéři nás tam poslali, abychom si to vyzkoušeli. Něco mi to určitě dalo , ale přece jenom tři zápasy není moc, takže mé místo bylo spíše v juniorce,“prozradil Lukáš. Zápas European Trophy ve Vídni byla taky dobrá zkušenost do budoucna,“ dodává bratr.

V sezóně 2011/2012 se povedlo chomutovské juniorce vyhrát extraligu. Oba bratři byli u toho, takže otázka na toto téma nemohla chybět. „Úspěch v juniorské extralize má svoji váhu, protože v hokeji to je první větší týmový úspěch. Jinak v inline hokeji jsme dvojnásobní mistři světa,“ chlubí se oba bratři dalším úspěchem ve své sbírce.

Před letošním ročníkem byli oba bratři i s dalšími hráči z chomutovské juniorky „převeleni“ do Kadaně, aby zabojovali o místo v A týmu. Tudíž jsme se zeptali, jak se oběma sourozencům zamlouvala první část letní přípravy a jaké vypozorovali rozdíly mezi seniorskou a juniorskou letní přípravou. “Příprava byla hodně pestrá, často jsme hráli fotbal, basket, florbal a i na různých testech to už bylo lepší, takže se mi suchá příprava zamlouvala,“prozrazuje Lukáš a vzápětí dodává. “ Trenér odhalil nedostatky a ty nebyly určitě jenom u mě. Myslím si, že velký rozdíl byl v tom, že v juniorce se nejezdí na kole, ale spíše se víc běhá a to je asi ta největší změna. Jinak v jako každé přípravě, tak ani letos nechyběla posilovna nebo tělocvična.“. Jeho bratr má na letošní suchou přípravu podobný názor. „V juniorské přípravě jsme hodně běhali a teď v Kadani jsme zase hodně jezdili na kole a posilovali. Obě přípravy mi něco dali a ukázali, na čem bych měl pracovat.“

Oba sourozenci prozradili, jak to měli s kontakty na kadaňský hokej před letošní sezónou a zda znali nějaké nové spoluhráče. “ V minulé sezoně jsme byli párkrát v Kadani na tréninku, takže prostředí jsme malinko znali, ale jinak větší kontakty proběhly až teď v letní přípravě.“. A jak moc znali své spoluhráče? Znal jsem hráče spíše podle vidění.“ prozradil Lukáš. “Já znal většinou lidi z juniorky například Filipa Hantáka či Radka Hrabáka,“ dodal Jakub.

Jako vrcholoví hokejisté musejí skloubit nějakým způsobem hokej a vzdělání. Tudíž nás zajímalo či nemají ve škole nějaké úlevy od kantorů. “Úlevy ve škole nemáme, musíme splnit všechny písemky jako ostatní studenti, jenom s tou docházkou je volnější kvůli tréninkům,“prozrazují.

Většina mladých hokejistů by chtěla okusit NHL či nastoupit v dresu seniorské reprezentace, ani Novákové nejsou výjimka. “ Každý hokejsta chce hrát v reprezentanci, a i já bych byl samozřejmě rád za každou šanci,“ řekl k seniorské reprezentaci Jakub. Jeho bratr Lukáš má o seniorské reprezentaci stejné smýšlení. Jako asi každý, kdo hraje hokej a chce ho hrát na nějaké úrovni, si chce zkusit zahrát za seniorskou reprezentanci. Ani já nebudu výjimkou, ale k tomu je ještě daleká cesta nad tím teď vůbec nepřemýšlím,“řekl. A co se týče NHL, popř. stadionu na kterém by si chtěli oba bratři zahrát, tak se spolu opět shodují, neboť oba by chtěli jednou nastoupit k zápasu na ledě v Edmontonu.

Ani jeden z bratrů nemá žádné rituály či motta, kterými se řídí. A ani jeden nepoužívá žádný talisman při zápase. Jediné v čem se oba bratři liší, jsou oblíbená jídla. Lukáš má rád kuřecí nebo vepřové maso, takže to budou asi ty steaky, ale rád si dá i různé saláty. Zato jeho bratr si oblíbil Kuřecí maso na žampionech od své přítelkyně.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM