Zkrotí letos Kadaň Lvy?

Míša Sládková | 06.02.2005 | |

Zkrotí letos Kadaň Lvy?

Hráči v černožlutém mají v pondělí poslední šanci zapráskat bičem a zkrotit ústecké šelmy. V této sezóně se to zatím nepodařilo. Usnadnit pozici by Kadaňským mohl fakt, že Slovan má za sebou velmi náročné utkání s Budějovicemi. Domácí však budou kupředu hnáni tradiční početnou diváckou kulisou. Kdo z týmů bude mít více sil a chuti vyhrát?

 

Historie klubu

Jednou jsi nahoře, jednou dole. Slova, která platí snad pro historii všech klubů. Ani Ústí není výjimkou. Vše začalo růžově v roce 1945, kdy se začala scházet skupina nadšenců, kteří o rok později založili klub ledního hokeje Sokol.

Pravidelné soutěže hráli v Západoseveročeské župě zimních sportů. Po několika převedeních na jiné organizace a několika přejmenováních byli až do roku 1963 pod správu TJ Chemnička. Ta v tomto roce ukončila svou činnost a hrozilo, že hokej z Ústí vymizí. Díky snaze a ochotě lidí se tak nestalo a TJ Slovan mohl vrhnout všechny své síly na zlepšení výkonu. Chuť do hry týmu nechyběla. Přešli přes těžkou kvalifikaci do I. NHL, kde okamžitě slavili úspěch. Tradičně se objevovali na předních místech tabulky.

Postup do I. ligy jim proklouzával doslova mezi prsty. Pak přišel osudný ročník 1986/87, který odstartoval krizi. Tehdy se tým zuby nehty udržel ve své soutěži, v další sezóně již takové štěstí neměl. Sestup s týmem skutečně otřásl. Psal se rok 1993, když se Ústí znovu objevilo mezi aktéry I. NHL. Jak už to tak v hokeji bývá, díky problémům s penězi jim hrozil (po prodání soutěže do Chomutova) sestup až do oblastního přeboru. S příchodem nových sponzorů se tým začal postupně propracovávat nahoru. Vše vyvrcholilo ročníkem 1999/2000, kdy Ústí vytouženě postoupilo do I. ligy.

Euforie z postupu ještě nějakou dobu držela tým na předních příčkách. Když se začala pomalu vytrácet, klesalo mužstvo tabulkou dolů. Přišla na řadu opakovaná výměna trenérů. I tuto krizi klub překonal a díky tomu nyní patří mezi tradiční účastníky I. ligy.

Statistiky vzájemných zápasů

Střetnutí dvou severočeských týmů a odvěkých rivalů má vždy nádech derby. Utkání často ovlivňuje divácká kulisa a sebevědomí podporuje domácí prostředí. Tyto výroky potvrzuje i loňský ročník. V něm si celky stály tváří v tvář dvakrát. Pokaždé se našel vítěz. Kadaň zvítězila na svém ledě 3:2. I Ústí nechalo své fanoušky „strouhat mrkvičku“ na hosty. Porazilo v domácím prostředí Kadaňské 4:3.

O nevyzpytatelnosti těchto utkání svědčí i sezóna 2002/03. Doma Kadaň nedokázala odpovědět na jedinou branku utkání a prohrála 0:1, podruhé již měla větší štěstí a zvítězila 5:4. V tomto ročníku však byl ústecký led pro hosty začarovaným. Kadaň odjížděla se sklopenou hlavou z obou střetnutí, po prohrách 1:3 a 2:5.

Letos se kluby setkaly třikrát. A Kadaň má Ústí co oplácet. Nejprve se v derby na domácí půdě představila Kadaň. Vyrovnanému utkání neodpovídal výsledek. V koncovce mělo větší důraznost a štěstí Ústí a přehrálo Kadaň vysoko 4:0. Slovan se chtěl i před svými fanoušky ukázat. Nervózní utkání se rozhodlo již v první dvacetiminutovce, kdy se před první přestávkou upíraly zraky přítomných na světelnou tabuli, která neúprosně hlásila stav 3:0 pro lvy. Ve druhé třetině oba týmy vstřelily jednu branku. Závěrečná třetina se již pouze odehrála. Utkání skončilo lépe pro domácí – 4:1. I do třetice se po Novém roce stal ve vzájemném utkání vítězem Slovan.

Poslední utkání Ústí

Hokejové hody. Utkání mezi Slovanem a Budějovicemi je vždy skvostným hokejovým zážitkem. Stejně tomu bylo i v posledním utkání, na které se stály před budějovickou halou dlouhé fronty. A rozhodně bylo na co koukat. Zápas rychle nabyl extraligový charakter. Do šaten odcházel po první třetině šťastnější domácí tým. Po brankách Dvořáka se Štrbou Budějovice vedly 2:1.

Slovan v každé dvacetiminutovce rozesmutnil budějovického strážce svatyně jednou. Budějovičtí byli v tomto směru ovšem aktivnější. V druhém dějství přidali na své konto další tři góly. Za Slovan rozvlnil síť pouze Pazourek.

V závěrečné třetině si Ústí splnilo v tomto utkání svůj třetinový cíl. Krátce po začátku rozsvítil červené světlo Klobouček. Pro diváky byl souboj skoro jako posilovací cvičení. Co chvíli se zvedali ze sedadel a snažili se hnát svůj tým kupředu. Po šedesáti minutách tedy museli fanoušci obou celků odcházet po vítězství Budějovic 5:3 spokojení a mohli si mnout svá hokejová bříška, jelikož toto klání bylo skutečnou hokejovou lahůdkou.

Aktuální stav kanadského bodování Slovanu

Ústečtí lvi se do letošní sezóny zakousli bez jakéhokoliv respektu. A možná právě proto dnes patří mezi dvě mužstva, která mají na svém kontě počet bodů, přesahujících číslo sto. Momentálně jsou na druhé příčce, osm bodů za vedoucími Budějovicemi. Třetí Beroun ztrácí již 33 bodů.

V kanadském bodování je v čele Daniel Hodek s 33 body (16+17). Těsně za ním má 31 (15+16) bodů Patrik Fink. Mezi druhým a třetím místem je rozdíl už pouze jediného bodu. Na paty Finkovi šlape Tomáš Sýkora 30 (14+16). I o místo neproduktivnějšího obránce je boj. Zatím vede Václav Drábek 19 (6+13). Hned za ním stojí v tabulce jméno Davida Mazance 18 (4+14).

Nejtrestanějším hráčem je stále se 75 minutami útočník Petr Přeučil. Zdravotní problémy trápí i hráče Slovanu. V posledním utkání proti Budějovicím chyběli útočníci Michal Dragoun, který se potýká s nataženými vazy v koleni a Vítězslav Jankových s pohmožděným tříslem. Z obránců Lvi postrádali Martina Štěpánka, ten má zranění v obličeji a Jiřího Kudrnu, který zápolí s naraženým ramenem.

Soupiska týmů z posledního utkání:

Ústí n. L.: Sáblík - Drábek, Kočí, Jan Kudrna, Kříž, Vála, Klobouček, Mazanec, A. Pavlas - T. Sýkora, Koudelka, Hodek - Fink, Lipina, Pazourek - Pavliš, Šaffer, Přeučil - Buďa, Švík.

Kadaň: Hübl – Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Vobořil, Meňhart – Pelán, Tvrdek, Hlusička, Kajer, Stavenský, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Hubínek, Derfler, Kreuzman

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM