Česká dvacítka se probojovala do čtvrtfinále MSJ, výraznou měrou k tomu přišpěli i Kaše s Kämpfem

Marcel Holl, foto: Frank Gunn, ČTK/AP a Ronald Hansel | 31.12.2013 | |

Česká dvacítka se probojovala do čtvrtfinále MSJ, výraznou měrou k tomu přišpěli i Kaše s Kämpfem

Prvoligové kluby mají přestávku mezi zápasy. Někteří hokejisté, kteří v letošním ročníku naskočili v barvách Kadaně, ale přestávku nemají. Hrají totiž na juniorském šampionát ve švédském Malmö. Těmi hráči jsou Ondřej Kaše , David Kämpf a Libor Šulák. Tato trojice má za sebou bitvy v základní skupině, ve které se svěřenci trenéra Přerosta utkali s USA, Kanadou, Německem a Slovenskem. Právě díky výhře nad slovenskými mladíky si čeští reprezentanti zajistili postup do čtvrtfinále.

 

Prvním soupeřem v základním skupině Mistroství světa juniorů byl celek USA, tedy obhájci zlatých medailí z posledního turnaje. Hokejová dvacítka chtěla překvapit jasné favority utkání, to se ale bohužel nestalo. O osudu zápasu bylo rozhodnuto už v jeho začátku, když čestí mladíci inkasovali ze dvou soupeřových střel dvě branky. Taková smršť v úvodu hodně ovlivnila sebevědomí mladé reprezentace, hráči USA byli u všeho dříve, měli jasně navrch v osobních soubojích a dále se tlačili do branky. Když bylo nejhůř, tak pomohl brankář Dolejš, který předvedl několik velice dobrých zákroků a držel svůj tým. Ale ani on ale nedokázal dalším dvěma brankám za svými zády. Po dvou třetinách tak naši mladíci prohrávali s favoritem 4:0. V poslední třetině se prosadil dělovkou při přesilovce Plutnar a snížil na 1:4. Na jeho brance má podíl právě dvojice Kaše - Kämpf. Češi poté vložili hodně sil, aby se neopakoval debakl z loňské juniorského šampionátu. To se nestalo, přesto český tým ještě jednou inkasoval. Výsledný výsledek střetnutí byl 1:5 pro USA.

Druhý soupeřem a opět zámořským byla Kanada. Hokejisté s javorým listem na hrudi před sobotním zápasem v novodobé historii neprohráli s českou reprezentací na juniorském MS. A právě v sobotu byla tato série ukončena. Čestí hokejisté do 20 let se MS ve Švédsku blýsli překvapivou výhrou nad favorizovanou Kanadou a připsali si tak první překvapení na letošním juniorském šampionátu. Hokejisté pod vedením trenéra Miroslava Přerosta předvedli byli Kanadě více než vyrovnaným sokem. V průběhu utkání dokonce čtyřikrát vedli, ale pokaždé byl jejich náskok zámořským soupeřem smazán. O dvoubodovém vítězství rozhodl v nájezdech Dominik Simon, který předvedl kličku a lá Forsberg. Pod prvním gólem českého výběru byla opět velmi výrazně podepsána spolupráce Kašeho s Kämpfem. Právě druhý jmenovaný využil svou dorážkou střelu svého parťáka z útoku.

Čeští mladíci neskrývali po vyhraném utkání svou radost. David Kämpf je úplně vlevo s číslem 10.
Třetím soupeřem českých mladíků na MSJ byl celek Německa, který na šampionátu platil za otloukánka, neboť všechny své dosavadní zápasy ve skupině prohrál s větším rozdílem. To ale bohužel neplatilo v zápase s výběrem trenéra Miroslava Přerosta.

Souboj s houževnatými Němci se naší mladé reprezentaci nepovedl. Po výhře nad Kanadou přišlo vystřízlivění. Místo potvrzení postupu do čtvrtfinále MSJ přišla šokující porážka 0:3, po níž českým hokejistům na MS do 20 let ve švédském Malmö hrozilo, že spadnou do bojů o udržení. Oba celky postrádaly důležité články sestavy. Němcům chyběl distancovaný Leon Draisaitl, syn trenéra Mounfieldu HK. Za Česko zase nemohl naskočit obránce Plutnar, který byl disciplinárně potrestán za odstrčení čárového sudího v utkání proti Kanadě. V 15. minutě byl Tiffels první u vyraženého puku a poslal ho za Langhamera, takže Německo po první dvacetiminutovce překvapivě vedlo. Ani prostřední perioda se Česku nepovedla. Dokonce skončila ještě hůř, neboť Tiffels s Kahunem navýšili náskok německého celku už na 3:0. Ve třetí třetině vrhl soupeř českého týmu všechny síly na bránění výhodného náskoku, to se mu také povedlo, a tak si připsali překvapivou výhru.

Dnes čekalo české hokejisty derby se Slovenskem, které už mělo jistý postup do čtvrtfinále. Češi museli zvítězit, aby také postoupili. První branku střetnutí vstřelil už po 18 vteřinách hry Pastrňák. Na konci čtvrté minuty zvýšil český náskok Ondřej Kaše, který dokázal využít přesného pasu od Košťálka. Mladá reprezentace si dokázala v průběhu druhé třetiny vybojovat čtyřbrankový rozdíl. Skóre utkání uzavřel pár vteřin před koncem druhé periody slovenský kapitán Kolena.

Mladí Češi se tedy radují z postupu do čtvrfinále. Soupeřem jím bude Finsko.
A jak si vede trojice hokejistů, která letos naskočila i do prvoligových utkání v barvách Kadaně?

Ondřej Kaše má na svém kontě čtyři odehrané zápasy a v nich zaznamenal 1 gól a 2 asistence. Jeho spoluhráč z útoku David Kämpf má také odehrány čtyři zápasy, v nichž zaznamenal dva kanadské body za jeden gól a jednu přesnou nahrávku. Třetím do party je zadák Libor Šulák, který také odehrál všechny čtyři utkání ale zatím na jeho bodovém kontě svítí nula.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM