Kadaňští reprezentanti se blýskli na turnaji v Kanadě

Jiří Novotný (KAD) | 17.12.2019 | |

Kadaňští reprezentanti se blýskli na turnaji v Kanadě

K a d a ň / D a w s o n C r e e k - Během reprezentační přestávky na sebe největší pozornost strhnul ruský Channel One Cup, kde si čeští hokejisté vyslechli úryvek kazašské hymny a nakonec skončili na poslední příčce. Dres v národních barvách ovšem přes hlavu přetáhli také hráči výběru do 19 let, kteří se vydali do Kanady na World Junior A Challenge. Svá želízka v ohni měli v zámoří i kadaňští Trhači.

 

World Junior A Challenge je turnaj reprezentací do 19 let, jenž od roku 2006 pořádá Hockey Canada. Čeští mladíci se připojili o pět let později a jejich dosud nejlepším výsledkem je bronzová medaile, s níž se vrátili před dvěma lety. Letošního ročníku v Dawson Creeku se spolu s nimi zúčastnili Rusové, Američané a domácí Kanaďané, kteří přihlašují dokonce dva týmy - výběr západu a východu.

Svěřencům kouče Miroslava Přerosta se vydařila základní část, po níž jim v pětičlenné tabulce patřilo 2. místo za vedoucími Spojenými státy. Těm sice podlehli po prodloužení, ale jinak si dokázali poradit s oběma kanadskými výběry a v nastavené hrací době zdolali také Rusy.

S ruským výběrem se tak znovu setkali v semifinále, neboť vedoucí Amerika vyzvala čtvrtou Kanadu East a Češi si to rozdali se svým odvěkým rivalem, po základní části třetím.

Rusové sice v úvodní fázi turnaje nikterak nezářili, v boji o postup do finále ovšem zařadili vyšší rychlostní stupeň a české naděje na historický výsledek uťali vítězstvím 5:1. Jedinou trefu našich hokejistů zaznamenal v 54. minutě Matěj Morong, jemuž nahrával Petr Poppel. Oba útočníky hradeckého Mountfieldu můžeme v letošním ročníku díky spolupráci obou klubů vídat v dresu Trhačů.

Ruskému týmu se nakonec podařilo celý turnaj ovládnout; ve finále přetlačil 2:1 pp výběr kanadského východu, jenž do zápasu o zlatou medaili překvapivě postoupil na úkor Spojených států.

Do souboje o bronz tak proti Čechům nastoupili motivovaní Američané, kteří se rozhodně nechtěli vracet bez cenného kovu. V úvodní třetině jednoznačně diktovali tempo, našim hokejistům se ale podařilo přečkat do sirény bez inkasované branky a v druhém dějství svého soupeře začali přehrávat. Američanům se nakonec v šestačtyřicáté minutě podařilo otevřít skóre, v šedesáté minutě ovšem přišla velká chvíle kadaňského zadáka Daniela Poizla, jehož střelu si gólman soupeře srazil do branky. Střetnutí tak dospělo do prodloužení, v němž rozhodl Kuntar a Češi tak stejně jako v loňském ročníku obsadili čtvrtou pozici.

Statistiky:

Matěj Morong 6 zápasů → 6 (4+2)

Daniel Poizl 6 zápasů → 3 (2+1)

Petr Poppel 6 zápasů 2 (0+2)

Foto: Matthew Murnaghan/Hockey Canada Images (www.hockeycanada.ca)

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM