Jakub Trefný: „Bylo těžké uhlídat bandu mladíků.“

Kateřina Kundertová | 13.04.2017 | |

Jakub Trefný: „Bylo těžké uhlídat bandu mladíků.“

K a d a ň - Trhači v právě skončené sezóně v rámci WSM ligy uzavřeli základní část na třinácté pozici a poté zachránili prvoligový statut ve skupině o udržení. Kapitánské céčko nosil celou sezónu Jakub Trefný, jenž nevynechal jediné utkání, odehrál jich celkem osmapadesát. Do statistik si zapsal čtyři góly, dvacet asistencí a pozitivní účast na ledě plus šestnáct. Kromě hodnocení poslední sezóny šestatřicetiletý obránce také zavzpomínal na uplynulých sedm ročníků v dresu Trhačů. „Nejhezčí byla loňská sezóna, kdy jsme si zahráli předkolo play-off.“

 

Trhači zakončili základní část na třináctém místě s náskokem třinácti bodů na Most a ztrátou šesti bodů na Havířov. Ve skupině o udržení si Kadaň vybojovala setrvání v první lize, Most sestoupil. „Sezóna se moc nepovedla, protože jsme skončili předposlední, ale zachránili jsme první ligu, nespadli jsme, takže nakonec dobrý,“ zhodnotil Jakub Trefný.

Trhači během úvodní čtvrtiny pouze třikrát vyhráli a jednou brali jeden bod za prodloužení. Pětkrát z devíti porážek v základní hrací době byl na světelných tabulích rozdíl pouhé branky. „Myslím, že jsme nechytli začátek, od toho se to potom odvíjelo. Přišly nějaké prohry... Nemůžeme se na nic vymlouvat, ale liga byla hodně vyrovnaná,“ připomněl kapitán.

Venkovní bilance v základní části byla velmi nepříznivá, jelikož Trhači čtyřikrát brali tři body, jednou vyhráli v prodloužení a třikrát vybojovali bod. „Venku se nám moc nedařilo. Myslím, že jsme nebyli moc sehraní, sedlo si to až ke konci, kdy jsem i venku vyhráli,“ uvedl o čtyřech bodových ziscích z posledních sedmi venkovních kolech.

Kadaňští měli v sezóně dvě šestizápasové série proher, které byly od osmého a sedmadvacátého kola. „Věděli jsme, že tomu nesmíme propadnout a začít panikařit,“ potvrdil ostřílený harcovník. „Já to prožívám, ale kluci si to moc neberou, takže to bylo v pohodě,“ pokračoval obránce první lajny. „Šest proher byla nejhorší část sezóny. Bylo to kritické, ale ustáli jsme to,“ oddychl si.

Do skupiny o udržení nastoupila Kadaň v ještě více omlazené sestavě, když do hry zasáhli Josef Rindoš, Daniel Novák, Štěpán Lukeš nebo Tom Polák. „Odešli tahouni jako například Marek Račuk, kteří dávali hodně gólu, takže jsme se museli spolehnout na to, co jsme měli,“ vyprávěl. Tom Polák získal v jednom zápase 1+1, Štěpán Lukeš odchytal tři zápasy, dvakrát si připsal výhru a z toho jednou s čistým kontem. „Odchytal tři zápasy. Vyhráli jsme, takže dobrý,“ pochválil mladého brankáře Jakub Trefný.

Jakub Trefný v sezóně 2016/2017

    Zápasy: 52 základní část + 6 skupina o udržení
    Body: 4 + 20 (z. č. – 3 + 17, skupina o udržení – 1 + 3)
    Účast na ledě: + 16 (z. č. – +12, skupina o udržení – +4)
    Trestné minuty: 76 min. (z. č. – 60 min., skupina o udržení – 16 min.)
    Extraliga: 1 zápas v semifinále play-off v dresu Chomutova

Jediným třicátníkem kabiny, který hrál pravidelně, byl právě Jakub Trefný. „Už jsem to zažil minulou sezónu, když nás bylo málo, komu bylo přes třicet. Letos jsem tam byl sám, takže to bylo těžké uhlídat celou tu bandu mladých kluků. Ale když byl problém, tak jsme si sedli a vyřešili to,“ prozradil zkušený obránce.

„Pomáhali Jarda Kůs a Roman Chlouba, to jsou kluci, kteří se mnou začínali, když byli mladí,“ dodal. „Určitě mládnu. Více mě to s nimi baví,“ přiznal nevysoký a defenzivní bek. „Určitě jsem cítil, že mě kluci respektují a koukají na mě jinak, když jsem starší.“

Jakub Trefný odehrál jako jediný hráč Kadaně všechna utkání základní části i play-off, takže má nejlepší přehled o hráčích, kteří nastoupili. Co říká na mladíky a svého kolegu z první lajny? „Bertík Černý se hodně zlepšil a pracoval na sobě,“ upozornil na zlepšení parťáka z obrany, jenž si také zahrál jedno utkání extraligy. „S Bertíkem se mi hraje výborně, protože jsme si všechno řekli. Pak víme, co můžeme jeden od druhého čekat. Já mu řeknu, on mi řekne, je to super spolupráce,“ těšilo elitního obránce.

Trhači odehráli jednu z nejtěžších sezón za poslední roky, Jakub Trefný pamatuje sedm ročníků zpět. I přes nepříznivou cestu ale nachází pozitiva. „Na top pozici by se asi zařadilo vítězství v Havířově, které rozhodovalo, jelikož jsme odskočili Mostu,“ vylíčil. „Letošní sezóna byla nejnáročnější. Bylo hodně mladých, což se projevilo,“ zavzpomínal na své působení v Kadani.

Na kadaňské střídačce končí v roli hlavního trenéra Jaroslav Beck, který bude po třech sezónách nahrazen. „Já jsem s ním vycházel dobře, i když byl rázný,“ řekl Jakub Trefný. V hodnocení sezóny uvedl hlavní trenér, že v kabině byla zkušenost zastoupena Kubou. „Samozřejmě jsem byl rád, že mě zmínil,“ culil se.

Jakub Trefný se narodil 12. března 1981, tudíž v průběhu příští sezóny oslaví už sedmatřicáté narozeniny. „Já se těším na každou sezónu, že si zahraji. V Kadani si zahraji dost. Nad koncem kariéry nepřemýšlím. Dokud bude sloužit zdraví a bude kde hrát, tak budu hrát,“ ubezpečil. Takže budete jako Jaromír Jágr v první lize? „Tak! To by se mi líbilo,“ široce a optimisticky se usmál.

Po ukončení prvoligové sezóny se Jakub Trefný představil i v dresu Chomutova, když odehrál páté semifinále extraligy proti Liberci. „Je to motivace. Potěšilo mě to. Sice bylo těžké skočit do rozjetého vlaku, ale nějak jsem se s tím popasoval. Bylo to zpříjemnění konce sezóny a byl to vrchol, protože jsem nikdy semifinále extraligy nehrál,“ rozpovídal se.

Jako zkušený a starší bek má Jakub Trefný za sebou několik letních příprav. „Připravovat se budu individuálně, i když je to v kolektivu lepší. Převážně budu doma v Lounech,“ prozradil.

Jakub Trefný bude svědkem, kdy se druhá nejvyšší soutěž stane nesestupovou a bude se rozšiřovat. „Už jsem zažil hodně. Každý rok se něco mění, ale tohle můžeme hodnotit až po sezóně, zda to bude přínos nebo ne,“ uzavřel Jakub Trefný.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM