Havířov místo áčka vyslal do Kadaně juniory

Martin Gahler, Katka Hodková | 12.02.2005 | |

Havířov místo áčka vyslal do Kadaně juniory

Havířov s vědomím, že se v Kadani již nebude o ničem rozhodovat, vyslal na zkušenou hned deset juniorů. Ty se tak zařadili k pouhým šesti hráčům ze základní sestavy, pokud nepočítáme brankáře Michala Maříka a jeho náhradníka Dušana Šafránka. Mladíci ukázali bojovného ducha a nezasvěcený divák by ani nepoznal, že tým hostí omládl v průměru hned o několik let. Kadaň odehrála vyměřený čas v takovém tempu, jaké si diktoval soupeř. Havířovu na výsledku nesešlo, ale junioři měli chuť ukázat, co v nich je. Není proto divu, že v řádné hrací době skončilo utkání nerozhodným výsledkem. A to jen díky dotahujícímu Jiřímu Kuchlerovi, který jako poslední střelec utkání předvedl ve třetí třetině ukázkovou parádičku.

 
51.kolo, sobota 12.2.2005
Sportovní klub Kadaň - AZ Heimstaden Havířov  2:3p  (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Branky: 5.Vobořil (Stavenský, Kuchler), 42.Kuchler (Špelda) - 22.Rozum (Heider), 39.Sikora (Žůrek), Lichý (Prokop). Vyloučení: 9:11, navíc Postl (KAD) 10 + OK za nesportovní chování. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 320. Střely na branku: 46:30.
Sportovní klub Kadaň: Jež – Pospíšil, Hlavatý, Špelda, Meňhart, Vobořil - Kreuzman, Pelán, Tvrdek, Hlusička, Kajer, Stavenský, Kuchler, Polanský, Žák, Jabrocký, Postl, Hubínek, Derfler, Polák.
AZ Heimstaden Havířov: Mařík – Šafránek, Prokop, Peštulka, Mareček, Pala, Zientek, Štěpán, Krisl, Rozum, Žůrek, Sprušil, Lichý, Džubin, Bindač, Sikora, Sztefek, Heider.

Komentář k zápasu

První třetina:

Stanislavu Stavenskému ujížděly nervy, přesto asistoval

Dva hlavní rozhodčí naskočili na led spolu s hráči. V posledních dvou kolech základní hrací části totiž zdvojený počet sudích dohlíží, aby byla před play-off a baráží dodržena všechna hokejová pravidla. V Kadani ovšem o žádné rozhodování nešlo, a tak bylo s podivem, že utkání začalo v solidním tempu, jako by ani nebyl konec sezóny a stále bylo oč bojovat. Hned v první minutě se domácí bek Radek Hlavatý podíval kvůli nedovolenému bránění na trestnou lavici. Během přesilovky se Havířov několikrát dostal do slibné střelecké pozice, většinu zachraňoval gólman Petr Jež. Jen jednou mu pomáhala tyčka brankové konstrukce, která nepříjemně zazvonila na poplach.

Sotva se Kadaň vrátila do plného počtu, hráč hostí Petr Rozum odešel zahřívat trestnou lavici za hákování. Domácí se přesilovou hrou vskutku bavili a bylo na nich vidět, že si utkání opravdu užívají. Ještě než vypršel havířovský trest, přehodil Stanislav Stavenský puk na hokejku Milana Vobořila. Ten se odpíchl z modré čáry, párkrát si našlápl a zamířil nad rameno havířovské jedničky Michala Maříka. Puk prolétl přímo pod víko a domácí se ujali vedení 1:0. V 9. minutě se k nedovolenému bránění uchýlil domácí obránce Marián Meňhart. Havířov si však přesilovky dlouho neužil, již jednou trestaný Petr Rozum byl znovu vykázán z ledu za držení hole. Hned nato ale Jakub Sikora ukázal, že on má všech pět pohromadě a vyslal ukázkovou dělovku na Petra Ježe.

Ve 12. minutě se na trestnou lavici musel uchýlit i Stanislav Stavenský. Rozhodčí ho společně vykázali za hrubost. Ani na místě pro hříšníky však nenašel vytoužený klid, protože byl okamžitě slovně napaden od domácích fanoušků. Jen tak tak že se nestrhla bitka ve vlastních řadách. Nezkušenost havířovských juniorů se ukázala ve chvíli, kdy jeli dva proti jednomu na domácího gólmana Ježe. Hezky myšlená kombinace byla kadaňským obráncem okamžitě odhalena, takže závěrečné finále nevyšlo. Po celou první třetinu se hrál pěkný hokej s otevřenou obranou, takže zbyl i prostor na to, aby se oba gólmani ukázali v plné parádě.

Druhá třetina:

Rozum sebral odvahu a vychytal Ježe

Kadaň začínala s výhodou další přesilovky, protože hráč soupeře Martin Heider si přenášel trest z první dvacetiminutovky za vysokou hůl. Minutu se Havířov bránil kadaňskému tlaku, pak se ovšem rozjel opravdový kolotoč. Již dvakrát trestaný Petr Rozum se začal drát kupředu. Mezi kruhy vyšvihl pořádnou dělovku, jenže domácí bek Marián Meňhart se zrovna v tu chvíli otáčel směrem k útočníkovi, proto nemohl do jeho střely nikterak zasáhnout. Puk prosvištěl vzduchem a prosmýkl se Petru Ježovi pod rukou. Havířov srovnal skóre na 1:1.

Jako by jeden inkasovaný gól nestačil, opustil svůj tým na dvě minuty Stanislav Stavenský. Jeho držení se nedalo přehlédnout. Hosté zahájili přesilovku stylem, jakým číhá kočka na svou kořist. Vyměřený čas však utekl jako voda a oba celky naskočili do plného počtu. Hned nato se blýskl kadaňský útočník Kamil Tvrdek, když si vyjel zleva do volného prostoru před havířovskou svatyní a bez mrknutí oka nasměroval puk na Maříka. Havířovský gólman kotouč po odrazu nezachytil, chvíli s ním pod bruslemi zápolil jako s divokým býkem, nakonec ho ale bez ztráty hvězdičky přivedl k poslušnosti.

Ve 33. minutě se ani jeden z hlavních rozhodčích nedokázal déle dívat na melu, která se strhla v rohu kluziště. Za hrubost byl nakonec vyloučen jen Jaroslav Kreuzman.Následná přesilovka hostí proběhla bez nádechu drtivé akce. Jediné, co diváci za dvě minuty zaznamenali, byla přehlídka bruslařských talentů.Ve 38. minutě se Kadani dostalo další početní výhody, když byl na trestnou lavici odvelen havířovský bek Petr Prokop. Třičtvrtě přečíslení odehráli domácí v pásmu soupeře. Jenže stačila pouhá chvilka nepozornosti a junior Jakub Sikora se prosmýkl mezi obránci na modré čáře a namířil si to k Petru Ježovi. Toho prostřelil jako ostřílený profík a jistě měl ze svého gólu za A tým nesmírnou radost. Díky jeho povedené parádičce se Havířov ujal vedení 2:1.

Třetí třetina:

V plném počtu se téměř nehrálo

Hned od začátku bylo zřetelně vidět, že se na obou stranách poněkud přitvrdilo. Tresty zpřísnili i hlavní rozhodčí, ve 42. minutě se vyloučení za hrubost dočkal Petr Derfler. Kadaň se v oslabení nebránila dlouho, za dvanáct vteřin se otevřela vrátka i na trestnou lavici hostí. Zde kvůli sekání usedl Petr Prokop. Ve hře čtyři na čtyři se osud přiklonil na stranu domácího celku. Jiří Kuchler srazil bekhendovým blafákem brankáře Michala Maříka doslova na kolena. Kotouč za jeho zády laškovně rozvlnil síť a na světelné tabuli se změnilo skóre na 2:2.

Kadaň za příznivého stavu zvedla hlavu k novému náporu a drala se po žezlu vedoucího celku. Havířov byl nekompromisně po několik dlouhých minut uzamčen ve vlastním pásmu bez šance na vyhození. Michal Mařík se točil před brankou jako čamrda a co chvíli svíral v lapačce vystřelený puk. Chvíli oddechu mu dopřálo až zostřené vyloučení Martina Postla. Kadaňský útočník odešel rovnou do kabin, protože vyfasoval krom standardních dvou minut ještě deset minut za nesportovní chování a osobní trest do konce utkání.

Havířovskou přesilovku po jejím skončení okamžitě vystřídala početní výhoda pro domácí. Ta se po minutě zdvojnásobila, když k trestu pro hráčskou lavici hostí za příliš mnoho hráčů na ledě přibyl ještě trest pro Pavla Marečka, který se dopustil nepěkného sekání. Kadaň se v pěti postavila proti třem zkušeným hráčům. V tuto vypjatou chvíli havířovský trenér stáhl juniory na střídačku a dal prostor ostříleným zadákům. Díky nim se Havířov bez potíží dočkal plného počtu. Do konce řádné hrací doby se již na nerozhodném výsledku nic nezměnilo. Čtvrt minuty před koncem prodloužení se trefil Adam Lichý. Havířov si tak domů odváží zasloužené tři body za vítězství 3:2.

Martin Gahler, Katka Hodková
 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM