J. Kulich a M. Gut září na MS v Kanadě

Jiří Novotný (KAD) | 19.08.2022 | |

J. Kulich a M. Gut září na MS v Kanadě

Mistrovství světa hráčů do 20 let v kanadském Edmontonu, jež se po covidových lapáliích posunulo netradičně na srpen, naplnilo fanoušky českého hokeje optimismem. Mladíci s lvíčkem na prsou ve čtvrtfinálovém duelu přehráli USA a ve čtvrtek 19. srpna od 22:00 (ČT Sport) vyzvou v semifinále Kanadu. Úspěch národního týmu má výraznou kadaňskou stopu, neboť tahouny mužstva jsou právě naši odchovanci Jiří Kulich s Michalem Gutem.

 

Česká dvacítka do turnaje vstoupila federálním derby s výběrem Slovenska, který po tuhém boji udolala 5:4. Pak ale následovaly méně vydařené zápasy s Finskem, Kanadou a především Lotyšskem, jemuž čeští hokejisté podlehli 5:2 a leckterý kverulant nad nimi zlomil hůl. Junioři však na kritiku odpověděli tím nejlepším možným způsobem - čtvrtfinálovou výhrou nad USA a postupem mezi čtyři nejlepší celky šampionátu. „My po pravdě moc nesledujeme, co kdo píše. Neřešíme to a hrajeme si svoji hru,“ hlásil po utkání pro web hokej.cz Jiří Kulich. Ten nastoupil v prvním útoku, v němž v předchozích duelech roli elitního centra plnil další kadaňský rodák Michal Gut. Pro zápas s Amerikou se ale přesunul do druhé lajny a s Kulichem nastoupil Matyáš Šapovaliv.

Vítězství nad Amerikou, na které dvacítka čekala dlouhých 11 let, se nerodilo vůbec lehce. Spojené státy se dostaly do vedení, ale ještě v první třetině srovnal Myšák. Ve druhé části naši hokejisté odskočili o dvě branky, ale vyhráno ještě zdaleka nebylo. Američané na začátku závěrečného dějství snížili a Češi museli několikrát spoléhat na výtečného gólmana Suchánka. Naši nicméně vytrvali a v 59. minutě pečetil do prázdné branky Jiří Kulich. „Mám na to docela smůlu, bál jsem se, aby mi to neuskočilo. Naštěstí to vyšlo,“ odfoukl si stále teprve 18letý forvard.

Dalo by se říct, že junioři mají bez ohledu na výsledek večerního duelu již nyní v podstatě splněno - postup do semifinále je obrovský úspěch, který se od roku 2006 povedl jen jednou. O to příjemnější je fakt, že na něm mají velkou zásluhu hráči, kteří se hokejovému řemeslu vyučili na kadaňském zimním stadionu. Jedná se o výbornou vizitku mládeže SK Kadaň. „Myslím, že žádný mládežnický klub srovnatelný s námi takový úspěch nemá," těší jeho šéftrenéra Rolanda Wágnera.

Foto: HC Energie Karlovy Vary

 
 


Generální partneři

© 2013 - 2024   Sportovní klub Kadaň, a.s. & eSports.cz s.r.o. | ODM