Do Kadaně přiletí Jestřábi

Katka Hodková | 18.09.2005 | |

Do Kadaně přiletí Jestřábi

Kadaň má za sebou nelichotivou bilanci. Ze třech venkovních nájezdů si zatím přivezla jen jediný bod. Domácí fanoušci však ještě žádnou porážku neviděli. Kadaň totiž hrála na vlastním ledě dosud jen jednou. Ve vypjatém duelu s Hradcem Králové Severočeši dokázali urvat tři body vítězstvím 4:3. Teď však přijíždí na sever Jestřábi z Prostějova. Pokud letos chtějí černožlutí dosáhnout na play-off, měl by být výsledek jednoznačný. Ale nechme se překvapit. Nováček z Prostějova se zatím v I. lize cítí jako ryba ve vodě a se třemi body se drží na dvanáctém místě hned za Kadaní. Po více než týdenní odmlce se v pondělí 19. září fanoušci dočkají dalšího domácího utkání. Úvodní buly bude vhozeno v 18:00. Tak neseďte doma a přijďte podpořit svého favorita! Za vítězstvím týmu mnohdy stojí právě kotel plný lidí..

 

Prostějovský hokej udělal v letošní sezóně první krůčky. Po postupu ze II. ligy město zdvojnásobilo rozpočet klubu. Jestřábi letos v květnu uzavřeli dohodu s extraligovým Třincem. Od té doby je Prostějov oficiální farmou Ocelářů. To znamená, že Jestřábi dostávají přednostně hráče, kteří si v nejvyšší soutěži nenajdou své místo. Z třineckého kádru pochází také největší posila Prostějova, brankář Vlastimil Lakosil. Moravané na něm postavili celý kádr a hodně na jeho výkony spoléhají.

Historie prostějovského hokeje

Po sestupu z I.ligy na jaře 2004 vypadala situace v prostějovském hokeji opravdu bledě. Zdálo se, že se A tým do II.ligy v sezóně 2004/5 vůbec nepřihlásí. Nakonec se situace chopilo město a podpořilo nově vzniklý subjekt HK Jestřábi Prostějov. Ten se za pomoc odvděčil kvalitními výkony a s přehledem prošel jak II.ligou, tak i baráží o postup zpět do I.ligy.

Poněkud lidštěji nám sezónu 2004/2005 přiblížil předseda HK Jestřábi Michal Bartošek: "Začátek sezony pozdějšímu úspěchu vůbec nenasvědčoval. Z prvních tří zápasů jsme vyhráli jediný, mladý mančaft se herně trochu hledal a my začali přemýšet, jestli jsme mužstvo složili dobře. Tehdy jsme uvěřili v sílu kolektivu a hokejové schopnosti jeho členů, pouze bylo potřeba s hráči hodně pracovat v přípravě. Díky poctivému tréninku se kluci neustále zlepšovali a nakonec dokázali poměrně jednoznačně vyhrát základní část druhé ligy. Tím se z nás stal favorit play off, což nebyla vůbec snadná role. Zvládli jsme ji ale díky tomu, že všichni od samotných hokejistů přes realizační tým až po vedení klubu prokázali obrovské odhodlání porvat se o postup do baráže. Do té se pak přenesla euforie z vítězného tažení druhou ligou a výsledkem byl postup do prvoligové soutěže."

Trenér Jestřábů Jaroslav Beck už se za minulostí moc ohlížet nechce a dívá se vpřed: "Před začátkem první ligy jsem měl jasnou představu o sestavení mladého ambiciózního kolektivu na kostře loňského týmu, který by byl zárukou toho, že Prostějov prvoligovou soutěž neztratí."

První sezóna v první lize

Nejsme samozřejmě až tak přesní, Prostějov není v I. lize vůbec poprvé. Do druhé nejvyšší soutěže se vrací po roční odmlce. V letošní sezóně si proto nekladou na Hané přiliš vysoké cíle. Vedení týmu prohlašuje, že bude spokojeno, když se celek v poklidu vyhne bojům o záchranu. Tajně však asi myslí na vyšší mety..

Sezóna 2005/2006
1. kolo            Beroun        -      Prostějov      3:1
2. kolo            Prostějov     -      Havířov        5:2
3. kolo            H. Králové    -      Prostějov      2:1
4. kolo            Prostějov     -      Brno           1:6

Prostějovský kádr

Kádr mužstva se hodně změnil. Hlavní roli v jeho posilování hraje dohoda o spolupráci s Třincem. Mezi přední opory patří zlínský útočník Filip Čech, který loni nastupoval za Sarezu Ostrava. Jeho jmenovce Michala Čecha zase Prostějov v minulé sezóně získal ze švédského Asplövenu. Posilou se stal také třinecký obránce Robert Procházka, který většinu uplynulé sezony strávil v Opavě. Ze Švédska se navíc vrátil obránce Tomáš Sedlák. Sareza Ostrava uvolnila do Prostějova slovenského beka Michala Grmana. A Brno poslalo na Hanou Jiřího Kučeru.

Útok vede dvojice Martin Piecha a Vladimír Luka. Nerozlučnou dvojici doplňuje slovenský forvard Martin Saluga. Ze svých hráčských zásob dodal Třinec Jiřího Řípu a za Prostějov už také nastoupil Richard Bordowski, loni plnohodnotný člen extraligového kádru Ocelářů.

Polovina mužstva však první ligu nikdy nehrála. Nedostatek zkušeností by však měli Jestřábi nahradit bojovností a elánem nováčků. V klubu také spoléhají na schopnosti trenéra Jaroslava Becka, který umí pracovat s mladými hráči. Těch je v Prostějově většina.

Ambice klubu

Hlavní porci letní přípravy absolvovali Jestřábi vzhledem k rekonstrukci své arény ve vyškovském exilu. Ačkoli přípravné zápasy daly týmu naději na úspěch, před novou sezonou si v Prostějově raději nekladou přehnané cíle. "Prvotním úkolem je udržet se v soutěži. Poté, co se nám podařilo kádr kvalitně posílit, bychom možná mohli pomýšlet i na play off, ale jakékoliv umístění do osmého místa bude bonus navíc," prozrazuje sportovní manažer klubu Pavel Prštický.

Jestřábi se díky postupu dočkali rekonstrukce zimního stadionu. Na ledové aréně se pracuje už od konce minulé sezony za výrazné podpory města Prostějov. Kompletně nová je ledová plocha, včetně chladícího zařízení, mantinely, střídačky, trestné lavice a částečně i zázemí. V plánu mají v Prostějově ještě nové hlediště i kostku nad ledem.

Sestavy z posledních utkání:

HK Jestřábi Prostějov: Lakosil – Doseděl, Grman, Kameš, Kučera, Procházka, Sedlák, Toms - Saluga, Piecha, Luka - F.Čech, Hladký, M.Čech - Fiala, Fojtík, Bordowski - Lukáč, Sabela, Řípa.

SK Kadaň: Hübl - Vobořil, Meňhart, Hlubuček, Hlavatý, Zajíček, Plaček - Zika, Oliverius, Kajer - Žák, Švik, Postl - Hubínek, Derfler, Zaťovič - Hlusička, Tauš, Švejda.

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM